Zdroj: Instagram: @kerryawalker_, @elodieromy a @tinvcb

7305372
& Other Stories, 89 eur, stories.com
& Other Stories, 89 eur, stories.com1
& Other Stories, 89 eur, stories.com2
& Other Stories, 99 eur, stories.com
36
Fotogalerie

Aby se vám nesrazil: Jak si vybrat kvalitní vlněný svetr a jak ho správně vyprat?

Kvalitní vlněný svetr bývá investicí na mnoho let. Tedy pokud ho omylem nesrazíte v pračce. Jak o takový kousek správně pečovat a proč ho dávat raději na mráz než do čistírny? Jak se od sebe liší jednotlivé druhy vlny a proč si dát pozor na pojem regenerative wool? Vše se dozvíte v následujícím článku a ve videu.

Když se bavíme o vlněných svetrech, máme na mysli buď pletené kousky ze 100% vlny nebo ze směsí, ve kterých vlna převažuje. Specifickým druhem je kašmírový svetr, který bývá obecně dražší. Nicméně i kvalitní model z jiného typu vlny vyžaduje určitou investici. Před nákupem je vždy potřeba prostudovat jeho přesné složení – svetr by měl obsahovat přinejmenším 60 % vlny, ať už půjde o typ merino, alpaka nebo mohér. Ke zbývajícím příměsím může patřit viskóza, bavlna, polyamid, nylon nebo třeba zmíněný kašmír.

V poslední době se můžete častěji setkat také s pleteninami z recyklované vlny, která byla již jednou použitá, což se projevuje i na její kvalitě. Vlákna bývají kratší a doplňují se například surovou vlnou nebo bavlnou. Další udržitelnou metodou získávání vlny je takzvaný regenerativní způsob, tedy soubor zemědělských metod, které respektují přirozené regenerační schopnosti přírody – z těchto zdrojů získává vlnu třeba návrhářka Stella McCartney.

Bohužel anglický pojem regenerative wool někdy označuje obojí – může se pod ním schovávat jak recyklovaná vlna, tak i kvalitní merino, která se získává v rámci regenerativního zemědělství. Pokud vám záleží nejen na udržitelnosti, ale i na etickém přístupu ke zvířatům a kvalitě produktu, je potřeba se pídit po konkrétním zdroji vlny. Například zmíněná Stella McCartney nebo značky Reformation, Rhea či Pangaia jsou partnery programu Nativa, který v tomto ohledu garantuje transparentnost.

Jak prát vlnu a kašmír?

Investovat do vlněných, kašmírových nebo mohérových svetrů se vyplatí. Vydrží vám opravdu roky. Je ale potřeba jim věnovat adekvátní péči. Vlna má samočistící funkci, to znamená, že k praní vašich oblíbených kousků nemusíte přistupovat příliš často. Vlastně to ani není žádoucí. Když už je to potřeba, dodržujte několik zásad:

  • Čtěte štítky

    Štítky na oblečení mají svůj význam, u vlněných a kašmírových svetrů to platí dvojnásob. Řiďte se jimi.

  • Vlněné svetry sušte vodorovně

    Mokrou vlnu jemně vysušte pomocí ručníků a rozložte na pevnou podložku. Nikdy nenechávejte vlněný svetr schnout na ramínku, mohl by se zdeformovat.

  • Vlnu nevystavujte slunci ani horku

    Slunce vlně škodí, vlákna mohou ztratit své původní vlastnosti. Stejně tak je tomu u vysokých teplot. Nikdy nenechávejte vlnu sušit v sušičce. Pokud ji potřebujete vyžehlit, volte co možná nejnižší teplotu.

  • Vlněné svetry neskladujte na úzkém ramínku

    Po sezóně vlněný, kašmírový nebo mohérový svetr pečlivě složte nebo ho pověste na široké ramínko.

Jak prát vlněný svetr v pračce?

Ruční praní je vždy šetrnější než pračka, pokud ale ta vaše nabízí program Wool, nebojte se ho využít. Vlna nesnáší střídání teplot, pokud svetr perete ve vlažné vodě a mácháte ve studené, jste na nejlepší cestě vlnu srazit. Používejte speciální prací gely a jednou za čas můžete svetrům dopřát i lanolinovou lázeň.

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy vlny? A jak konkrétně pečovat o vlněný svetr, aby se vám nesrazil? To zjistíte ve videu v úvodu článku.