...

... Zdroj: iStock.com

Appka, nebo doktor: Jak funguje terapie, kterou si můžete stáhnout do mobilu?

Potřebujete radu či pomoc, ale na to, abyste se jen zeptali kamarádky, je to komplikované, a objednací lhůty k odborníkům jsou dlouhé? Máte ještě možnost sáhnout po aplikaci!

Zatímco ve světě jsou aplikace pro duševní zdraví již poměrně obvyklé, u nás přišla první až nyní v podobě aplikace Nepanikař. Je volně ke stažení a nabízí pomoc ve čtyřech akutních případech: Když přijde záchvat panické ataky, jste v depresi, máte myšlenky na sebepoškozování, nebo dokonce na sebevraždu. Pomoc se odehrává v jednoduchých krocích, instrukce jsou návodné. A účinné.

Na vlastní kůži

Nepanikař vznikla na základě zkušeností iniciátorky Veroniky Kamenské: „Před dvěma lety, kdy u mě propuklo duševní onemocnění, jsem hledala aplikaci, která by mi pomohla zvládnout některé akutní stavy, například panickou ataku. V té době existovaly jen v angličtině. Když jsem po dvou letech založila projekt Mlčení není řešení, kde jsem informovala o duševních onemocněních a radila z pozice člověka, který si takovým prošel, zjistila jsem, že se situace stále nezměnila, a chtěla jsem to změnit,“ říká Veronika.

Pomoc na dosah

Pomocné kroky, které aplikace nabízí, jsou pochopitelně zaštítěné konzultacemi s odborníky tak, aby si každý uživatel mohl najít to, co potřebuje. Skvělé na ní pak je, že pomáhá ihned – když vás pohltí hluboká deprese, během několika kliknutí máte na dosah meditační techniky a další postupy, jak se dostat z nejhoršího bez čekání na odborníka. Ale zároveň vám nabídne i kontakty. Je to perfektní pomůcka.

Anonymně, bez odsouzení

Jakákoli taková aplikace může totiž zachránit lidi, kteří si nemohou dovolit čekat nebo vybrat si časově flexibilní soukromé odborníky. Pomáhá anonymně, aniž byste se museli svěřovat, pomáhá stydlínům i introvertům, těm, kteří se bojí odsouzení. Pomáhá těm, kteří se ve virtuálním světě cítí bezpečněji než v tom reálném, což je typické pro stále více lidí. „Aplikace pochopitelně nenahradí dlouhodobou terapii, ale kromě jiného se snažíme, aby nakonec uživatele zbavila i strachu ze svěření se okolí. Stejný cíl má i zmiňovaný projekt Mlčení není řešení, kde lidem ukazuji, že budeme-li o svých problémech mluvit s okolím, mohou nás ostatní pochopit a pomoci nám,“ uzavírá Veronika Kamenská.

V angličtině to jde také

Vládnete anglicky tak dobře, že si klidně zkusíte i anglickou appku? Tady je pár z těch, které jsou zdarma a které vloni označil za přínosné portál www.medicalnewstoday.com:

Sanvello – tato aplikace vám pomůže zpracovávat úzkosti a stres i pocity, jako je bezmoc…

Moodpath – pomáhá denně monitorovat případné výkyvy nálad a průběžně s nimi pracovat.

Headspace – je skvělá pro meditování, redukci stresu, zlepšení soustředění i v případě, že potřebujete třeba uzdravit nejen svou duši, ale i některé své vztahy.

Další skvělé články najdete v srpnovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie