Zdroj: promo

Adorovaná pleťová SPF mlha: Skutečně jde o must have produkt letošního léta?

Prázdniny a léto jsou už v plném proudu a apel na užívání SPF je čím dál silnější. „Nanášejte SPF minimálně půl hodiny před vstupem na slunce, nanášejte jej pokaždé, když vyjdete z bazénu, nanášejte jej co dvě hodiny, protože v létě se více potíme,“ zní přísná hesla ze všech stran. Není proto divu, že většina z nás hledá způsob, jak se chránit, ale zároveň tomu obětovat co nejméně práce i času. A tak saháme po opalovacích mlhách.

Opalovací mlhy jsou pohodlné. Stačí mít v tašce lahvičku s opalovacím produktem ve spreji a pokaždé, když je potřeba ochrannou vrstvu obnovit, ji vytáhnout a nanést. Žádné umazané ruce, otravné roztírání na obličeji, žádné bílé stopy. Opalovací spreje jsou zkrátka ideální volbou pro ty, kteří preferují snadnou aplikaci i lehčí konzistenci. 

TIP NA VIDEO: Kolik opalovacího krému bychom měli spotřebovat na dovolené?

Video placeholde

Další výhodou SPF sprejů je, že se dají snadno nanášet přes make-up, což je pochopitelně velmi žádoucí v případě, že se líčíte a nechcete si nanášet krém či fluid. Existují také spreje, které nabízejí matující efekt, což v létě velmi ocení zejména ti, kteří mají pleť se sklonem k maštění.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Pleťová mlha SPF 50, Garnier, 260 Kč
Pleťová mlha SPF 50, Garnier, 260 Kč | Zdroj: notino.cz

Nicméně nic není černobílé a je potřeba zmínit také nevýhodu SPF sprejů. Velkou část lahvičky totiž tvoří hnací plyn a podle dostupných informací může zabírat až 60 % lahve. Proto je potřeba myslet na to, že v mnoha případech tak platíte nejen za produkt samotný, ale také za plyn, který vám umožní jeho pohodlné užívání. Na problematiku aerosolů upozorňuje na svém instagramu také biochemik a influencer Fipah. Připomíná, že spreje se při použití rozptýlí do všech stran i v bezvětří, a tak je potřeba dbát na kvalitu produktu a štědrost aplikace. A v neposlední řadě – při užívání zadržte dech a poté opusťte místnost, ve které jste produkt aplikovali. Jeho vdechování totiž nemusí být zdraví prospěšné. 

Samozřejmě to neznamená, že byste měli okamžitě přestat všechny opalovací spreje používat a vyhodit je do koše. Pokud vám vyhovují a nevadí vám si za takový produkt připlatit, používejte je i nadále. Stále platí, že je lepší alespoň nějaký SPF než žádný SPF!