Cukry mohou způsobit fyzickou i mentální závislost

Cukry mohou způsobit fyzickou i mentální závislost Zdroj: iStock

Méně cukru, více energie

Bíle zlo, jinak taky cukr, najdete úplně všude. Nejde jen o klasický krystal nebo krupici, kterou si můžete přisypat do čaje nebo kávy. Objevíte ho v běžných jídlech, pečivu, salátových dresincích, omáčkách, sladkostech a limonádách.

Zkuste ho trochu ubrat. Možná zjistíte, že je vám bez něj daleko lépe a vaše tělo ho nepotřebuje. Cukr navozuje příjemné pocity a díky tomu ho chceme víc a víc. Na druhou stranu je ale zarážející, že spousta lidí právě pro tyto příjemné momenty zapomíná na ty negativní, které cukr podněcuje. Podráždění, náladovost, nesoustředěnost a proměňování chutí, za to všechno je cukr zodpovědný. A to nemluvíme o zdravotních následcích jeho nadměrné konzumace. V České republice je průměr snědeného cukru třikrát vyšší, než je doporučená denní dávka. 

Nadváha a rizika

„Nadměrná konzumace cukru se podílí zejména na nárůstu tělesné hmotnosti. Pokud se naše hmotnost dostane na úroveň nadváhy nebo obezity, zvětšují se zdravotní rizika řady onemocnění, jako jsou diabetes druhého typu, srdečněcévní choroby, určité druhy rakoviny, deprese a spousta dalších. Navíc konzumujete-li nadměrné množství fruktózy, můžete si zbytečně přetěžovat játra,“ říká výživová poradkyně Monika Tělupilová z KetoMix. 

Na co si dávat pozor při snižování příjmu cukru? Podívejte se na rady výživové odbornice.

Video placeholder

Chce to změnu

Pokud se rozhodnete, že chcete začít žít zdravěji a své tělo pročistit, zaměřte se na změnu jídelníčku a pokuste se tělu co nejvíce ulevit. Neznamená to ale seškrtat veškerá jídla a konzumovat jen zeleninu. Tělo pro své zdravé fungování potřebuje každý den spalovat určitý přísun jídla a ten proměnit v energii, kterou dále využije. Zaměřte se tedy především na to, jak kvalitní jídla jíte. Omezte ve svém jídelníčku cukry, vyvarujte se chemických látek a přidaných glutamátů, čtěte pozorně etikety na obalech výrobků. Možná budete sama překvapena, co všechno takzvaná „zdravá“ jídla obsahují.

1. Méně stresu

Cukr je sice okamžitým zdrojem energie, ale opravdu jen té okamžité. Zjednodušeně řečeno, jak rychle ji přijmete, tak rychle ji vydáte. Jako zdroj energie na delší dobu jsou proto vhodnější potraviny, které obsahují cukru méně, ale mají vyšší obsah bílkovin a tuků – například mandle.

Jaké další benefity přináší omezení cukru ve stravě? Čtěte na další stránce.

Pokračování 2 / 2

2. Hezčí pleť

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: shutterstock.com

Jednou z věcí, na kterou se můžete těšit, pokud omezíte cukr ve své stravě, je pevnější pleť bez vrásek. Nadměrné množství cukru v krvi způsobuje totiž v těle proces zvaný glykace (navázání molekuly cukru na jinou molekulu), která v konečném důsledku způsobuje, že pleť je méně pevná a pružná.

3. Zmizí tuk na břiše

Další věcí, která vás v méně sladkém životě určitě potěší, je to, že budete mít hezčí bříško. Jednoduché cukry se totiž usazují v břiše jako ochrana vnitřních orgánů, například jater, slinivky nebo střev. Studie z roku 2016 provedená na více než tisíci dobrovolnících ukázala, že čím více lidé pijí slazených nápojů, tím více mají viscerálního tuku, tedy tuku na břiše.

4. Zdravější srdce

Podle studie z roku 2014 měli ti, kteří získávali více než 21 % denní energie z cukru, až o 38 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby než ti, u nichž poměr cukru tvořil jen 8 % celkového denního příjmu. Z toho vyplývá, že i omezení konzumace cukru o poměrně malé množství má na zdraví srdce velký vliv.

Kolik cukru je akorát? 

Každý člověk má jiný výdej energie, ideální příjem cukru by však měl zůstat stejný. Šest kávových lžiček cukru denně pro ženy a devět pro muže. Zdá se to až moc, ale nezapomínejte na cukr schovaný v potravinách, který nevidíte. Omezte každý cukr, který si do jídla nebo pití přidáváte navíc. 

Věděla jste, že tyto celebrity jsou zároveň "cukrovkáři"?

Video placeholder

Vyhnete se cukrovce

Dlouho se diskutovalo o tom, zda je přímá souvislost mezi zvýšenou konzumací cukru a vznikem diabetu. Nicméně data ze studie Stanfordovy univerzity z roku 2014 potvrzují, že čím vyšší je příjem cukrů ve stravě, tím rychlejší je rozvoj diabetu. Studie také potvrdila další souvislost s nadměrným užíváním cukru a viscerálním tukem (vnitřním tukem břicha) a rozvojem diabetu.

Článek vyšel v časopise Blesk pro ženy 4/21

Text: bla a Mojezdravi.cz

Doporučujeme

Načíst další články