Jaké filmy nebo knihy nejvíc zaujmou lidi narozené ve znamení Ryb?

Jaké filmy nebo knihy nejvíc zaujmou lidi narozené ve znamení Ryb? Zdroj: iStock.com / Grafika: Anna Vlčková

Ze světa fantazie: Kulturní výbava na Pisces Season, která potěší nejen zasněné Ryby

Něžné, půvabné, cituplné, důvěřivé, kreativní, obětavé i laskavé: takové jsou Ryby. Lidi narozené v tomto znamení většinou poznáte na první pohled, jsou totiž zcela jedineční, svérázní, z určitého úhlu pohledu divní, ale tak nějak hezky. Mají nekonečnou fantazii a raději se zdržují ve vlastních představách, než aby fungovali v šedé realitě. Když už ale musí sestoupit zpátky na zem, ukážou nečekanou sílu a zásadovost. Přinášíme vám kulturní tipy, které vás budou provázet po celou Pisces Season; trvá od 21. února do 20. března.

Citlivé, feel good i snové: 3 filmy, které by měla vidět každá Ryba

  • All of us Strangers, 2023. Andrew Scott a Paul Mescal ve vizuálně podmanivém dramatu Andrewa Haigha hledají blízkost a intimitu v anonymním světě současného Londýna. V zahraničí opěvovaný snímek zatím nemá datum české distribuční premiéry, vzhledem k ohlasům ale doufáme, že ho i u nás nakonec uvidíme. Zkuste také: Aftersun, 2022, k vidění na HBO Max.

  • Asi to ukončím, 2020. Jessie Buckley a Jesse Plemons hrají mladý pár, který jede na návštěvu k rodičům jednoho z nich. V nejlepším slova smyslu podivné podobenství Charlieho Kaufmana plné emocí a nezapomenutelných obrazů najdete na Netflixu. Zkuste také:Věčný svit neposkvrněné mysli, 2004, k vidění na HBO Max.

  • Zběsilost v srdci, 1990. Kultovní romantický road movie Davida Lynche s nedostižnou Laurou Dern a Nicolasem Cagem ve vrcholné formě. Ti v rolích vášnivě zamilovaných milenců Luly a Ripleyho prchají napříč Amerikou před Lulyinou nepřející matkou i před tíživou minulostí.

Ze světa svobodných duší a rebelů: 3 tipy na skvělé knihy nejen pro sečtělé Ryby

  • Jessica Bruder: Země nomádů. Knižní předloha stejnojmenného oscarového filmu Chloe Zhao z pera novinářky Jessicy Bruder bez romantizování a příkras odkrývá zákulisí skutečného života novodobých amerických kočovníků, kteří v upravených karavanech jezdí od jedné špatně placené sezónní práce k druhé a jejich domov je na cestě.

  • Kathryn Stockett: Černobílý svět. Společenský román Kathryn Stockett vypráví příběhy tří žen žijících na americkém Jihu v 60. letech 20. století. Dvě z nich mají tmavou pleť a pracují jako hospodyně u bohatých bílých paniček, třetí je ambiciózní Skeeter, která místo domku s laťkovým plotem sní o kariéře novinářky. Kniha se zabývá otázkami rasové segregace i postavením žen ve společnosti a nabízí dojemnou, hluboce lidskou výpověď o dobových poměrech, která ovšem neztrácí na aktuálnosti ani dnes.

  • Lucie Králíková a Michaela Krásek Čejková: Svátosti. Okouzlující publikace, která silně duchovní Ryby uhrane na první pohled. Svátosti jsou autentickým poetickým deníkem, který spojuje literárně stylizované dokumentární zápisy s uměleckou a experimentální fotografií. Tematicky vychází z intenzivní lásky k přírodě, rostlinám a tradici, kterou jen nekřísí, ale přenáší do současného světa, krajiny a města. 

Napětí a mystérium: 3 minisérie pro ty, kdo vnímají, co je pro ostatní neviditelné

  • Vražda na samém konci světa, 2023. Emma Corrin hraje amatérské soukromé očko, které je spolu s dalšími vyvolenými pozváno na odlehlé sídlo výstředního milionáře. Když je však jeden z hostů nalezen mrtvý, musí mladá žena využít všech svých schopností, aby dokázala, že šlo skutečně o vraždu – a to dřív, než vrah udeří znovu. K vidění je na Disney+.

  • Půlnoční klub, 2024. Na motivy v USA oblíbené young adult knižní série natočil Mike Flanagan desetidílnou minisérii o teenagerech, kteří místo tradičních pubertálních trablů čelí nevyléčitelným nemocem. Aby nepropadli depresi, uzavřou dohodu, že ten z nich, kdo zemře první, pošle ostatním zprávu ze záhrobí. Přece to všechno musí mít nějaký smysl. Nebo ne? Titul můžete streamovat na Netflixu. Zkuste také: Půlnoční mše, 2021, rovněž k vidění na Netflixu.

  • Outsider, 2020. Mysteriózní detektivka podle úspěšné knihy Stephena Kinga diváctvo zavádí do hlubokých lesů Georgie, kde detektiv Ben Mandelsohn vyšetřuje brutální vraždu jedenáctiletého chlapce. Hlavním podezřelým je trenér baseballového týmu: několik lidí ho vidělo u místa činu celého od krve. Má to ale háček – existuje nezvratný důkaz, že kouč byl v době zločinu na konferenci v úplně jiné části země. Co se tady vlastně děje? Outsider je k vidění na HBO Max. Zkuste také: Temný případ: Noční krajina, 2024, HBO Max.

Na vlnách nekonečné fantazie: Playlist, který vás provede celou Pisces Season

  • Florence + The Machine: Sky Full Of Song

  • Taylor Swift: ivy

  • Griff: Vertigo

  • Sigrid: Don't Feel Like Crying

  • Carly Rae Jepsen: Too Much

  • James Blake: If The Car Beside You Moves Ahead

  • Explosions In The Sky: Your Hand in Mine

  • Sufjan Stevens: A Running Start

  • Oh Wonder: Livewire

  • Panic! At The Disco: This Is Gospel