Které trendy z 90. let hlásí comeback?

Které trendy z 90. let hlásí comeback? Zdroj: Instagram @bubblyaquarius @lizzyhadfield @hannastefansson

Budete je zase nosit? 8 nostalgických trendů z 90. let, které se vrátily do módy

Nostalgie a čerpání inspirace z předešlých dekád se do módních trendů propisují už spoustu let. Zatímco na jedné straně generace Z žasne nad bohémskou módou ze 70. let a hrdě se obléká do baggy kapsáčů a crop triček, jako by byl rok 2003, mileniálové s notnou dávkou sentimentu zase vzpomínají na dětství a dospívání v devadesátkách, kterým kralovala mladičká Winona Ryder v koženém saku, Kate Moss v saténových košilkových šatech a Julia Roberts v oversize obleku. Zatímco mnohé módní trendy z této doby naštěstí skončily v propadlišti dějin, jiné s radostí nosíme dodnes. Které to jsou?

Capri kalhoty

Mysleli jste si, že se do módy kontroverzní tříčtvrťáky už nikdy nevrátí? V tom případě pro vás máme špatnou zprávu. Capri kalhoty se letos po dlouhé odmlce stávají obrovským trendem, který si podmanil jarní přehlídková mola i aktuální šatníky fashion influencerek. A stejně jako v devadesátkách a na začátku nového milénia i letos je budeme nejčastěji vídat v doprovodu prodloužených topů (případně oversize košilí) a pantoflíčků či nazouvacích mules na podpatku.

TIP NA VIDEO: Které trendy z 90. let se vrátily do módy?

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 8

Minimalistické outfity

Basic kousky, základní barevná paleta a jednoduché střihy. Devadesátkový minimalismus, který jsme dříve obdivovaly nejen na Carolyn Bessette-Kennedy je zpátky ve hře. Oprašte proto obyčejná bílá trička, rovně střižené modré džíny, černé kabáty a kožené bundy s rovným zipem a zavzpomínejte si na nostalgickou 90s éru, která se právě díky těmto kouskům náhle zdá velmi aktuální a nadčasová.

Pokračování 3 / 8

Pinstripe vzor

Tenký bílý proužek na tmavomodrém základu byl dříve poznávacím znakem britským bankéřů. V 80. a 90. letech se ale stal symbolem cool módy, která pomocí vhodně zvoleného stylingu a make-upu koketovala s prvky potemnělého goth rocku (stačí se podívat na druhou fotografii s Demi Moore). Pinstripe vzor se stal masivním trendem už na sklonku loňského roku, kdy se začal mohutně vpisovat do podoby vlněných kabátů, obleků a také formálních kalhot. A nic zásadního se na tom nezmění ani letos.

Pokračování 4 / 8

Oversize obleky

Když si na Zlatých glóbech v roce 1990 Julia Roberts šla pro sošku za nejlepší herečku ve vedlejší roli, působila v pánském oversize obleku z dílny Giorgio Armani jako módní zjevení. Celý outfit je od té doby kultem, který odstartoval pomyslnou módní revoluci bourající zažité přesvědčení, že na významné akce by žena měla vždy přijít v honosné róbě.

V posledních letech se oversize střihy opět dostaly na vrchol. Z nošení pánských sak se stala nová módní norma, nad kterou se již nikdo nepozastaví, ba dokonce jí většina tleská. Extra volné siluety vídáme již několikátou sezónu v řadě i na oblecích, které jako by z oka vypadly tomu, který vynesla Julia. A dokonce se vrátily i klasické vesty, které stejně jako v devadesátkách ženy často nosí nejen do obleku, ale také je oblékají na holé tělo místo trika či topu.

Pokračování 5 / 8

Malé černé

Jestli lze někoho považovat za královnu malých černých z 90. let, je to bezesporu Jennifer Aniston. A nic se na tom nemění ani v době, kdy představitelka Rachel z Přátel překročila padesátku. Ba naopak, herečka dokazuje, že takové šaty může nosit žena v jakémkoliv věku. Malé černé vás zachrání v jakékoliv situaci, není tedy divu, že jsou často označované za nesmrtelný trend. V posledních letech je v obchodech najdete v mini, midi i maxi délkách, zdobené prostřihy i zcela jednoduché se špagetovými ramínky.

Pokračování 6 / 8

Kožené sako

Kožené sako by se rozhodně dalo zařadit mezi pilíře šatníku. Pravda ale je, že velké slávy se mu dostalo už v době, kdy herečka Winona Ryder randila s Johnnym Deppem. Právě její způsob kombinování blejzru s rovnými džíny a bílým tričkem můžeme dodnes vídat v ulicích i na instagramových účtech nejznámnějších módních influencerek. Kromě klasické černé verze v poslední době letí také barevná koženka a vintage hnědá s patinou, která hlásí, že má svrchník už něco odžito.

Pokračování 7 / 8

Slip dress

Saténové splývavé šaty připomínající negližé milovala v 90. letech Kate Moss, Naomi Campbell, Salma Hayek a vlastně celý hollywoodský svět. A nejinak je tomu i dnes. Šaty vypadají nádherně v létě na holé kůži, v zimě zase pod ně můžete obléct rolák. Hodí se na večerní příležitosti, k saku i na denní nošení třeba k džínové bundě. Jen málo typů šatů má tak široké využití. A i proto je lidé milují dodnes. Chybu neuděláte, když si je pořídíte v nude odstínu, ale skvěle vypadají také třeba v černém saténu a s krajkovými lemy.

Pokračování 8 / 8

Sportovní oblečení a tepláky

Nebyla to jen Sporty Spice, která před více než dvaceti lety diktovala trendy ve sportovní módě. Stačí si vzpomenout na devadesátkovou hiphopovou scénu nebo třeba slavné boybandy. Těm většinou nechyběly dlouhé oversize mikiny s kapucí, případně tepláky volně přepadávající přes masivní Timberland boty.

S příchodem pandemie v roce 2020 volné sportovní oblečení opět nabylo na významu. Do módních slovníků se dostaly pojmy jako athleisure či athflow, jež vymanily teplákové soupravy z tělocvičen a domácností a směle je korunovaly na oblečení, v němž bez problémů můžete vyrazit i do města. Letos jsou pak obzvlášť velkým trendem retro tepláky, které můžete klidně obléct i k elegantnímu saku nebo kožené bundě či bomberu.