Jak se měnila uniforma českých letušek v posledních 100 letech?

Jak se měnila uniforma českých letušek v posledních 100 letech? Zdroj: Profimedia.cz

Jak se měnila uniforma českých letušek v posledních 100 letech?
Uniforma letušek ČSA z roku 1937.
Uniforma letušek ČSA z roku 1959.
Detail uniformy letušek ČSA z roku 1959.
Uniforma letušek ČSA z roku 1965.
23
Fotogalerie

Česká móda v oblacích: Jak se měnila uniforma letušek od 30. let do současnosti?

České státní aerolinie (ČSA) letos v říjnu slaví 100. výročí svého vzniku. Historie jedné z nejstarších leteckých společností na světe ovšem nemapuje jen rozmach cestování v oblacích, ale také módní vývoj oblečení, jež letušky nosily v jednotlivých dekádách. Jak se vyvíjela jejich uniforma od 30. let až do současnosti?

Přestože se první let ČSA na trase Praha-Bratislava datuje ke dni 29. října 1923, první letušky byly na palubu povolány až v roce 1937, kdy se aerolinky přestěhovaly z pražského Letiště Kbely na novější letiště v Ruzyni (dnešní Letiště Václava Havla). Do letadel poprvé nastoupila Marie Stará, Marie Müllerová a Hana Fuchsová, jež o dva měsíce později ještě doplnila Maria Terezia Thurn-Taxisová. S touto čtveřicí zároveň na palubu přišla také možnost se během letu občerstvit a napít.

TIP NA VIDEO: Připomeňte si 80. výročí letiště v Praze a rekonstrukci prvního letu do Piešťan.

Video placeholde

Poprvé si cestující mohli vychutnat občerstvení v oblacích na lince Praha – Bratislava – Klagenfurt – Terst – Benátky, zvané ‚Riviera Express‘. V nabídce nechyběly chlebíčky nebo zákusky, ale ani horký bujón, čaj nebo káva, na jejichž přípravu měly letušky k dispozici termosky s horkou vodou. Z nápojů se podávalo i plzeňské pivo nebo šampaňské a vše se servírovalo ve skle a porcelánu,“ přibližují ČSA na svém webu atmosféru na palubě.

Zajímavostí je, že v roce 1937 ČSA vyhlásily anketu, v níž měli lidé hlasovat, jak by se ženám obsluhujícím cestující na palubě mělo říkat. Jistě, nabízely se zaběhnuté anglické názvy stewardess nebo hostess, ale co české pojmenování? Mezi návrhy se tak objevila například letecká služebnice, letokuchta, pannaletka, drakmama nebo letožínka. Nakonec se ale vybralo slovo letuška, které se používá dodnes.

Profese letušky byla považována za výjimečné a atraktivní povolání, mnozí ji obdivovali, ale našli se i lidé, kteří ji odsuzovali jako výstřelek ženské emancipace,“ uvádí dále web ČSA. Na ženy vykonávající profesi letušky byly od prvopočátku kladeny značné nároky, mezi nimiž nechyběly například jazykové znalosti, věk do 25 let, výborná kondice a zdravotní stav nebo povinnost absolvovat náročný kurz. Zájemkyně zároveň musely absolvovat fyzické a psychotechnické vyšetření v posádkové nemocnici na pražských Hradčanech.

Úryvek z pracovní smlouvy letušek z roku 1937 (zdroj ČSA.cz):

  • zkušební doba činí 50 000 km na trati ve službě

  • měsíční plat činí 1 050 Kč pozadu splatných

  • letová prémie činí 0,10 Kč za 1 kilometr

  • udržování korespondence s cestujícími je krajně nežádoucí

  • v době, kdy nebude letového použití, budete povinna pracovati na pracích administrativních, zejména na anglické a francouzské korespondenci

  • v době letové služby budete povinna nositi stejnokroj ČSA, proto se laskavě dostavte k našemu obchodnímu řediteli, který vám vydá poukázku na krejčího

Právě ve smlouvě zmíněná uniforma tvořila důležitou část působení letušky na palubě. Ve fotogalerii v úvodu článku najdete její módní vývoj od roku 1937 až do současnosti. Na všechny uniformy ČSA se také můžete přijít podívat na speciální výstavu k 100. výročí aerolinek, kterou až do konce roku najdete v hotelu Courtyard by Marriott na letišti v Praze.