Vyzkoušejte kapky do nosu, pomůžou vám odhalit, jak to s vámi je.

Vyzkoušejte kapky do nosu, pomůžou vám odhalit, jak to s vámi je. Zdroj: Shutterstock.com

Rýma, nebo alergie? Poznejte, jaké jsou rozdíly a jak to léčit!

Neléčená rýma trvá sedm dnů a léčená týden. Jak je tedy možné, že ještě měsíc poté vám pořád teče z nosu? Možná nejde ani tak o nachlazení, jako o alergii. Jak to poznat?

Tento způsob jara se zdá poněkud nešťastný. Není se čemu divit, že v chladných dnech, kdy většina z nás čeká spíše sluníčko, se najednou objevuje rýma. Mnozí z nás to přisuzují nachlazení, ale původ může být i jinde.

Kromě nachlazení může jít totiž také o alergii. Problém je, že rozdíly mezi alergií a rýmou či nachlazením nemusí být tolik zjevné. A tak se klidně stane, že už měsíc léčíme rýmu, která by přitom měla už dávno odeznít. Jenže kdo se v tom má vyznat?

Rýma versus alergie

Společnými příznaky typickými jak pro rýmu, tak alergii jsou ucpaný nos a kýchání. Jenže v případě rýmy bývá sekret nazelenalý, zatímco u alergie je spíše čirý. Kromě toho je i mnohem vodnatější než u virového onemocnění.

Stejně jako u rýmy, i u alergie se může objevit bolest hlavy a únava, případně mírně zvýšená teplota. Ale příliš na to nespoléhejte. Tím v podstatě veškerá podobnost končí. Jestliže se jedná o virové onemocnění, pravděpodobně vás budou trápit i další zdravotní problémy.

Při rýmě i alergii se může objevit bolest hlavy.
Při rýmě i alergii se může objevit bolest hlavy. | Zdroj: shutterstock.com

„Nachlazení je u běžného člověka poměrně časté. Většinou je provázeno pocity nemoci, teplotou, bolestí svalů, únavou. Tyto příznaky ale většinou nejsou spojeny s alergickou rýmou,“ objasňuje profesor Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie. Oproti tomu i alergie má svá specifika, která u rýmy většinou nečekáte. Tím je například svědění očí.

Co s tím?

Rýma je jen těžko léčitelná, žádné prášky na ni nezabírají, spíše jen zmírňují příznaky. Vždyť to znáte, ucpaný nos, odřený od věčného smrkání, bolavé dutiny, to si musí člověk protrpět. Jediné, co může pomoci od otravného ucpaného nosu, jsou kapky.

Ty také mohou sloužit jako indikátor nemoci. V případě, kdy jde skutečně o rýmu, by měly zabrat. Jestliže ale ucpaný nos přetrvává, může to být pro vás vodítko, že problém je vážnější. Zkuste přejít na antihistaminika neboli léky na alergii. Jestli se vám po pár dnech uleví, máte téměř jasno. V takovém případě navštivte lékaře.

Vyzkoušejte kapky do nosu, pomůžou vám odhalit, jak to s vámi je.
Vyzkoušejte kapky do nosu, pomůžou vám odhalit, jak to s vámi je. | Zdroj: Shutterstock.com

Jestli máte pocit, že se rýma vrací podezřele často, někdy se doporučuje přeskočit fázi pokus–omyl s kapkami do nosu a přejít rovnou na antihistaminika. Lékaři to sice nezakazují, ale také to neslyší moc rádi.

„Zabere-li antialergický lék, je to zřejmě alergie. Aby se něco nezanedbalo, je lépe znát pohled odborníka. Auto si také nenecháte spravovat u ševce,“ varuje před samoléčbou Jan Krejsek.