Víte, co je to stealthing a proč je nebezpečný?

Víte, co je to stealthing a proč je nebezpečný? Zdroj: iStock.com / Grafika: Kateřina Špičáková

Nebezpečí při sexu, o kterém se dostatečně nemluví: Víte, co je to stealthing?

„S kondomem? No to se mi moc nechce, já to přes něj skoro necítím.“ Už jste někdy před sexem tuhle větu slyšeli? Divili bychom se, kdyby ne. Podle průzkumů mají specificky muži často problém s používáním prezervativů při pohlavním styku. Někteří to řeší takzvaným stealthingem. Víte, co to je?

Co je to stealthing a proč je nebezpečný?

Stealthing se rozšířil jako označení pro nekonsensuální odstranění prezervativu během pohlavního styku, rozumíme jím ale i odstranění jakékoliv ochranné bariéry v průběhu jakékoliv sexuální praktiky bez vědomí a souhlasu jednoho z partnerů. Za stealthing je označováno i úmyslné poškození prezervativu před jeho použitím. Stealthing zvyšuje riziko přenosu pohlavních chorob i neplánovaného těhotenství. Stealthing se netýká jen cis hetero párů, je silně rozšířený také v LGBT komunitě. Stealthing je formou sexuálního násilí a v některých světových zemích, například ve Velké Británii, je trestný.

Proč ke stealthingu dochází?

Kořeny stealthingu vyrůstají nejen z nedostatečné osvěty v oblasti konsentu, ale také z misogynního podhoubí patriarchální společnosti. Častým argumentem obhajoby stealthingu je přirozený pud: muž prostě potřebuje oplodňovat, nebo alespoň mít pocit, že může oplodnit – bránit tomu kouskem latexu je nepřirozené. Motivací může být ale také pocit dominance či upřednostnění vlastního sexuálního prožitku před partnerovou vůlí a zdravím.

Jak reagovat, pokud si myslíte, že jste se stali obětí stealthingu?

Pokud máte podezření, že při sexu došlo k vědomému poškození nebo odstranění ochranné pomůcky, je naprosto v pořádku se na to partnera přímo zeptat („Nemáš pocit, že se při tom ten kondom nějak posunul?“) nebo vyzkoušet, zda v prezervativu nejsou díry nebo praskliny (jednoduše ho zmáčknete). Pokud jste se obětí stealthingu již stali, je namístě použít nouzovou antikoncepci (pokud jste žena a pokud se proti otěhotnění nechráníte jinak než kondomem), případně se zeptat, jakou jinou formu antikoncepce protějšek používá (pokud jste muž). Zajít preventivně na testy na pohlavně přenosné choroby není nikdy špatný nápad.

Jak stealthingu předcházet?

Prevencí stealthingu je v první řadě kvalitní sexuální výchova, která staví na faktech a v níž není místo pro lidové mýty (jako třeba že sex s kondomem je horší). Další cestou je normalizace otevřené komunikace o sexu a formách ochrany s intimními partnery. V rámci rozhovoru je dobré zjistit, jaké preference má druhá strana, a jasně jí sdělit ty svoje. Musíte si určit hranice. Pokud jedna strana nechce prezervativ používat, můžete společně probrat, jakým jiným způsobem zajistíte, aby byl sex bezpečný (oba před ním absolvujete test na pohlavní choroby, před nechtěným početím se budete chránit hormonální antikoncepcí a tak dále). V žádném případě se nenechte uchlácholit větou: „Neboj, já ho vytáhnu včas.“

Chcete-li o stealthingu vědět víc, přečtěte si knihu The Art of Stealthing: How It’s Done and How to Protect Yourself od Michaela Smithe. Seženete ji na Amazonu v elektronické formě.

Tip na knihu