Zdroj foto: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Zdroj foto: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Tetování z Bravíčka a náramky přátelství: 10 retro doplňků, které jsme milovali v dětství

Jak vypadala povinná módní výbava mileniálů, kteří vyrůstali v devadesátých, potažmo nultých letech? Tady je výběr deseti lehce bizarních retro doplňků, bez kterých by naše teenage léta nebyla tak cool, jak jsme si tehdy mysleli.

Náramky přátelství

Někdo je doma pracně zaplétal z bavlnek a vytvářel vlastní obrazce, jiní si je za kapesné kupovali v obchodě nebo doufali, že je Bravíčko bude mít jako příbal. Ať tak či tak, pestrobarevné náramky pro nás a naše kamarády znamenaly mnohé. Čím více jste jich na předloktí měli, tím lépe.

TIP NA VIDEO: Jaké trendy z devadesátek se vrátily do módy?

Video placeholde

Náramky přátelství. / Zdroj: iStock.com
Náramky přátelství. / Zdroj: iStock.com

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 10

Prstýnky měnící barvu podle nálady

Modrá znamenala klid, fialová veselost, černá stres, červená naštvanost. Jak jste se cítili poté, co jste se právě svezli na své oblíbené atrakci na pouti? To často prozradil prstýnek, který jste si koupili v maringotce vedle střelnice a jenž měnil barvu podle toho, v jakém rozpoložení jste zrovna byli. Dělaly nám radost, ale skutečně fungovaly? Mood rings, jak se prstýnkům říká v angličtině, mění barvu podle teploty těla – a ta se pod vlivem různých typů emocí může měnit. Takže jisté semínko dětské naděje tu stále je…

Prstýnky měnící barvu podle nálady. / Zdroj: iStock.com
Prstýnky měnící barvu podle nálady. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 3 / 10

Chokery

Černé elastické chokery z tenkých zatočených drátků byly na konci devadesátek a v nultých letech extrémním hitem, který nám udělal radost pokaždé, když se objevil coby příbal v Bravíčku nebo Cosmo Girl. A co víc, s příchodem módního trendu Y2K se v posledních třech letech opět ve velkém vrátil. Jen s tím rozdílem, že mileniálové jej považují za cringe z dětství, a mladší Gen Z v něm vidí obrovský módní potenciál.

Choker. / Zdroj: iStock.com
Choker. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 4 / 10

Mini skřipce

Čím více, tím lépe. Kdo roztomilé drdůlky dříve neosázel záplavou drobných skřipců ve tvaru různobarevných motýlků a kytiček, byl jednoduše pozadu. Stejně jako u chokeru i v tomto případě platí, že se trend – zejména v podobě motýlkového skřipce – ve velkém vrátil. Vloni ho byla plná koupaliště i instagramový feed.

Mini skřipce. / Zdroj: iStock.com
Mini skřipce. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 5 / 10

Smývatelné tetování

Nalepit, namočit a opatrně stáhnout papírek tak, aby se tvar tetování nepotrhal. Smývatelná tetování byla oblíbeným příbalem v časopisech a často jste na ně narazili i jako na překvapení ve žvýkačce. Čím drsnější motiv byl, tím lepší. Pak už jen stačilo dát si do pusy cigaretu-žvýkačku a vyrazit na hřiště.

Smývatelné tetování. / Zdroj: iStock.com
Smývatelné tetování. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 6 / 10

Scrunchie gumičky

Velké látkové gumičky byly láska na první pohled. A na rozdíl od jiných doplňků se jim podařilo odolat trendovým změnám a drží se mezi oblíbenými doplňky dodnes. Jen už je dokážeme využít lépe – éra vysoko posazených culíků na levé nebo pravé straně hlavy naštěstí skončila s příchodem nového milénia.

Scrunchie gumičky. / Zdroj: iStock.com
Scrunchie gumičky. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 7 / 10

Řetízky přátelství

Jedna půl srdíčka pro tebe, druhá pro mě. A teď jsme přátelé navždy! Způsobů, jak vyjádřit sympatie svým kamarádům i potenciálním amantům, bylo v devadesátkách a nultých letech spousta. Mezi ty nejosobnější bezesporu patřily právě dva stejné náhrdelníky, na nichž byla vždy jedna polovina srdíčka, případně dva dílky puzzle, které do sebe zapadaly. Jednoduše: jedno tělo, jedna duše, které nikdy nic nerozdělí – a pokud ano, zase se jednou spojí.

Přívěšek přátelství. / Zdroj: iStock.com
Přívěšek přátelství. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 8 / 10

Potítka

Dodnes je vídáme na zápěstí sportovců, zejména tenistů. Na začátku nového milénia nicméně potítka platila za klíčový módní doplněk, který se – dle našeho tehdejšího přesvědčení – skvěle hodil k tričku z Kenvela a sepraným bokovkám. A že byla už po pár dnech, kdy jsme je nevědomky neustále otírali o školní lavici, řádně „zaprasená“? To nám nevadilo. Občas je přece stačilo přihodit rodičům do pračky, a byla zase jako nová. Taky se při té vzpomínce ještě teď ošíváte?

Potítko. / Zdroj: iStock.com
Potítko. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 9 / 10

Gumové boty

Nízký blokový podpatek, zářivé barvy (ideálně růžová), štiplavý zápach z umělého materiálu, rozedřené paty, které ale případně skryly bílé ponožky. Jestli nějaké boty slouží jako úsměvná vzpomínka na devadesátky, jsou to gumové boty. Před pár lety se vrátily mezi trendy, naštěstí ale jen na chvíli. A tak na ně už zase můžeme s křečovitým úsměvem vzpomínat jako na jednu z módních definic našeho dětství.

Gumové boty. / Zdroj: iStock.com
Gumové boty. / Zdroj: iStock.com

Pokračování 10 / 10

Klíčenky

Děkujeme za názor a posíláme klíčenku.Teď ovšem není řeč o přívěsku na klíče nebo krátkém koženém řemínku. Dlouhé látkové klíčenky (ideálně s logem oblíbené značky) na krk byly školním doplňkem číslo jedna. Díky nim jsme (většinou) neztratili klíče od domova a nemuseli čekat na schodech nebo u sousedů na rodiče, až se vrátí z práce a pustí nás domů. S příchodem Nokie 3310 a jí podobných mobilů navíc klíčenky dostaly jednu velkou vymoženost –krátký špagátek, který stačilo provléknout okem na mobilu, a už vám váš vytoužený telefon též visel na krku. A pak se máme divit, že máme v dospělosti problémy s bolavou krční páteří…

Klíčenka. / Zdroj: iStock.com
Klíčenka. / Zdroj: iStock.com