Na nádory krku a hlavy je zaměřen letošní Český den proti rakovině.

Na nádory krku a hlavy je zaměřen letošní Český den proti rakovině. Zdroj: Pexels

Český den proti rakovině: Jak poznáte, že nemoc ohrožuje i vás?

Strašák dnešní doby. Za toho je považována rakovina. A ne bezdůvodně. Každý rok si totiž v České republice vyslechne diagnózu nádorového onemocnění dalších 82 000 pacientů. Jak poznáte, že by mohla nemoc hrozit i vám? 

Kolik lidí jste dnes potkala se žlutou kytičkou připnutou na oblečení? Někoho určitě ano. Je totiž Český den proti rakovině, který pořádá dobrovolná organizace Liga proti rakovině. Letos se zaměřuje na nádorová onemocnění hlavy a krku. Cílem této organizace ale není upozorňovat pouze na tyto druhy, ale na rakovinu celkově a na prevenci. Jak ale poznáte, že by případné nádorové onemocnění mohlo ohrožovat i vás?

Pokračování 2 / 8

Žena ve vaší rodině měla rakovinu

Pamatujete, jak si před pár lety nechala Angelina Jolie odstranit obě prsa? Rozhodně to nebyl výstřelek hollywoodské celebrity, která by na sebe chtěla upozornit. Herečka v sobě nosí gen BRCA1, který zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu. Ženy s touto mutací jsou sledovanější, musí podstupovat častější kontroly a v některých případech jim dokonce lékař doporučí, aby si nechaly prsa, respektive tkáň v nich, odstranit.

Tuto genetickou mutaci v sobě můžou nosit všechny ženy, jejichž příbuzné po přímé linii měly rakovinu prsu nebo vaječníků, stejně jako jí podobnou mutaci BRCA2. "V populaci se vyskytuje asi 13 % žen, které v sobě tuto genetickou mutaci nesou," varuje doktorka Lucie Zárubová, která se věnuje rekonstrukci prsou po nádorových onemocněních.

Video placeholde

Pokračování 3 / 8

Zdravý životní styl vám nic neříká

Rakovina tlustého střeva a konečníku je pro nás Čechy tak trochu prokletím. Patříme totiž mezi světovou jedničku co do výskytu, navíc počet nemocných stále roste. Od revoluce se počet pacientů s tímto nádorovým onemocněním ztrojnásobil. Přitom do určité míry můžeme nemoc ovlivnit. Bujení rakovinotvorných buněk totiž podporuje špatná životospráva. Vyhnout byste se měla tučným jídlům, uzeninám, červenému masu, alkoholu. Na druhou stranu byste měla jíst dostatek vlákniny, bílkovin a mléčných výrobků, které pomáhají vytvářet obranyschopnost střev. Roli hraje také věk, lidé nad padesát let by proto měli chodit pravidelně na vyšetření.

Video placeholde

Pokračování 4 / 8

Kouříte

Rakovina plic se ale bohužel stává čím dál tím častější u žen, než tomu bylo dříve. "Ženy kouří daleko více. Zatímco u mužů incidence rakoviny plic klesá, u žen naopak stoupá," varuje Petra Tesařová z Onkologické kliniky VFN a 1. LF UK. V tabákovém kouři bylo popsáno až na 80 různých karcinogenů. Ty pak způsobují buněčné změny na sliznici, které můžou způsobovat rakovinové bujení. Z nich se může vyvinout nejen rakovina plic, ale třeba také hrtanu, hltanu nebo močového měchýře.

Ženy si dnes zapalují mnohem častěji, než dříve.
Ženy si dnes zapalují mnohem častěji, než dříve. | Zdroj: Pexels

Pokračování 5 / 8

Jste stále unavená a nic nepomáhá

Kdo v dnešní zrychlené době není unavený, jako by nebyl. Přitom únava může být také jedním z varovných signálů rakoviny, konkrétně leukémie nebo rakoviny tlustého střeva a konečníku. Problém je, že málokdo z nás asi dokáže identifikovat, zda je neustálá touha po spánku způsobena nemocí, nebo nadbytkem práce a povinností.

Varovat by vás mělo, pokud se cítíte unavená i ve chvíli, kdy máte spánku dostatek. Pokud k tomu máte zvětšené uzliny a celkovou slabost, co nejdříve navštivte lékaře, to jsou příznaky leukémie. V případě rakoviny tlustého střeva jsou to zase křeče v břiše, zvracení, krev ve stolici anebo změny při vyprazdňování, ať už je to průjem nebo zácpa. V souvislosti s únavou by vás také měl varovat úbytek na váze, který přijde, aniž byste se o to nějak více zapříčinila samy.

Únava může být znakem některé vážné nemoci.
Únava může být znakem některé vážné nemoci. | Zdroj: Pexels

Pokračování 6 / 8

Často máte problémy s hlasem a kašlem

Letošní ročník Českého dne proti rakovině je zaměřen hlavně na rakovinu hlavy a krku. Nejčastějšími typy jsou karcinomy hrtanu a hltanu. A zbystřit byste měla zejména v případě, kdy máte dlouhodobě kašel, který neodeznívá, špatně se vám dýchá a máte pocit, jako kdyby vám v pořádném nádechu něco bránilo. Stejně tak chrapot není v tomto případě moc sexy, ale spíše varovný signál, že něco není v pořádku.

Na nádory krku a hlavy je zaměřen letošní Český den proti rakovině.
Na nádory krku a hlavy je zaměřen letošní Český den proti rakovině. | Zdroj: Pexels

Pokračování 7 / 8

Nechodíte každý rok ke gynekologovi

Podle lékařů se prevence v případě rakoviny děložního čípku zlepšuje, ale pořád to není nic, na co bychom měly být pyšné, spousta z nás to podceňuje. Onkogynekolog David Cibula z Všeobecné fakultní nemocnice dokonce tvrdí, že na toto nádorové onemocnění stále umírá 40 % pacientek. A většinou z naprosto jednoduchého důvodu – s nemocí přijdou pozdě.

Zkrátka zastávají názor, že když nejsou těhotné nebo nemají potíže, nemají tam co dělat. Přitom si ale neuvědomují, že mohou být jen krok od rakoviny děložního čípku. Ta totiž bývá způsobena HPV viry, se kterými se za svůj život setká 80 % z nás. Lidské tělo se ve většině případů s nimi dokáže vypořádat. Někdy to ale neklapne a objeví se rakovinové bujení. To se ale, pokud je podchyceno včas, dá docela dobře řešit.

HPV viry se přenáší sexuálním stykem.
HPV viry se přenáší sexuálním stykem. | Zdroj: Pexels

Pokračování 8 / 8

Nesaháte na sebe

Rakovina prsu je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u nás žen. I tady hrají roli prevence a zdravý životní styl, ale co je nejdůležitější – provádět pravidelně samovyšetření. To může odhalit změny, které se ve vašich ňadrech dějí a které by vám mohly způsobit problémy. Z toho důvodu byste jednou měsíčně měla věnovat pár minut sama sobě a prohlídce. Nejlepší období je po konci menstruace, kdy je hladina hormonů ve vašem těle stabilní, a tak by se neměly v prsou objevovat žádné bulky. Dalšími varovnými signály můžou být také výtok z bradavek, krvácení, změny na kůži anebo propadliny. Samovyšetření můžete synchronizovat se svým přítelem a navzájem se zkontrolovat, zda on zase nemá varovné změny na svých pohlavních orgánech.

Video placeholde