Zdroj: Instagram @clairerose, @annabelrosendahl a @emanuellek_

Jak pečovat o vlněný kabát
& Other Stories, 249 eur, stories.com
Arket, 329 eur, arket.com
Arket, 359 eur, arket.com
COS, 275 eur, cos.com
32
Fotogalerie

Nejdůležitější módní investice: Kde seženete kvalitní vlněný kabát a jak o něj pečovat?

Podzimní módní sezóna přináší řadu trendů, v jejím ústředí ale vždy bude stát kvalitní vlněný kabát. Pokud zrovna stojíte před rozhodnutím pořídit si nový, pak asi tušíte, že je to investice, která se vám odmění mnoha léty nošení. Jaký kabát si může dovolit označení „vlněný“? Jak o takový kousek pečovat? A které střihy, barvy či vzory patří letos k nejlákavějším?

Existuje několik přesvědčivých důvodů, proč si pořídit kabát s vysokým obsahem vlny. Jednak vás takový kousek doopravdy zahřeje, a navíc bývá do značné míry i voděodolný. Další nezpochybnitelnou kvalitou je, že působí luxusně a nadčasově – zejména pokud zvolíte jednoduchý střih a některou ze základních barev. V běžných obchodech se málokdy setkáte s kabáty, které by byly 100% vlněné – obecně platí, že čím více vlny, tím těžší, ale také choulostivější kousek. V případě kabátů tak častěji narazíte na vlněné směsi, o to víc se však vyplácí číst etikety o jejich složení. Jiné „kvality“ bude mít kabát, který obsahuje jen 20 % vlny a 80 % polyesteru, oproti kousku, který bude mít tyto poměry opačné.

TIP NA VIDEO: Jak nosit trenčkot v zimě? Inspirujte se outfity podle stylistky Gabriely Zimové

Video placeholde

„Dobrý běžný flauš obsahuje např. 75 % vlny, 15 % kašmíru (pro zvýšení hřejivosti a snížení hmotnosti) a 10 % umělého vlákna (odlehčení, zvýšení odolnosti). Může také obsahovat směs vlny s akrylem (např. 80 : 20, vlny s kašmírem, vlny s angorou...“ uvádí v knize Vše, co jste chtěli vědět o módě expertka Ada Bartlová. Současně odpovídá na otázku, jaký kabát je možné označovat jako vlněný: „Vlny by nemělo být méně než 60-70 %, jinak už se dostáváme do říše podezřelých levných směsovek s převahou negativních vlastností.“ Dnes už je přitom běžné, že kabát s ucházejícím složením najdete i u značek rychlých řetězců – a do jeho ceny se to přirozeně promítá.

Jak vybrat vlněný kabát?

Při výběru vlněného kabátu je dobré promyslet i další aspekty, které mohou prodloužit jeho životnost – tentokrát ve vašich očích. Cílit můžete na výrazné kousky, které vás chytnou za srdce na první pohled. Stejně tak je ale dobré promyslet, jak půjde takový kabát vrstvit nebo zda si bude rozumět s vaší oblíbenou šálou. Co se týče barev, vyplatí se mít v šatníku aspoň jeden ze „svaté čtveřice“ odstínů – černý, camel, tmavomodrý nebo šedý – poslední zmíněný je letos obzvlášť hitem. Vedle toho letí gurmánské odstíny hnědé, vínové anebo aktuálně nejoblíbenější odstín na Instagramu – cherry red. K populárním a současně nadčasovým střihům dlouhodobě patří županové zavinovací kabáty, rovné dvouřadé v pánském stylu anebo kratší oversize slouchy. Vlivný módní dům Prada svou podzimní kolekcí zase připomněl preppy půvab klasického duffle kabátu, který též patří k módním evergreenům.

Prada podzim/zima 2023
Prada podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Alberta Ferretti podzim/zima 2023
Alberta Ferretti podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Gauchere podzim/zima 2023
Gauchere podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Proenza Schouler podzim/zima 2023
Proenza Schouler podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Courregès podzim/zima 2023
Courregès podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Jak pečovat o vlněný kabát?

Aby se vám investice do vlněného kabátu vyplatila a model skutečně vydržel celá léta, je třeba vybrat nejen nadčasový střih, ale o kousek také dobře pečovat. Po příchodu domů ho věšte vždy na patřičně široké ramínko, nikoli na věšák. Pokud bylo venku vlhko, poprchávalo nebo sněžilo, nedávejte kabát hned do skříně nebo do šatny mezi ostatní oblečení, ale nechte ho nejdřív pořádně proschnout. Názory na čištění vlněného kabátu se různí, každopádně pokud se rozhodnete pro čistírnu, buďte obezřetní s výběrem a poptejte se na reference. 

Jak prát vlněný kabát?

Praní vlněného kabátu je trochu sázkou do loterie, protože i když máte šetrný program na praní vlny, hrozí, že se vám srazí podšívka. Zkuste si tedy raději nejprve vyprat starší kabát nebo úlovek ze second handu – zvolte co nejnižší teplotu a po vyprání kabát rozložte na ručníky, případně jej pověste a postupně rukama šetrně rovnejte. Určitě si také pořiďte váleček na odchlupení a přes léto ukládejte kabát do ochranného vaku.

Inspirace z Instagramu: Jak nosit vlněný kabát?

Kde koupíte krásný vlněný kabát? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.