Donalda Trump s Melanií na návštěvě Saúdské Arábie.

Donalda Trump s Melanií na návštěvě Saúdské Arábie. Zdroj: Profimedia.cz

Melania Trump: Šátek jako názor, nebo jen módní doplněk?

Donald a Melania Trumpovi mají za sebou ostře sledované diplomatické návštěvy Saúdské Arábie, Izraele a Vatikánu. Ve všech třech zemích přitom vzbuzovaly největší emoce nikoli projevy prezidenta USA, ale vlasy první dámy. 

Melania Trump je samozřejmě atraktivní ženou a vzbuzuje pozornost sama o sobě, natož v roli první dámy USA. A o to víc při návštěvě Saúdské Arábie, kde si musí ženy vlasy zakrývat a i odhalený kotník je někdy přes čáru.

Melania se však rozhodla pro odhalené vlasy, čímž přilákala pozornost celého světa. Je to urážka představitelů muslimské ultrakonzervativní země? Je to porušení zákona? Je to precedens?

Překvapivě ve všech třech případech zní odpověď NE. Cizinky si totiž v Saúdské Arábii vlasy zahalovat nemusejí, šátek přes hlavu je pro ně pouze doporučením, které většina z nich ale respektuje. Oficiální návštěva americké první dámy je ovšem nejen akt určitého sbližování. Melania rovněž hrdě reprezentuje západní hodnoty, kam spadá i boj za rovnoprávnost žen. Kdyby si šátek oblékla, byla by jistě kritizována za servilní postoj.

Donalda Trump s Melanií na návštěvě Saúdské Arábie.
Donalda Trump s Melanií na návštěvě Saúdské Arábie. | Zdroj: Profimedia.cz

Melania není ani první první dámou, která se rozhodla šátek nevyužít. Před dvěma lety absolvovala návštěvu bez šátku i Michelle Obama– perličkou však je, že ji za to Trump ostře kritizoval na svém Twitteru.

K ženám, které se rozhodly nevzít si šátek, patří ale i další bývalé první dámy Laura Bush a Hillary Clinton nebo třeba ministryně zahraničních věcí Condoleezza Rice. Šátek si při lednové návštěvě nevzala ani Angela Merkel – logicky, když s králem Salmanem hodlala probírat ženská práva – a bez pokrývky hlavy přijela v dubnu i britská premiérka Theresa May.

Melania tak rozhodně není průkopnicí tohoto postoje, je pouze další významnou reprezentantkou západních hodnot. A můžeme se vsadit, že své outfity pečlivě vybírala, plánovala a diskutovala s týmem poradců, aby zabránila jakémukoli trapasu či nedorozumění při své první zahraniční návštěvě.

Spíš než jako silná první dáma s vlastním názorem tak působí jako žena, která je natolik zvyklá na sebekontrolu a skrývání emocí, až dokáže klamat tělem a působit jako ten krk, co hýbe hlavou. Komentátorka CNN Anushay Hossain nicméně kriticky podotkla, že Saúdové byli s Melanií spokojeni:

Melania reprezentuje vše, co je saúdskoarabským rodinám blízké, zejména vizuálně: Chodí krok za manželem, je klidná, rezervovaná a nic po něm nechce. A co víc, je krásná a kultivovaná.

Fanoušky, kteří jí tleskali za absenci šátku, pak možná překvapila středeční návštěva Vatikánu, kdy Melania oblékla černé šaty Dolce & Gabbana a překvapivě je doplnila černým krajkovým závojem. Co se během dvou dnů stalo s jejím feministickým postojem?

Možná nic. Možná, že Melania ve skutečnosti opravdu jen následuje doporučený protokol. V Saúdské Arábii se rozhodla šátek nemít, protože ho mít nemusela (není první ani poslední), ve Vatikánu se rozhodla ho mít, protože by ho mít měla – černé šaty a závoj jsou při setkání s papežem povinnost, liberální František jen dovoluje kratší délku.

Mimochodem, na internetu se okamžitě začaly šířit memy s textem "oblékej se podle toho, co si přeješ" – s narážkou na to, že Melania vypadala jako typická sicilská vdova.

Melania sice předstírá rezervovanost a krotkost, emoce v ní ale vřou. Podívejte se na video:

Video placeholde