Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Japonský street food i pelmeně: Kde se najíst v Ostravě (nejen) během Colours of Ostrava?

Počínaje dneškem probíhá v Ostravě největší multižánrový festival Česka. A i přesto, že ve food zóně nouze o skvělá jídla určitě nebude, je pravděpodobné, že si budete chtít od festivalového ruchu odpočinout v příjemné kavárně či bistru. Neméně pravděpodobné také je, že se vzbudíte v dopoledních hodinách a vaše tělo si bude žádat vydatný brunch. Žádný strach, ostravská gastro scéna je na vás připravená! My jen doporučujeme udělat si rezervace předem. Vybrali jsme pro vás totiž ta nejlepší místa!

Kavárny a brunche

V Zahradní

V kouzelných prostorech, které dříve obýval Target Pub nebo Garage, najdete bistro V Zahradní. Podnik otevřela během karantény Radka Palíčková se svým kamarádem Andreasem a ihned se stal velmi oblíbeným. A to nejen díky estetice celého prostoru a krásné zahrádky, ale také kladení důrazu na čerstvé a kvalitní suroviny, domácí jídla či výběrovou kávu. Do bistra V Zahradní zavítejte na výborný brunch nebo oběd před vstupem do festivalového areálu. Po celou dobu Colours of Ostrava nabízejí speciální menu, ze kterého si vyberou vegetariáni i milovníci masa, kteří si mimo jiné mohou dát silný hovězí vývar na spravení.

TIP NA VIDEO: Ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová: Máme se pořád fantasticky, ale jsme ustěžovaní

Pokračování 2 / 9

PetPunk

„Follow The White Rabbit!“ Heslo, kterým byste se v rámci Colours of Ostrava rozhodně řídit měli. Potom totiž naleznete maličké bistro v Nádražní ulici v centru Ostravy, ve kterém objevíte výběrovou kávu, naturální vína, skvělý pivovar Proud a hlavně koláče, které vám nedají spát. Kavárna a pekárna PetPunk ale nabízí i víkendové brunche, takže pokud si v sobotu žádáte pomalou snídani v prostorech designového bistra, víte, kam zamířit.

Pokračování 3 / 9

Shothouse

Na rohu Nádražní a Českobratrské potkáte další snídaňový ráj s názvem Shothouse. Během festivalu zde potrvají brunche až do třetí hodiny odpolední a na své si přijdou nejen vegani, ale i návštěvníci s intolerancí na lepek. Samozřejmostí je venkovní zahrádka, klimatizované prostory, výběrová káva i prémiové drinky, pokud byste chtěli den začít něčím ostřejším. 

Pokračování 4 / 9

A café

Tento podnik sice nenajdete v centru města a pravděpodobně se k němu budete muset svézt pár zastávek tramvají, nicméně věřte nám, že jeho návštěva stojí za to. A Café najdete na Mariánském náměstí a kromě brunchového menu, které nabízí vajíčka snad na všechny způsoby nebo borůvkové lívance či granolu, si zde můžete dát také výborný oběd. Vyhlášené jsou jejich burgery, těstoviny i Club sandwich. Industriální interiér s betonovými sloupy a originálním osvětlením je pomyslnou třešničkou na dortu.

Pokračování 5 / 9

DOCK street café

Multifunkční a neformální. Trochu kavárna, trochu bistro, večer bar i klub. Těmito slovy se dá jednoduše vystihnout podnik, který najdete na nábřeží u řeky Ostravice u mostu Miloše Sýkory (což je mimochodem jedna z ostravských dominant). Také DOCK se řadí mezi podniky, které nabízejí speciální festivalové brunch menu, a tak se už teď můžete těšit na speciální snídaňový toast, čerstvou wafli s javorovým sirupem nebo místní variaci pařížského salátu s domácím rohlíkem opečeným na másle.

Pokračování 6 / 9

Restaurace a bistra

HogoFogo Bistro

Dnes už kultovní podnik HogoFogo byste v Ostravě neměli minout. Nejenže má nezaměnitelný genius loci, ale i jídlo je zde zcela špičkové. Nezáleží na tom, zda HogoFogo zvolíte na brunch či večeři, protože ani jedno nebude chyba. Na speciálním festivalovém menu najdete silný hovězí vývar, boršč i osvěžující bibimbap. Tohle národní korejské jídlo připomínající oblíbené poké vám připraví ve vegetariánské i masové verzi. A kde vlastně HogoFogo bistro najdete? Zadejte si do navigace Sokolská třída 6, signifikantní cihlový dům porostlý břečťanem ale nemůžete minout. 

Pokračování 7 / 9

Maido

Bistro specializované na japonský street food před lety založil manželský pár Pavla a Yusuke Tsujiovi. Před nedávnem se však rozhodli přemístit společný život přímo do Japonska, a tak si vzal bistro pod křídla Vojtěch Putek. Ten stále drží kvalitu, kterou si bistro získalo všechny své fanoušky, a dodnes je v kontaktu s bývalými majiteli, se kterými vše konzultuje. A i přesto, že má většina z nás japonskou kuchyni spojenou se sushi, to zde nenajdete. Na lístku naopak objevíte jídla, jako je okonomiyaki, takoyaki nebo oblíbený ramen. V rámci festivalu Colours of Ostrava si pro vás tým Maido připravil i malé překvapení v podobě japonsko-české fúze, ve které najdete například udon nudle a asijské kuře na paprice nebo butaman vepřo knedlo zelo knedlíčky se sezamovou omáčkou. To vše pro vás připraví finalistka soutěže Master Chef Česko Tereza Hybšová.

Pokračování 8 / 9

Pelmeški

Ostravské bistro Pelmeški by vám nemělo uniknout, neboť přesně tohle je to místo, kde můžete ochutnat tradiční ruské pelmeně. Taštičky z těsta, které jsou naplněné masem, zeleninou nebo ovocem či povidly, si zamilujete natolik, že se tam budete chtít v dohledné době vrátit. Podnik mimo jiné získal ocenění Křišťálový špendlík od společnosti Google, a zařadil se tak mezi top deset restaurací v republice. 

Pokračování 9 / 9

La Petit Conversation

Další kultovní ostravský podnik, který znají i přespolní, se nazývá La Petit Conversation a sídlí v Tyršově ulici. Na lístku tam najdete vyhlášené mušle nebo masové koule, ale dát si můžete i skvělou snídani či brunch. LaPeCo, jak podnik nazývají místní, navíc nabízí 10% slevu na nápoje pro návštěvníky Colours, stačí se prokázat páskou.