A co teda jíš?, 320 Kč, Bux

A co teda jíš?, 320 Kč, Bux Zdroj: archiv firem

Cukrfree, 263 Kč, Martinus
Lahodně s Ellou, 332 Kč, Martinus
Manželé v kuchyni, 474 Kč, Martinus
Moje zero waste kuchyně, 159 Kč, Knižní klub
Co si dneska uvařím zdravého?
6
Fotogalerie

Knihy food blogerek: Jezte a vařte s láskou k jídlu bez cukru, s masem i bez a zero waste

Chybí vám nápady co jíst? Chcete své stravovací návyky změnit, jíst líp, zdravěji, lehce a s ohledem na přírodu? Nebo je jídlo vaší vášní a nenecháte si ujít žádnou novinku? Tak to se musíte inspirovat u těch, kteří jídlo milují a moc rádi o něm píší. Vymyslete, co budete jíst podle zkušených foodblogerů.

Většina z nich své blogy postavila na odlišnosti. Jedna nechtěla jíst maso, druhá chtěla jíst zdravěji, třetí s ohledem na přírodu a za svou jinakost se nestyděly, ba naopak využily ji jako přednost, začaly vařit, psát, fotit, zajímat se o různé varianty, inspirovat se v zahraničí. A našly své příznivce, tisíce lidí, co podle nich připravují zdravé a lahodné večeře, svačiny a inspirují se jejich přístupem k jídlu. My vaříme a jíme podle těchto.

Pokračování 2 / 6

A co teda jíš? – Linda Müllerová

Když někomu sdělíte, že jste veganka, čekejte vzápětí jednu jedinou otázku. „A co teda jíš?“ Tak jako tomu bylo i u Lindy. A ona se rozpovídala ve svém blogu a následně ve své nové kuchařce. A že toho má co říct. Seká jeden recept za druhým.

A co teda jíš?, 320 Kč, Bux
A co teda jíš?, 320 Kč, Bux | Zdroj: archiv firem

Ať už jste vegan nebo ne, tahle kuchařka vás bude bavit a inspirovat. Její minimalistický design totiž zapne váš kreativní gen. Bude vás bavit si s jídlem hrát. Najdete v ní přesně 75 receptů – nic víc, nic míň. Od lehkých svačinek přes hlavní chody až po sladké "prasárničky", všechny lahůdky jsou stoprocentně veganské. Spousta z nich navíc obstojí i v bezlepkovém či dietním jídelníčku, a tak vám možná nevylepší jen karmu, ale i životní styl. Vše jednoduše popsané a nic složitého, zvládnete to i s minimálním kuchařským talentem.

Jakmile je vyzkoušíte, stanete se na tomto blogu závislá a uznáte, že ocenění v oblasti Food blog roku je opodstatněné.

Pokračování 3 / 6

Lahodně s ELLOU – Ella Woodward

Stala se bestsellerem. Proč? Naučila mnoho lidí změnit stravovací návyky, zlepšit jim zdraví a konečně pochopit, že abyste se pořádně najedla, nepotřebujete kopce tuků a cukru. Sice je zaměřená na bezlepkovou a veganskou stravu, ale ta jídla vám budou chutnat, i když jíte bez omezení, a zjistíte, že zasytit se dá i zdravě. Ella totiž věří, že základem životosprávy mají být přírodní suroviny, které budou jako balzám pro vaše tělo. Jakmile se začtete do jejího životního příběhu, spoustu věcí vám dojde, nejen o jídle.

Lahodně s Ellou, 332 Kč, Martinus
Lahodně s Ellou, 332 Kč, Martinus | Zdroj: archiv firem

Pokrmy připravené podle jejích receptů jsou jednoduché a chutnají báječně. Dříve si Ella nedokázala představit život bez cukru. Ví tedy moc dobře, jak obtížné bývá změnit své stravovací návyky. Díky nim se ale dokázala vyléčit. Inspiraci Ella čerpá ze svých vlastních zkušeností a poznatků, které jí pomohly uzdravit se jednoduše pomocí vhodné životosprávy. Od luxusních dezertů až po rychlá a nenáročná jídla, lahodné tipy, pochoutky založené na syrové stravě a pestré zeleninové saláty – to vše naleznete v této knize s více než 100 recepty na jídla, která neobsahují cukr, lepek ani mléčné výrobky. Opatřete si pořádného robota nebo mixér a jděte do toho. Většina jídel se totiž ani nevaří.

Pokračování 4 / 6

Manželé v kuchyni – My kitchen story

Manželská dvojice The Kitchen Story patří už roky k české food blogerské špičce. Kdo za nimi stojí? Marika a Jindra, kteří spolu vaří, vymýšlí recepty a předávají své zkušenosti dál. Milujete vaření a myslíte si, že nejlépe chutná s přáteli a velkou kupou lidí? Tak to vám tahle kuchařka nesmí chybět.

Manželé v kuchyni, 474 Kč, Martinus
Manželé v kuchyni, 474 Kč, Martinus | Zdroj: archiv firem

Najdete v ní cca 80 receptů, kuchařka je členěná do kapitol podle ročních dob a příležitostí, jako jsou rodinné oslavy, setkání s přáteli, piknik na zahradě, výprava za úlovky do lesa či k rybníku... Vzhledem k Jindrově nemoci se pár začal orientovat i na recepty vyhýbající se lepku a laktóze, ale kuchařka na nich nestojí, na prvním místě tu vždy stojí chuť a kreativní zpracování sezónních surovin. Jen pohled na krásně zpracované fotografie vás nenechá v klidu a půjdete vařit a budete vařit i celý den, jen abyste to vše vyzkoušela.

Pokračování 5 / 6

Cukrfree – Janina Černá

Ujíždíte na sladkých koblihách, čokoládě všeho druhu, sladkých dortících ke kávě, ale moc dobře víte, že to vašemu tělu ani psychice nedělá dobře? Je tu jedna terapie. Kuchařka Cukrfree. Janina vyzkoušela všemožné diety, aby zhubla, i ty opravdu prapodivné, až zakotvila u druhu stravování, při kterém nepřiberete a zároveň budete mít dovoleno jíst víc než jen dva jogurty a jablko denně, které našla v Austrálii. Tam se poprvé seznámila s cukrfree životním stylem.

Cukrfree, 263 Kč, Martinus
Cukrfree, 263 Kč, Martinus | Zdroj: archiv firem

Účelem této kuchařky napsané známou blogerkou není jen inspirace novými a pro některé i netradičními recepty a ingrediencemi. Je to hlavně důkaz toho, že i život bez cukru může být dlouhodobě udržitelný, a to bez jakéhokoli omezování. Recepty v této knize jsou nízkofruktózové, většina z nich je také nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové. Zahrnují kompletní menu – snídaně, snacky, hlavní jídla, přílohy, dezerty…

Pokračování 6 / 6

Moje zero waste kuchyně – Kate Turnerová

S cukrem to máte vyjasněné, vlastně celkově s jídlem. Pro své kuchařské vášně nakupujete spoustu surovin, jenže než je použijete, polovinu vyhodíte. A to nechcete. Přihazovat zas na tu obrovskou hromadu odpadu, která se tu kolem nás kupí. Základ je vědět, jak suroviny uchovávat, v tom chybujeme velice často. Naučte se zero waste.

Moje zero waste kuchyně, 159 Kč, Knižní klub
Moje zero waste kuchyně, 159 Kč, Knižní klub | Zdroj: archiv firem

Jedná se o „nulový odpad”. To znamená, jak suroviny nejlépe využívat a nevytvářet odpad. Na to, abyste nemusela plýtvat jídlem, si potřebujete pořádně rozmyslet nákup. Které potraviny skutečně využijete a jak se hodí zpracovat. Autorka knihy radí odpovědět si na několik základních otázek: Dá se to sníst? Dá se to znovu využít? Může se to zkompostovat? Může se to zrecyklovat? Těchto několik jednoduchých otázek vám poradí, jak se nasměrovat na správnou cestu.

Když připravujete ovoce a zeleninu, popřemýšlejte, jestli třeba zelené části mrkve skutečně musíte vyhodit, nebo se přece jen dají využít? Ať už při přípravě smoothie nebo se dá nať přidat do salátu. Když zbudou zbytky od oběda, určitě se v nějaké podobě dají využít, třeba při večeři. Při plánování je dobré zapojit i ostatní členy domácnosti. Méně zbytků vzniká, když se konzumují oblíbená jídla. Plánovat můžete třeba i na tři dny, když se vám nedaří týden. A začnete žít život bez zbytků.