Zdravé a rychlé vaření v mikrovlnné troubě
Výhody ohřívání v mikrovlnné troubě zná a využívá v dnešní době převážná většina populace. Mnozí z nás také využívají mikrovlnku na rozmrazování potravin. Dnešní MVT toho však umí mnohem více. Zkoušeli jste v nich někdy vařit?
Přestože to zní podivně, a pro někoho může být nepředstavitelné, pravdou je, že vaření v mikrovlnné troubě přináší mnoho výhod: je to záležitost několika mála minut, jednoduchá příprava, úspora času a energie, zachování nutričních hodnot potravin, jejich vzhledu, barvy, šťavnatosti... Díky kratší době přípravy nedochází k vysoušení pokrmů.
V čem vařit v mikrovlnné troubě?
Pokud chcete vařit v mikrovlnné troubě, je potřeba využívat vhodné nádobí. V obchodech se prodává nádobí speciálně určené pro vaření v mikrovlnce, které je odolné teplotám od -25 °C do 100 °C. I ORION – český obchod pro domácnost nabízí hned několik tvarů – misku, hrnek, hrnec a dózu vhodnou jak na vaření, tak na napařování. Vaření v mikrovlnné troubě je vhodné například pro lidi držící dietu nebo s vysokým cholesterolem. Je totiž možné výrazně omezit množství tuku potřebného pro přípravu pokrmů oproti běžným způsobům vaření. U některých jídel se lze tuků zcela vyvarovat.
Poradíme vám několik receptů:
Ryby:
1 ryba – 2 porce, špetka ochucené mořské soli, citron. Vyjměte páteř a kosti např. pražmy, pstruha, sivena... Ponechte rybám pouze kůži (pokud budete zpracovávat ryby s tužší kůží - lososa, kapra, lína, můžete kůži odstranit také). Do napařovacího košíku dózy položte rybu kůží dospodu, zastříkněte citronem, lehce osolte mořskou solí s bylinkami a vložte do dózy. V MVT napařujte 2 minuty s povoleným ventilem, záleží na velikosti ryby a typu MVT. Následně dózu vyjměte a rybu servírujte na talíř. Podávejte s vařenými bramborami ochucenými bylinkovým máslem. Jako přílohu můžete připravit i nejrůznější typy zeleniny, rovněž uvařené v páře.
Zelenina:
čerstvou brokolici nebo květák rozeberte na růžičky a vložte do napařovacího košíku košťálem směrem do středu dózy. Napařujte cca 5 – 6 minut. Nezapomeňte povolit ventil na víku dózy. Podávejte samostatně jako zdravou přílohu nebo dochuťte např. holandskou omáčkou. Napařovat můžete i nakrouhané zelí nebo kapustu, postačí cca 3 minuty při plně zaplněném košíku. Mrkev nakrájenou na kolečka, hrášek, lusky, brambory nakrájené na 1 cm kolečka – cca 4 minuty.
Tvarohové knedlíky s ovocem:
250 g netučného tvarohu, 3 – 4 lžíce dětské krupičky, 1 vejce, špetka soli, polohrubá mouka podle potřeby, ovoce – jahody, meruňky, švestky, jablka… V misce rozmačkejte tvaroh, osolte, přidejte krupičku a vejce. Vypracujte v hladké vláčné těsto. Na vále podsypávejte podle potřeby moukou. Vykrajujte lžící menší kousky, udělejte z nich placičky, které naplňte ovocem a dobře zabalte. Jednotlivé knedlíky pokládejte do napařovacího košíku tak, aby se nedotýkaly a bylo místo navíc, protože nabydou. Napařujte cca 3 minuty s povoleným ventilem ve víku dózy, podle typu MVT. Hotové ihned vyjměte na talíř, polijte máslem a posypte např. cukrem se skořicí, kakaem, mákem…
V nádobách do MVT připravíte i další dobroty jako jsou kynuté houskové i bramborové knedlíky, kuřecí nebo králičí maso, smažený sýr, moučníky… Například snídaně bude na stole „na to šup“ – sázená vejce do formy zajistí bleskovou přípravu. Receptů na vaření v MVT je nepřeberné množství a pokud už budete mít nějakou zkušenost s tímto způsobem vařením, určitě se pustíte i do úpravy receptů a budete nadšeně experimentovat.
Více informací získáte na www.oriondomacipotreby.cz.