Za normálních okolností by měla být moč bezbarvá

Za normálních okolností by měla být moč bezbarvá Zdroj: Shutterstock

Co znamená zakalená nebo jinak zbarvená moč? Na tohle si dejte pozor!

Nezdá se vám barva nebo hustota vaší moči? Nemusíte hned propadat panice. Je ale důležité si uvědomit, že moč je jednou z tělesných tekutin, která nejlépe ukáže skutečný stav organismu. V mnoha případech je jiná barva nebo konzistence signálem, že jste požili nějaké jídlo, nápoj nebo léky, ale není tomu tak vždy.

Co všechno ovlivňuje zbarvení moči a co to znamená?

U lidí by za normálních okolností měla být moč bezbarvá, bez hnisu a samozřejmě bez zápachu. Je však třeba říci, že její barva může být ovlivněna mnoha faktory, včetně hydratace, stravy, léků, zátěže, teploty a fyzické kondice.

Pokud jste dobře hydratovaní a vaše tělo má dostatek tekutin, bude mít moč světlejší barvu. Naopak dehydratace se projevuje jejím tmavším zabarvením.

Stejně tak mohou barvu moči změnit i některé potraviny. Dobrým příkladem je červená řepa, bobuloviny nebo suroviny s vyšším obsahem vitamínu B. V důsledku toho bude mít moč růžovou, červenou nebo oranžovou barvu. Na druhou stranu může být zelená nebo modrá, pokud užíváte určité léky. Například antibiotika nebo na infekce močových cest.

Obecně platí, že většinu problémů se zbarvením moči může způsobit změna zdravotního stavu. Stejně tak i fyzická zátěž, která ji ztmavuje.

Zakalená, tmavá nebo hnědá moč, kdy je to problém?

Pokud se jedná o zakalení, může tento stav nastat přirozeně, ale také v důsledku některých závažnějších onemocnění. Nejčastěji se jedná o dehydrataci, kdy je moč hustší a méně čirá. Obvykle je však zákal součástí infekce močových cest.

Ta je jednou z nejčastějších příčin u mužů i žen. V moči se může objevit také hlen, krev a bakterie způsobující infekci a zakalení moči.

Velmi podobně se projevuje i stav s močovými nebo ledvinovými kameny. Ty způsobují nedostatečný odtok moči a její hromadění, což vyvolává právě její ztmavnutí. U mužů je zakalená moč také příznakem zánětu prostaty, u žen zánětu pochvy. V obou případech budou přítomny jak zánětlivé buňky, tak bílé krvinky.

Zakalená moč však nemusí vždy znamenat onemocnění. Je třeba vzít v úvahu také vliv některých léků nebo potravin, včetně bylin, jako je rebarbora.

Kdy je nutné navštívit lékaře? Sledujte tyto projevy

Barva moči může hodně napovědět o vašem vnitřním zdraví, ale měli byste si všímat i dalších příznaků, včetně těch, které na první pohled s močí nesouvisejí.

Zpozorněte, když se v moči nebo ve spermatu při ejakulaci objeví krev. Ta je obvykle důsledkem infekce a zánětu, případně vážnějšího poškození vnitřní výstelky močových cest a ledvin. Příčinou může být také poranění močové trubice.

Mezi závažnější příznaky, které by vás měly varovat a nasměrovat k lékaři, patří bolest při močení nebo ejakulaci a pocity pálení.

Pokud se u vás objeví nevolnost, zvracení, únava nebo závratě, měli byste si být vědomi také rizika selhání ledvin nebo metabolických poruch. Totéž platí pro výskyt otoků, zejména na obličeji nebo nohou, kdy mají ledviny problémy s odstraňováním vody a soli. Pozor také na změny v močení, vyšší krevní tlak nebo horečku.

Je potřeba zajistit dostatek tekutin
Je potřeba zajistit dostatek tekutin | Zdroj: Shutterstock

Prevence? Pitný režim, hygiena a pravidelné prohlídky

Přestože není vždy možné zabránit zánětům, infekcím nebo močovým kamenům, můžete pro zdraví močových cest a barvu moči udělat poměrně dost preventivních opatření.

V první řadě je potřeba zajistit dostatek tekutin, ideálně čisté vody, což nejvíce napomáhá správné konzistenci a barvě moči, včetně odplavení patogenů nebo močových kamenů z močových cest. Ruku v ruce s tím by mělo jít omezení alkoholu.

Ten patří mezi tekutiny obecně škodlivé pro tělo, nejen pro váš močový systém. Pro ženy je důležité dodržovat maximální hygienu jako prevenci proti zanesení bakterií do močové trubice. U mužů jsou na místě pravidelné prohlídky prostaty. Rovněž je třeba omezit kouření a nadměrné užívání léků.

Pozitivně může na močení působit i změna stravy. Zařaďte do svého jídelníčku ovoce, zeleninu a ryby, naopak se vyvarujte vysokého obsahu soli a cukru.