.

.

Závislost na nikotinu: Jak si ulehčit odvykání od kouření?

Říkáte si, že jedna cigareta denně nevadí? Omyl – jakmile si mozek na pravidelnou dodávku nikotinu zvykne, postupně začne vyžadovat jeho častý přísun. Jak tomu zabránit?

Přestat kouřit není snadné. Je to hodně podobné hubnutí, chce to pevné rozhodnutí. Jenže u kouření je to horší v tom, že jde o skutečnou závislost. „V mozku totiž dochází k nenápadnému, ale plynulému zvyšování počtu nikotinových receptorů, které uspokojí pouze nikotin,“ říká MUDr. Jan Krejčí.

Fyzická závislost vzniká asi do dvou let od začátku kouření a projeví se až u 80 % kuřáků. Není-li jeho dodávka úměrná množství receptorů, dostaví se abstinenční příznaky způsobené jeho nedostatkem. K vyvolání dalšího příjemného pocitu je zapotřebí stále více cigaret. Pak už nekouříte proto, aby vám bylo lépe, ale proto, abyste se přestala cítit hůře – nepociťovala abstinenční příznaky.

Náhradní nikotinová terapie

Náhradní nikotinová léčba spočívá v tom, že se organismu v době odvykání dodává čistý nikotin. Tím se oslabí nepříjemné abstinenční příznaky. Dávka nikotinu se postupně snižuje, až jej není potřeba podávat vůbec. Na českém trhu je dnes již velké množství přípravků pro náhradní nikotinovou terapii. Nikotin můžete přijímat ve formě náplastí, žvýkaček, inhalátorů a mikrotablet.

Jde o v současnosti nejpreferovanější a také nejúčinnější léčbu. Minimalizuje abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu, a dává tak odvykajícímu člověku možnost vyrovnat se především s psychosociální závislostí na kouření. Tu samozřejmě také nelze podceňovat. Mnohé rady, jak si poradit s psychosociálním návykem, najdete právě na stránkách Stopkoureni.cz, můžete také navštívit některou z poraden pro odvykání kouření. Preparátů pro náhradní nikotinovou terapii existuje řada a každý si může vybrat formu.

Žvýkačky

Nikotin ze žvýkačky se vstřebává během žvýkání skrze sliznici ústní dutiny. Žvýkačky je na rozdíl od náplastí možné používat nepravidelně, v případě potřeby. Využijí je tedy i slaběji závislí kuřáci a ti, kteří kouřili nepravidelně. Nikotinové žvýkačky by se měly spíše „nakusovat“ a po každých několika nakousnutích se žvýkačka ponechá v klidu v ústech zhruba půl minuty. Potom se opakuje nakusování a tak stále dokola. Žvýkat se nesmí příliš usilovně, aby se nikotin mohl vstřebat sliznicí ústní dutiny.

Náplasti

Náplasti se nalepují na neochlupené místo na těle, například na paži, kde se ponechávají podle typu 16 nebo 24 hodin. Po tuto dobu se z nich neustále rovnoměrně uvolňuje do organismu nikotin. Jeho přísun je tedy trvalý a pravidelný, a proto jsou náplasti vhodné především pro středně až silně závislé kuřáky, kteří kouří pravidelně. Náplasti je možné kombinovat také s dalšími formami náhradní nikotinové léčby, se žvýkačkami, inhalátory nebo mikrotabletami. To je vhodné zejména v případech, kdy je potřeba náhle zvýšit hladinu nikotinu v organismu (překonat „krizi“).

Alternativa ke kouření

Nedokážete přestat ze dne na den, ale štve vás zápach tabáku? Vyzkoušejte alternativní „necigaretové“ produkty, které vám mohou pomoci zmírnit abstinenční příznaky. Na trhu je nový produkt Glo Hyper s inovativní technologií indukčního ohřevu, který vám může ulehčit vaše odvykání od klasických cigaret.

 Glo Hyper
Glo Hyper | Zdroj: Glo Hyper

Rostlinné nebo homeopatické přípravky

V dnešní době spíše ustupují do pozadí. V naprosté většině případů se jedná o placebo, tedy o látky, které nemají žádný skutečný efekt. Pokud jim však člověk důvěřuje a spoléhá na ně, mohou mu při odvykání pomoci. Existují také přípravky, po jejichž užití má cigareta „divnou chuť“, protože reagují s cigaretovým kouřem. Některé tyto látky mohou mít i nežádoucí účinky a jejich užívání není vhodné.

Hypnóza, akupunktura a alternativní metody

Ačkoli tyto metody nemají žádný „skutečný“ účinek, přesto mohou pomáhat lidem, kteří si je přejí a důvěřují jim. Mohou být součástí psychické podpory a rozhodně proti nim nelze nic namítat ze zdravotního hlediska.

Léky

Odvykání kouření mohou samozřejmě komplikovat abstinenční příznaky, pokud jste fyzicky závislí na nikotinu. Tyto příznaky mohou být velmi nepříjemné a mohou vás donutit se k cigaretě vrátit. „Na potlačení abstinenčních příznaků však dnes existuje široké spektrum léků, které vám pomohou kritické období překonat,“ říká MUDr. Eva Králíková, která o tom, jak přestat kouřit, napsala knihu.

Jak to vidí odborník

Jak může odborník pomoci s odvykáním kouření? „Vždy je nutné, aby odborníky vyhledal člověk, který je skutečně rozhodnutý přestat kouřit, jinak je náš společný čas zbytečný,“ říká Mgr. Jiří Sakač z Lékárny Nemocnice Hořovice. „Pouze zcela rozhodnutého kuřáka pak může odborník vhodně motivovat, podat mu přehled o možnostech a způsobech využití moderních léčiv k odvykání kouření a sestavit společně s ním individuální plán, který bude klientovi vyhovovat a zapadat do dalších každodenních povinností. V rámci motivace se snažíme nejdříve určit silný důvod pro odvykání, na který si člověk vzpomene vždy, když bude mít slabou chvilku. Důvody mohou být velmi různé, například peníze, rodina, vlastní zdraví a řada jiných, je to hodně individuální.