Vymanit se z toxického vztahu není lehké. Na jaké řeči si dát pozor?

Vymanit se z toxického vztahu není lehké. Na jaké řeči si dát pozor? Zdroj: iStock.com / Grafika: Anna Vlčková

10 nejčastějších lží, které vám ve vztahu řekne narcista. Co skutečně znamenají?

Hledám vážný vztah, jsi moje spřízněná duše, nikdy bych ti nelhal – tak přísahám! Být ve vztahu s narcistou není jednoduché a těžko se z něj dostává ven. Tito lidé se totiž nebojí velkých vyznání, jen aby dosáhli vlastního uspokojení. Je jim ale celkem jedno, jestli vám po cestě ublíží. Těchto 10 vět od narcisty uslyšíte klidně opakovaně, nikdy jim ale nevěřte: ve skutečnosti totiž znamenají něco docela jiného.

„Hledám vážný vztah.“

Ve skutečnosti s tebou chci jenom spát, ostatně jako s dalšími několika lidmi, se kterými to mám rozehrané, ale než abych si našel protějšek, který hledá taky jen něco nezávazného, chci tebe, člověka, který touží po pevném vztahu, protože to je výzva. Udělám a nakecám ti cokoliv, jen abych tě dobyl, protože svést pomocí lží a manipulace někoho, kdo je zcela mimo moji ligu, dělá dobře mému egu. A až to dokážu, stáhnu se, protože si chci užívat, jak naopak ty – poté, co začneš být v našem vztahu emocionálně investovaná – začneš dělat psí kusy, jen abys získala ždibíček mojí pozornosti. Takhle to prostě dělám. Sranda, ne?

TIP NA VIDEO: Terapeut Honza Vojtko odhaluje, kdo je takzvaný feťák lásky. Znáte také nějakého?

Další lži narcistů najdete na následujících stranách. >>>

Pokračování 2 / 10

„My jsme si tak podobní! Jsi spřízněná duše, kterou jsem vždycky hledal.“

Jsi skvělý zdroj všeho, co krmí moji narcistickou povahu. Můžu z tebe vysávat lásku, pozornost, obdiv, ale třeba i finanční zdroje nebo hodnotné kontakty. Z toho jsem živ a baví mě zahrnovat tě projevy lásky a řečmi o tom, jak spolu strávíme zbytek života, protože díky tomu se do mě zamiluješ, a pak nad tebou budu mít úplnou moc. A jen tak na okraj, nezamilováváš se do mě, ale do verze mě, kterou jsem speciálně pro tebe vytvořil na základě toho, co máš ráda, o co se zajímáš a co ve vztahu hledáš. Právě proto máš pocit, že jsme dva totožní lidé, kteří se konečně našli – a ona je to vlastně v určitém slova smyslu pravda. Moje identita není autentická, skládá se z osobností, které jsem ukradl v minulosti v jiných vztazích, takže ji můžu upravovat přesně podle toho, co zrovna potřebuješ.

Pokračování 3 / 10

„Moje bývalá byla naprosto šílená, byla mnou úplně posedlá.“

Svoji bývalou jsem neustálou manipulací a lhaním dohnal do extrémní krajnosti, kdy už ani nevěděla, kdo je. Když mluvím o posedlosti, ve skutečnosti je řeč o situacích, kdy mě bývalá partnerka konfrontovala s mým problematickým chováním a snažila se mě donutit, abych za něj převzal zodpovědnost. Blázínek, co? A mimochodem, vlastně jsem to já, kdo jí jednou za čas napíše nebo beze slova projede stories na Instagramu, abych se ujistil, že na mě nikdy nezapomene a nikdy se přese mě nepřenese.

Pokračování 4 / 10

„Moje bývalá mě podvedla, bojím se, že mi někdo znovu ublíží.“

Ne, kecám, moje ex mě nikdy nepodvedla, vlastně jsem spíš podváděl já ji – ale je to vůbec nevěra, když neustále udržuju několik paralelních vztahů zároveň? Říkám to proto, abych zjistil, jestli jsi loajální. Hledám totiž někoho, kdo mi bude zcela oddaný, a tak pro mě bude snazší s ním v budoucnu manipulovat. Nemám strach z toho, že mi někdo ublíží, protože upřímně, nebudu to já, komu se v našem vztahu bude opakovaně lhát a koho budou psychicky ždímat a týrat *mrk mrk*.

Pokračování 5 / 10

„Nikdy bych ti nelhal.“

Když hned na začátku našeho vztahu jasně artikuluju, že mám takzvané morální zásady, bude snazší tě přesvědčit, že jsem dobrý a upřímný člověk. Někdo, kdo nelže, ve skutečnosti nemá potřebu na to takhle předem upozorňovat, prostě to nedělá, že? Zkrátka mi jde víc o to vypadat jako rovný a důvěryhodný člověk než jím skutečně být. Brzo se totiž začnu chovat přesně naopak, a až mě s tím konfrontuješ, potřebuju manipulační prostor pro to, abych tvoje nařčení mohl zesměšňovat, nebo přímo popírat.

Pokračování 6 / 10

„Chci se o tebe postarat.“

Ve skutečnosti doufám, že se ty postaráš o mě. Samozřejmě nejdřív tě potřebuju získat – nemyslím sbalit, ale okouzlit tě na maximum, přesvědčit tě, že jsem tvoje životní láska, abys kvůli mně byla ochotná utnout všechny ostatní potenciální partnery a třeba se i vzdát své práce nebo přestěhovat se na druhý konec světa. Zahrnu tě láskou a vášní, budu dělat přesně to, o čem jsi mi řekla, že sis vždycky přála, aby tvůj partner dělal. Ty mi pak úplně propadneš a staneš se na mně závislou. V ten moment tě začnu vysávat po všech možných stránkách, ale ty nebudeš moct odejít. Jackpot!

Pokračování 7 / 10

„Nechápu, proč by randění mělo být tak extravagantní.“

Vím, že prvních několik našich rande bylo luxusních a romantických, ale to bylo všechno jenom naoko, abych tě uchvátil, abys nabyla dojmu, že jsem tvůj elegantní rytíř na bílém koni. Už je ruka v rukávě, takže stačilo. Jo, mohl jsem si vybrat někoho, kdo má nízké nároky, ale přimět někoho s vysokými nároky, aby se spokojil s absolutním minimem, je pro mě větší zábava. Pochop, nemohl jsem být upřímný a rovnou ti dát jasně najevo, jak málo jsem ochotný ti nabídnout – to bys mě pak poslala k šípku a já bych přišel o zdroj, který mi masíruje ego a ze kterého můžu čerpat, cokoliv si zamanu.

Pokračování 8 / 10

„Nerad dávám vztahům nálepky. Copak ti nestačí vědět, že tě miluju?“

Baví mě si s tebou pohrávat bez skutečného závazku, ať už se tím myslí seriózní vztah nebo třeba manželství. Jasně, můžeme sdílet jednu domácnost, třeba mít i dítě – přičemž ale pochopitelně ty odvedeš veškerou praktickou i mentální práci, aby to aspoň trochu připomínalo domov – ale proč náš vztah stvrzovat oficialitami, když už tě stejně dávno mám přesně tam, kde tě mít chci: pod mojí kontrolou, povolnou a neustále usilující o moji pozornost a náklonnost? Takhle se mi to přesně líbí, protože v takové pozici nemáš sílu ani chuť zjišťovat, jestli bys někde nenašla kvalitnější protějšek. Nezapomeň ale, že já mám svobodu a plné právo rozjíždět to s jinými, nikdy jsme si nic neslíbili!

Pokračování 9 / 10

„Jsi paranoidní a nejistá si sama sebou.“

Právě jsi mě načapala při lži, podvádění nebo jiném mém problematickém chování, takže nasazuju gaslighting, abych tě udržel pod kontrolou. Ve skutečnosti nejsi ani trochu paranoidní a jsi nesmírně silná a sebevědomá, protože mě konfrontuješ s podlostmi, které ti provádím, a snažíš se chránit sebe a svoje hranice, ale kdybych to přiznal, mohl by ti narůst hřebínek – a co hůř, třeba bys mě pak i chtěla opustit. To zatím nechci, takže z tebe přirozeně musím udělat hysterickou psychopatku, která přehání a vymýšlí si.

Pokračování 10 / 10

„Chybíš mi a chci tě zpátky, nezkusíme to spolu znovu?“

Možná jsem tě opustil já, možná jsi dala kopačky ty mně – tak či tak, zachvátil mě pocit, že ztrácím kontrolu, kterou jsem nad tebou měl. Vidím, že se v životě posouváš dál, jsi spokojená a šťastná, ať už s někým jiným a lepším, než jsem já, nebo z jiného důvodu. To nemůžu vystát, protože jsem zvyklý, že veškerá tvoje pozornost visí na mně. Takže se teď vytasím s velkými vyznáními, abych tě dostal zpátky do toxického kolotoče našeho vztahu. Samozřejmě počítej s tím, že až se vrátíš zpět do mých spárů, náležitě tě potrestám za to, že sis vůbec dovolila zkusit se mě zbavit.