...

... Zdroj: iStock.com

Diety po padesátce: Které jsou nejlepší a pomohou zdravě zhubnout?

V období kolem padesátky prochází žena řadou změn. A protože naše zdraví i psychická pohoda se hodně odvíjejí od toho, co jíme, je dobré právě v tomto období udělat drobné změny. Projeví se nejen na postavě, ale hlavně na celkové psychické a fyzické kondici!

Podle výzkumu Mayo Clinic je průměrný věk žen při menopauze 51 let. Během přechodu dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu a k dalším hormonálním změnám, které ovlivňují celý organismus. Klasickým projevem tak bývá úbytek kostní a svalové hmoty a také nárůst hmotnosti. V padesáti letech tak má žena v průměru o dvacet procent svalové hmoty méně než ve dvaceti.

„Kvůli menopauze zažívá většina žen v tomto věku hormonální výkyvy, které mohou způsobit změny v metabolismu a tělesné hmotnosti,“ říká dietoložka Julie Kay. Dochází ke změně regulace cukru v krvi, ženy jsou více ohroženy osteoporózou nebo osteoartritidou.

Změny v těle nezastavíte, co ale můžete ovlivnit, je vaše strava. Ženy mohou změnit svůj jídelníček tak, aby pomohly podpořit budování svalů, hormonální rovnováhu a tím i dosažení zdravé tělesné váhy. Jaké diety jsou tedy po padesátce nejlepší:

Středomořská dieta

Středomořská strava je skvělá pro zdraví srdce, působí preventivně proti rakovině a cukrovce. Neomezuje ani nevylučuje žádné potravinové skupiny, místo toho podporuje vše s mírou.

Základem středomořské diety jsou zdravé tuky, mořské plody a hodně zeleniny a ovoce. Nevyhýbá se ani vínu. Úbytek váhy přichází pomaleji, neohrožuje ale vaše zdraví a také vám nehrozí obávaný jojo efekt.

Více o středomořské stravě a příklad jídelníčku najdete zde.

Paleo dieta

Paleo dieta je založená na jídelníčku lovců-sběračů a odmítá všechny vymoženosti naší moderní doby, jako jsou sladké tyčinky, polotovary, konzervanty nebo instantní polévky.

Je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které kromě podpory produkce hormonů také zvyšují pocit sytosti. Je bohatá na rostlinné i živočišné bílkoviny, které podporují růst svalové hmoty. Redukuje také konzumaci sacharidů, což se může po padesátce hodit.

Více o paleo dietě a pro koho se hodí čtěte zde.

Clean eating

Znáte koncept čistého stravování (clean eating)? Je založen na vyloučení všech průmyslově zpracovaných potravin. S nimi totiž do sebe dostáváme chemikálie, nezdravé tuky, cukry a sůl, ale nikoli dostatek vitaminů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Z výživového hlediska vlastně konzumujeme jen prázdné kilojouly.

Naproti tomu když začnete jíst čistě, můžete čekat úbytek kilogramů (přestože budete pravděpodobně jíst víc než předtím), čistší pleť a lepší kvalitu vlasů. Budete se cítit silnější, mít víc energie a lépe spát. V poslední době se tento způsob stravování spojuje také se zlepšením trávení, snížením krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi i s lepší psychickou kondicí.

Více o takzvaném clean eating čtěte zde.