...

... Zdroj: iStock.com

..
2
Fotogalerie

Je vaše motivace k hubnutí na nule? Tohle vás zachrání!

Začali jste před létem s hubnutím a vytrácí se vám motivace? Tou největší chybou při hubnutí jsou příliš velká očekávání. Změňte si proto cíle a úkoly na uskutečnitelné. Nastavte si reálné cíle, dlouhodobě udržitelný režim v jidle i cvičení a nespoléhejte se na ostatní. Jakmile se budete držet těchto sedmi pilířů, dojdete až k cílové váze.

Dejte si konkrétní cíle

Už ve chvíli, kdy jste se rozhodli hubnout, jste si nastavili nějaký cíl. Možná ale nebyl dostatečně konkrétní a vaše představa o výsledku se jako v mlze rozplynula. Vraťte se proto ve svých myšlenkách na samý začátek a nastavte si konkrétní cíl.

Tím cílem může být číslo na váze, centimetry po obvodu těla, konfekční velikost nebo konkrétní kousek oblečení. Rozhodně musí být takový cíl měřitelný nebo hmatatelný, abyste byli schopni posoudit, že jste svůj úkol splnili.

Pokud jste se ale vydali na dlouhou cestu v podobě desítek shozených kilogramů, pak si nezapomeňte nastavit i dílčí cíle. Příliš rychle byste jinak totiž hubnutí vzdali. Časově si je rozplánujte nejlépe ve čtyřtýdenních intervalech.

Jezte pestře a to, co vám chutná

Podmínkou pro hubnutí je kalorický deficit. To však neznamená, že teď už musíte snídat jen vejce s okurkou a obědvat kuřecí na vodě s brokolicí. Dieta pro vás bude dlouhodobě udržitelná až ve chvíli, kdy budete mít jídla dostatek a bude vám chutnat.

Snažte se proto jíst alespoň dopolosyta a do jídelníčku zařaďte vlákninu a zdravé tuky, abyste prodloužili délku sytosti. Dále si vybírejte pouze zdravé potraviny, které vám opravdu chutnají. V dnešní době už obchody nabízejí opravdu široký sortiment, a tak určitě nebudete při hubnutí strádat.

Připravte se na krizové situace

Přestože jste si udělali dietu příjemnou a budete jíst, co vám chutná, jednou za čas vás může přepadnout chuť na něco nezdravého. Je to zcela přirozené, a proto byste měli být na tuto situaci připraveni.

Dopřejte si jednou týdně jídlo, po kterém vaše chuťové buňky touží. Budete-li všechny následující dny dodržovat svůj zdravý jídelníček, pak jedno takové jídlo týdně vaše výsledky nijak neovlivní. Naopak vás udrží v psychické pohodě a vy si nebudete musela nic odpírat.

Dámy by navíc měly stravování přizpůsobit svému menstruačnímu cyklu. Pokud tedy víte, že první den menstruace máte nezvladatelné chutě, přizpůsobte tomu svou dietu. V měsíčním součtu by ale vaše hřešení nemělo převýšit počet šesti dní, což odpovídá dvaceti procentům z celého měsíce.

Zažeňte nudu jinak než jídlem

Příčinou hřešení bývá často pouze nuda. Hlavou vám běhají myšlenky na jídlo a je těžké pokušení odolat. Buďte proto v práci o trochu produktivnější, doma se vrhněte na pořádný úklid, zajděte si zacvičit a uvidíte, že na hřešení zcela zapomenete.

Zaměstnejte své myšlení čímkoli, co ve vás vzbudí pozornost. Hubnutí se tak pro vás může stát nástrojem kreativity a mnohem větší produktivity. Rozplánujte si každý den tak, abyste měli neustále něco na práci.

Nepodceňujte přípravu

Ačkoli zpočátku bude pro vás chystání jídla spíše obtíží, časem oceníte, že díky pravidelné stravě opravdu hubnete, a ještě ušetříte spoustu peněz. Dennodenní stravování v jídelnách a restauracích je totiž poměrně nákladné.

Vyhýbejte se situacím, kdy jste nuceni řešit jídlo operativně mimo domov. S velkou pravděpodobností nebude jídlo nutričně odpovídat vašim požadavkům a ohrozíte tím i svou motivaci. Může se vám totiž stát, že sáhnete po nezdravém jidle a rozhodnete se nedodržet stravu i po zbytek celého dne, či dokonce týdne.

Nepřepalte cvičení

Stejně jako ve stravování i v pohybu se vaše motivace může rychle vytratit. Nepřeceňte proto své síly hned na začátku a pohyb zařazujte pouze v množství, jaké jste schopni dlouhodobě udržet.

Snažte se být ale aktivní každý den! Když nebudete mít v plánu návštěvu posilovny, domácí cvičení, běh nebo jinou sportovní aktivitu, zaměřte se na chůzi. Krátká procházka vám nejen pročistí hlavu, ale navýší i váš denní počet kroků.

Spoléhejte se pouze na sebe

Pustila jste se do hubnutí s kamarádkou nebo členem rodiny? Vzájemná motivace vám může v hubnutí značně pomoci, ale pouze v případě, že nebudete na druhého příliš spoléhat. Vzájemné ovlivňování totiž může mít i negativní dopad.

Jestli se neshodnete na stejném čase cvičení, pak vyrazte do posilovny sama! Má-li vaše kamarádka chuť zhřešit a lanaří vás k tomu, abyste její rozhodnutí sdílela, odmítněte. Posílíte tím svou vůli, motivaci a rychlejší bude i cesta k cíli.