Video placeholde

Osudy princezen: Vždy stylová Mary Dánská poráží i vévodkyni Kate!

Dánové jí přezdívají „princezna z pohádky“, její příběh totiž pohádku velmi připomíná. Miluje sport, jezdí na koni, hrála na klavír, kytaru i klarinet a vedle toho všeho miluje módu. Před dvěma lety dokonce vystrnadila z pomyslného módního trůnu vévodkyni Kate. A i když obě módní ikony od sebe dělí deset let, jsou si v mnohém velmi podobné.

Mary Elizabeth Donaldson se narodila před šestačtyřiceti lety v Austrálii. Vyrůstala na ostrově Tasmánie, později vystudovala právo a obchod na univerzitě a začala pracovat v reklamní agentuře. Život se jí tak trochu převrátil naruby, když jí nečekaně zemřela v roce 1998 matka. Odstěhovala se na čas do Evropy, o rok později se zase vrátila do Austrálie, kde pracovala pro mezinárodní reklamní agenturu Young & Rubicam.

Pak přišel rok 2000 a s ním i osudové setkání. Právě se konaly olympijské hry v Sydney a Mary zašla do jednoho místního baru. Tam se poznala s mladým mužem, který se představil jako Fred. V tu chvíli ji ani nenapadlo, že je to princ! Začali si volat, psát a navštěvovat se. V roce 2001 je načapal bulvární tisk a začal o nich informovat.

To vše k velké nelibosti královské rodiny. Ne snad, že by Mary byla nějaká rebelka, jen byla – neurozená. Mary ani Frederik se ovšem své lásky nehodlali vzdát a vsadili na to, že čas všechno srovná. A měli pravdu. Mary si nakonec získala nejen královské rodiče, ale i obyčejné Dány. Pohádkový příběh skončil v roce 2004 svatbou.

Ovšem aby si Mary mohla prince vzít, musela se vzdát australského i britského občanství, a dokonce přestoupit k luteránské církvi. Musela se taky zavázat, že v případě rozvodu děti zůstanou v Dánsku. Po svatbě získala titul Její královská Výsost korunní princezna Dánska, vedle toho ještě titul grónské princezny a princezny z Faerských ostrovů! Postupně se manželům narodily čtyři děti.

Manželé uzavřeli předmanželskou smlouvu, která byla v roce 2015 po zkušenostech s rozvodem mladšího prince Joachima upravena. I nadále by sice princezna dostávala roční apanáž ve výši sedmi milionů korun, přišla by ale o veškerý hmotný majetek.

Manželé patří k nejsympatičtějším královským párům v Evropě, Mary pak k nejlépe oblékaným ženám. Údajně má největší garderobu ze všech evropských princezen. Móda je její největší vášní a pravidelně chodí na módní přehlídky. Velmi často také pomyslně soupeří s vévodkyní Kate. Jsou totiž jako dvojčata – mají podobné tváře, podobný osud a obě milují módu.

Je velice aktivní, je patronkou a čestnou členkou mnoha dánských a zahraničních spolků. Založila nadaci Mary Fonden, která bojuje proti šikaně, domácímu násilí a osamělosti lidí všeho věku. Za svou práci dostala v roce 2014 cenu Bambi Awards, kterou osobně převzala v Berlíně.

Ovšem i slušně vychovaná dáma s charitativními sklony může šlápnout vedle. Se svým autem nedávno srazila v Kodani cyklistku. Omluvila se jí a slíbila, že škodu zaplatí. Klobouk dolů. Prostě dáma se vším všudy!

Další příběhy princezen čtěte zde.