Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Týdenní přehled: Na jihu Moravy začíná Beseda, v Praze promítají Nolanovu klasiku

Prázdniny se pomalu, ale jistě přelévají do své druhé poloviny a mnoho z nás má již dovolenou za sebou. Pokud se tedy v tomto týdnu nikam nechystáte, pravděpodobně oceníte tipy, které vám napoví, co podniknout, vidět a neminout. Na jihu Moravy začíná další hudební festival, ale ani v Praze nebude o koncerty nouze. Pokud vyhledáváte spíš klidnou atmosféru kina a máte už dost novinek, jako je Barbie nebo Oppenheimer, zajděte na pravidelné Legendy v Aeru.

Festival tip: Morava zve na další hudební festival

V pátek 4. srpna a v sobotu 5. srpna proběhne u jihomoravské obce Tasov jubilejní 30. ročník festivalu Beseda u Bigbítu. Čeká vás pohodová atmosféra, nabitý hudební program, přednášky i semináře. Letos se můžete těšit například na českou kapelu Bert and Friends, irskou pop-punkovou senzaci The Murder Capital nebo mladou a talentovanou zpěvačku Aiko, která se jako první Češka vůbec objevila na Times Square.

Art tip: Poznejte Rituál prokletých srdcí v DOXu

Navštivte dosud nejrozsáhlejší výstavu malíře Jana Vytisky, která odkrývá pohled na jeho velkoformátová díla zobrazující spojení iluzí, snů, mýtů a folkloru s nádechem popkultury. Vytiska se vrátil do Prahy po šesti letech, a to rovnou s dvaatřiceti obrazy, ve kterých se objevuje krajina, horské masivy a kvetoucí louky kontrastující s rituály života a smrti. Rozsahem se jedná o zatím největší výstavu tohoto autora, takže si ji nenechte ujít.

Hudební tip: post-hudba zazní v Kasárnách Karlín

Po dvou vyprodaných klubových koncertech, kterými post-hudba na jaře v Praze oslavila vydání nového alba My všichni tady a teď, přidávají Tomáš Havlen s Dominikem Zezulou další pražský termín. Tentokrát 2. srpna v Kasárnách Karlín. Jako support se představí Vojtik, jeden z nejnadějnějších autorů mladé česko-slovenské alternativy, který o sobě dal nejvýrazněji vědět letos v květnu se skladbou Detvianský sen.

Kam za tancem? Nina Farrina odehraje noční směnu na pražském Stalinu

Slovenská DJka Nina Farrina představuje novou generaci DJs, kteří se inspirují zvukem zlaté éry. V její tvorbě je velmi silně znát inspirace a odkazy na 90. a nultá léta, avšak celek je veskrze psychedelický v kombinaci s hardgroove a dirty bass tóny. Pokud se chcete po pátečním drinku zajít vytančit ze svých starostí, je návštěva pražského Stalinu pravděpodobně víc než jen dobrý nápad. Kdy? 4. srpna od 21:00.

Kino tip: Kultovní Memento se zařadí mezi legendy v Aeru

Zatímco kina teď plní Nolanova novinka Oppenheimer, v Aeru si můžete zajít na jeho druhotinu. Film Memento, který vznikl na motivy povídky Memento Mori režisérova mladšího bratra Jonathana, odehraje pražské kino Aero v rámci pravidelného programu s názvem Legendy v Aeru hned v pondělí 31. července ve 20:30