Asi to nechám všechno na zítra

Asi to nechám všechno na zítra Zdroj: iStock.com

Jak přestat být líná? Nejprve odhalte důvody lenosti

Prosedět odpoledne u knihy nebo Netflixu, nic nedělat a věci odsouvat na „potom“. Lenošení je příjemné a dokonce i potřebné, ale nemělo by váš život ovládat. Zatočte s věčným odkládáním, nudou a neschopností hnout se z místa. Stačí málo.

Proč je člověk lenivý? Obvykle proto, že ho věci nebaví, bojí se změny, má strach z rozhodnutí, a tak věci odkládá, neřeší je a přehlíží. Jenže to nejde donekonečna, vždy přijde chvíle, kdy se pak na vás vše nabalí a vy se z toho můžete zbláznit. A pokud je lenosti ve vašem životě příliš, pak se vám také moc nevede a v důležitých věcech selháváte. Zatočit s leností, prokrastinací a věčným otálením není tak těžké. Stačí najít ten pravý důvod, proč danou věc odkládáte. Jaký je zrovna ten váš?

Nebaví vás to

Motivace a inspirace vám dodávají energii věci dokončovat v určitém časovém rámci. Jste-li motivována, zvládáte téměř vše. Jinak věci odkládáte na další a další den. A pokud musíte dělat věci, které vás nebaví dlouhodobě, vytváříte si začarovaný kruh. Úkoly se kupí a vy se cítíte akorát neschopní.

Řešení:Zatočte se stereotypem. Zamyslete se, zda práce, kterou děláte, vás baví, a případně ji změňte. Nasávejte inspiraci, vzdělávejte se a setkávejte se se zajímavými lidmi. Vytyčte si odměnu za splnění úkolu, která vás bude motivovat. Když zvládnu třikrát týdně cvičit, koupím si…

Jste zavalena úkoly

Máte-li plný seznam povinností a každý den se na vás valí další a další, často se stává, že místo aby vaší reakcí bylo rychlé řešení úkolů, nastupuje lenost a prokrastinace. „Váš mozek z přemíry úkolů zpomalí a vy nejste schopni se přinutit k činnosti,“ vysvětluje ve své knize Jak přestat otálet, J. S. Scott.

Řešení:Máte-li úkolů příliš, všechny si je sepište. Začněte seznam od těch nejjednodušších, které můžete splnit do deseti minut, a pokračujte k těm náročnějším a složitějším. Poté si vymezte hodinu a zvládněte co nejvíce malých úkolů. Dejte si pauzu a vrhněte se do těžších, které si rozdělte na jednotlivé kroky, například: připravit všechny podklady do složky, napsat emaily klientům, prokonzultovat s kolegou návrhy,…

Jste unavená

Pracujete dlouho a tvrdě a na jakékoliv aktivity po práci nemáte chuť ani energii. Výlety s rodinou, úklid domu, návštěva přátel, zaplacení poplatků, organizace domova, vše odsouváte a nikam se vám nechce. Kvůli únavě těžko činíte i drobná rozhodnutí.

Řešení: „Abyste se hnuli z místa, je potřeba zapracovat na duševní aktivitě, energii a jasném myšlení. Z tohoto důvodu je nejlepší rozdělit své úkoly a odpovědnosti strategickým způsobem,“ doporučuje Henrik Edberg, švédský bloger a autor online kurzů zabývajících se tématy osobního rozvoje. Některé úkoly, jak pracovní či osobní, které nevyžadují vaši absolutní přítomnost, delegujte na ostatní. Požádejte o pomoc například paní na úklid. Vy si ponechte ty nejdůležitější a dejte si strop, do kdy mají být splněny. Zapište je na viditelné místo.

Jste v depresi

Nechuť k tomu něco dělat může být průvodním jevem duševního onemocnění. Lidé, kteří jsou zranění, se obvykle cítí zaseknutí a paralyzovaní. Kvůli tomu se zároveň na sebe zlobí, což pocity beznaděje, selhání a neschopnosti jen zhoršuje.

Řešení: Vyhledejte odborníka, který vám pomůže najít adekvátní léčbu. Naučte se říct si o pomoc, když potřebujete. Nestyďte se za svůj smutek a nemoc, nejste jediní. Národní průzkum ambulantní lékařské péče (NAMCS) v Americe zjistil, že počet osob s diagnostikovanou depresí se od roku 1987 zvýšil o 450 %.

Máte strach z neúspěchu

Mnoho lidí bude raději línými než neúspěšnými, protože se nemusí potýkat s tím, že se o něco pokoušeli a neuspěli. Kvůli tomu odkládají své sny či cíle, například povýšení v práci nebo podnikání. Jímá je strach, že pokud vynaloží úsilí a nepovede se, ostatní pak uvidí jeho nedostatečnost či neschopnost. A to je pro mnoho lidí devastující pocit, proto se raději do ničeho nepouští.

Řešení: Zapracujte na svém sebevědomí. Budete-li se neustále ohlížet na to, co si myslí ostatní, z místa se nehnete a nebudete žít svůj život. Pak se u vás mohou objevit pocity úzkosti a deprese. Nevěříte-li dostatečně svým schopnostem, vzdělávejte se, nechte si poradit a pamatujte si, že i chyba a selhání člověka učí.