Americká herečka Alyssa Milano spustila vlnu porozumění, která se šíří pod hashtagem #metoo

Americká herečka Alyssa Milano spustila vlnu porozumění, která se šíří pod hashtagem #metoo Zdroj: Profimedia.cz

Manželka Kurta Cobaina varovala před Weinsteinem už v roce 2005!

Necelé dva týdny od zveřejnění prvních informací o tom, že filmový producent Harvey Weinstein po třicet let obtěžoval herečky (v rozmezí od neslušných návrhů po znásilnění), se najednou se svými zážitky na sociálních sítích svěřují ženy nebo muži, které třeba i znáte. Děje se to pod hashtagem #metoo, který spustil doslova lavinu osobních příběhů. Což je skvělé, problém obtěžování – a nejen Harvey Weinsteinem – si zaslouží obří pozornost. Před 12 lety se o to pokusila Courtney Love. S podstatně menším úspěchem. 

Americká herečka Alyssa Milano spustila vlnu porozumění, která se šíří pod hashtagem #metoo
Americká herečka Alyssa Milano spustila vlnu porozumění, která se šíří pod hashtagem #metoo | Zdroj: Profimedia.cz

A bylo vymalováno nebo, chcete-li, vytapetováno –příspěvky s hashtagem #metoo přibývají na hlavních sociálních sítích každou minutou, jen na Twitteru jich najdete přes půl milionu, na Instagramu je jich na čtyři sta tisíc a na Facebooku to je dokonce dvanáct milionů postů. Výzva ke sdílení osobních zkušeností (nebo jen k přiznání, že vám se to stalo také) zkrátka dopadla na úrodnou půdu a přiměla ženy zavzpomínat na nepříjemné chvíle, kdy se cítily zranitelné, zostuzené, pošpiněné nebo kompletně na dně.

Možná si říkáte, co je to zase za internetovou vlnu, která dozajista přejde. Přesto vám doporučuju si aspoň některé z těch příspěvků přečíst. Najednou vám totiž dojde, že ačkoli si myslíte, že se vás sexuální obtěžování netýká, přece jen možná vylovíte z paměti svůj vlastní příběh. Anebo nepřestanete žasnout, jak je tohle vůbec možné. Namátkou otvírám Twitter a vybírám z prvních příspěvků psaných v češtině.

Sprchy na koleji, 4:00, všichni spí kromě mě a neznámého chlapa na chodbě. Ve sprše pak někdo ke mně zpoza závěsu strká ruku.

Bylo mi 19, na plné zastávce metra za mnou přišel postarší muž: "Máš hezký nohy, jen je pocákat semenem."

Nejvíc ze všech mých #MeToo mi vadí, jak se mě v baru cizí muži pořád dokola ptají, jestli jsem zrz i tam dole. A jestli se mohou přesvědčit.

14 let, zatáhli mě do podchodu. "Jenom" si sáhli. Vinila jsem sebe za chození prázdnou ulicí. Už ale vím, že člověk je sám i v davu.

Sexuální obtěžování totiž není "jen" znásilnění, vynucený sex či osahávání. Jsou to také různé oplzlé narážky, jsou to sexuální návrhy od cizích mužů, jsou to komplimenty, o které nikdo nestojí, nejlépe zařvané přes celou ulici. Jsou to zkrátka i zážitky, které nám leckdy ani nestojí za řeč, nad kterými jsme se už kdysi naučily mávnout rukou a které "se přece stávají".

Kauza Harveyho Weinsteina podpořená nebývalou otevřeností na sociálních sítích však spustila vlnu. Vlnu, která s sebou nese příležitost otevřít k diskuzi téma, o němž se dosud v takto velké míře nemluvilo, ať už za to mohly stud nebo ignorance. Bude zajímavé sledovat, jestli tato vlna něco změní, nebo po čase ztratí na síle a vyšumí.

A mimochodem, stejně důležité jako umět se ozvat je také umět naslouchat. Názorně to dokládá video, ve kterém Courtney Love už v roce 2005 na kameru varuje před Harveym Weinsteinem, ačkoli tím riskuje, že pošle svou kariéru ke dnu. Zpěvačka a herečka tehdy dostala otázku, jakou radu by dala mladým ženám, které začínají v Hollywoodu. „Když vás Harvey Weinstein pozve na soukromou party do Four Seasons, nechoďte tam,“ odpovídá po krátkém zaváhání.

Kdyby ji tehdy bral někdo vážně, ušetřil by si Hollywood dalších dvanáct let oplzlostí, útrap a zničených kariér i iluzí. Podívejte se na video.

Video placeholde