Modelové zleva: Barry se svou ženou Deborou, Alessandro Manfredini

Modelové zleva: Barry se svou ženou Deborou, Alessandro Manfredini Zdroj: Instagram @therealalessandromanfredini @tonyandbabs

Věk je jen číslo: Těmto modelům je víc než 50 let a stále jsou cool a styloví

Nejspíš už jste některé z nich viděli. Přezdívá se jim Silver Foxes a většinou jde o muže, modely a influencery, kteří kopírují pověstný hipsterský styl z minulé dekády. Balzamují si svůj plnovous a ven nevyjdou bez dokonalého sestřihu a obleku se skinny kalhotami. Pak tu ale jsou neméně (ba často i víc) styloví pánové, kteří k módě, životu a své veřejné prezentaci přistupují vlastním osobitým způsobem. Jedni vzpomínají na módní éru Vivienne Westwood, jiní sbírají tenisky a další berou svět jako divadelní jeviště. My vám přinášíme výběr osmi pánů a jednoho páru, již splňují vše výše zmíněné. Nezapomeňte jim dát follow na Instagramu a vyberte si svého oblíbence.

Phillipe Dumas

Osmašedesátiletý Pařížan vystudoval práva, více než 25 let ale strávil ve filmovém průmyslu. K modelingu se dostal teprve před sedmi lety a díky výraznému plnovousu a vizáži typického elegána v obleku neměl od začátku o zájem agentur a značek nouzi. Svůj věk bere v modelingovém průmyslu jako velkou výhodu. „V dnešní době se díky zdravotnictví ze šedesátky stává nová čtyřicítka. Je ale důležité zůstat v obraze a jít s dobou – sledovat umění, orientovat se v technologiích a politice je základ. S věkem totiž roste vaše síla,“ řekl v rozhovoru pro magazín Verve Dumas, který se ve volném čase věnuje sportu a též navštěvuje hodiny baletu.

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 9

Alojz Abram

Rodák z německé Mohuče není modelem v pravém slova smyslu. Nemít tohoto nadšence do módy v seznamu by ovšem byla veliká škoda. Tento osmasedmdesátiletý děda známý jako Gramps se totiž v posledních letech stal hitem Instagramu. Za jeho úspěchem stojí jeho vnuk Jannik, který Abrama už od roku 2016 fotí v cool oblečení a – to především – ve stylových teniskách, které společně začali sbírat. Alojz miluje barvy a jeho módní kreace vám prozáří i ten nejšedivější den – zvlášť když se vyfotí v matching outfitu se svou ženou.

Pokračování 3 / 9

Alessandro Manfredini

Rád si hraju na modela,“ s oblibou říkáAlessandro Manfredini, který se primárně živí jako sochař a grafický designér. Obdobně jako již zmíněný Phillipe Dumas patří do škatulky „Silver Fox“ modelů, tedy šedivých elegánů s výrazným plnovousem. K módě se dostal teprve před devíti lety, ale rád si ve svém životě ponechává prostor i pro jiné záležitosti. Miluje lambrusco, večery s přáteli u dobrého jídla a sem tam si odskočí vytvořit parfém – třeba ten, který vznikl ve spolupráci se značkou Capt. Fawcett’s a obsahuje cedrové dřevo, rozmarýn, anýz, brambořík, tonku a ambru.

Pokračování 4 / 9

Tony and Babs

Až budu velká, chci být jako oni! Dejme si na chvíli pauzu čistě od modelů-pánů. Partnerská dvojice Barry a Deborah jsou dream team, který svou stylovostí a cool přístupem dalece převyšuje kdejaké mladší páry. Dejte si dohromady nenucený hippie přístup a lásku k módě a botám Dr. Martens, a vyjde vám jeden z nejstylovějších párů Instagramu, kterému stojí za to dát co nejdřív follow.

Pokračování 5 / 9

Jack Foley

Většinu svého pracovního života strávil ve stavitelství, vše se ale změnilo v roce 2016, kdy jej oslovila modelingová agentura. Od té doby si dnes pětaapadesátiletý Kanaďan, milovník extrémních sportů, doutníků a skotské whisky, do svého životopisu připsal spolupráce se značkami, jako je Volvo, Huawei nebo Haagen Dazs, a vyzkoušel si též roli modela v rámci fashion weeku. Kromě modelingu se Foley věnuje také herectví.

Pokračování 6 / 9

Orlando Hobechi

Čtyřiapadesátiletý Londýňan s izraelsko-finskými kořeny patří mezi vůbec nejznámější tváře modelingové sféry zaměřující se na muže po padesátce. Na kontě má mimo jiné spolupráci se značkou Dune a pro své snímky si ho před pár lety vybral i Rankin, jeden z nejslavnějších fotografů současnosti. Hobechi ovšem nebyl vždy sebevědomý muž, který by neměl problém postavit se před kameru – právě naopak. „Jako dítě jsem se cítil neviditelný, byl jsem dyslektik a nikdy jsem nepatřil do žádné party – nebyl jsem cool, chytrý ani sportovně nadaný. Kdybyste mi před 30 lety řekli, abych se postavil před objektiv, moje odpověď by zněla ne,“ citoval modela v roce 2019 britský Daily Mail.

Pokračování 7 / 9

Ernie Blocksage

Starý dobrý sedmdesátkový rock’n’roll žije! Přesně tohle možná někteří bez většího rozmýšlení vykřiknou, když spatří pětašedesátiletého Londýňana, který si i v pozdním věku uchovává typickou image oldschoolového rockera s vlasy minimálně tak objemnými, jako má samotný Robert Plant z Led Zeppelin. Blocksage je původní profesí hudebník a k modelingu se dostal díky své vlastní ambici – prostě jednoho dne poslal do agentury přes online formulář své tři snímky a odpověď zněla ano. Duši umělce ale nezapře ani před objektivem: „Modeling je performance jako každá jiná. Vytváříte vizi, nápad nebo aspirující koncept, abyste co nejlépe prodali službu či značku,“ říká ke svému přístupu k práci.

Pokračování 8 / 9

Jason Jules

Brzy mu bude šedesát a v módním průmyslu strávil téměř celý život. Jules v minulosti působil coby marketingový poradce pro Levi’s, pro značky Dickies a Caterpillar pracoval jako trendsetter,  spolupracoval s lifestylovým magazínem GQ, a dokonce provozuje vlastní značku módních doplňků House of Garmsville. K práci modela se ale dostal teprve nedávno – a podle jeho vlastních slov je to právě jeho věk, který mu „umetl cestičku“. „Když lidé v profesionálním prostředí uvidí, jak do místnosti vchází chlápek, který by klidně mohl být jejich táta, nebo dokonce i děda, okamžitě se k němu začnou chovat s úctou a zdvořilostí – to je něco, co se mladým modelům a modelkám stane jen zřídkakdy,“ říká.

Pokračování 9 / 9

Jevon Antoni

Jevon Antoni, kterému bude za tři roky osmdesát, není obyčejný model. Má za sebou více než 50 let dlouhou kariéru, v níž si vyzkoušel roli operního pěvce, kostýmového designéra, choreografa, baleťáka i herce. Coby designér oblékal Eltona Johna nebo členy kapely Duran Duran. Svou lásku k různým formám umění uplatňuje i před kamerou. Jeho fotografie většinou mají přesah a jsou často inspirované dějinami divadelního i vizuálního umění. Rád vystupuje ze své komfortní zóny a s přibývajícím věkem se nebojí stále více experimentovat ve všech směrech.