Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Konec mindráků z Instagramu? Na BeReal se sdílí jen skutečné fotky

Je to trochu jako Instagram – také sdílíte fotky a selfies, tady je však nemůžete vyfiltrovat, upravit ani jinak přikrášlit. Sdílet navíc jde jen jednou denně a v čase, který vám náhodně určí sama aplikace. Nejsou tu žádná stories, reels, lajky, followeři a ani soukromé zprávy. Vlastně to není skoro vůbec jako Instagram, přesto právě na něj a jeho kulturu přímo reaguje. Seznamte se s aplikací BeReal.

Tak trochu jiný Instagram

Psát v roce 2022 o tom, že jsme všichni závislí na sociálních sítích, je klišé – stejně jako si stěžovat, že Instagram není skutečný. Navzdory všem self love a body positivity vlnám je to pořád sociální síť, jejímž hlavním smyslem je být estetická. I ti největší zastánci přirozenosti na fotkách bez filtrů a make-upu nastavují tu hezčí stranu obličeje a chytají to nejlepší světlo dne. Je zcela přirozené, že chceme mít svůj obraz pod kontrolou. Ve skutečném světě to nejde vždycky stoprocentně, na internetu ano. Máme to rádi – může to být únik, terapie, způsob seznamování, umělecká aktivita nebo cesta k seberealizaci. Jen se to nesmí přehánět.

TIP NA VIDEO: Jak poznáte, že jste závislí na vlastním telefonu?

Video placeholde

Zvykli jsme si virtuálně sdílet i ty nejdrobnější každodenní detaily. Co nás k tomu jako společnost dovedlo, to je námětem pro obšírnější sociologickou studii. Faktem je, že dva roky pandemie jenom posílily roli sociálních sítí v našich životech a výrazně se podepsaly především na způsobu, jakým spolu komunikujeme. I když již nejsme v lockdownu, řada lidí se z home officu do kanceláře stále nevrátila (a někteří to ani neplánují). Důležité schůzky mají stále formu callů, stále nakupujeme on-line z pohodlí domova a snad ani na to pivo nechodíme tak často jako dřív, protože už prostě nejsme zvyklí na takové množství přímého sociálního kontaktu.

Instagram je specifický v tom, že přes něj komunikujeme primárně obrazem. Obrazem, který můžeme přefotit tolikrát, dokud s ním nejsme zcela spokojení, prohnat ho filtrem, srovnat úhel, vybrat si pózu, pozadí… Jsou lidé, kterým je tato korigovaná realita bytostně odporná, ti ale populární aplikaci nepoužívají. My ostatní to chceme a potřebujeme, i když si to třeba ne vždy na rovinu přiznáváme. Scrollujeme před spaním, po probuzení, na záchodě. Hlídáme si, aby posty v našich gridech navzájem ladily. I když na něj nadáváme, v hloubi duše si nepřejeme, aby se Instagram měnil. Kdepak.

Nic z výše uvedeného se ovšem navzájem nevylučuje s tím, že Instagram dávkovaný v extrémním množství – kdo má pocit, že mu to nikdy neujíždí a se scrollováním to nepřehání, ať hodí kamenem! – nám nedělá psychicky dobře a občas si od něj potřebujeme dát pauzu. Řešení se nabízí. Není to instagramová revoluce, ale docela jiná appka, která právě na instagramovou kulturu reaguje; BeReal je pro všechny, kdo chtějí sdílet skutečnou realitu. Nahodilou, bez příkras a jen se skutečnými přáteli.

Jak funguje BeReal?

V roce 2021 – právě i v reakci na zintenzivnění používání sociálních sítí vlivem pandemických lockdownů – spustil francouzský marketér Alexis Barreyat aplikaci BeReal, jejíž promo kampaň stavěla na následujících prohlášeních: „Co kdyby sociální média byla jiná a skutečně sociální? Žádné lajky, žádné filtry, žádní sledující, žádné hovadiny. Jen vaši skuteční přátelé a váš skutečný život.“ 

Tím je vlastně řečeno vše. BeReal si zdarma stáhnete do telefonu (funguje na Androidu i iOS), zaregistrujete se – stačí vyplnit přezdívku – a začínáte. V aplikaci se otevře foťák a vy máte přesně 2 minuty na to vyfotit, na co se zrovna díváte, co zrovna děláte nebo kde zrovna jste. A pozor! Jakmile zmáčknete spoušť, cvakne nejen zadní, ale i přední fotoaparát. Součástí každého postu na BeReal jsou totiž dvě fotky: ta, kterou cíleně fotíte, a potom vaše selfíčko. Snímky nemůžete nijak upravovat a nemůžete do aplikace nahrávat již pořízené fotografie z telefonu. Co vyfotíte v BeReal, to posíláte ven. Pokud vám první pokus přijde nepublikovatelný, můžete se vyfotit znovu, ale musíte to stihnout ve dvouminutovém okně.

Jakmile příspěvek s komentářem zveřejníte, místo instagramového gridu se vám na profilu objeví kalendář a u aktuálního data se ukáže právě sdílená fotografie. Na BeReal se totiž postuje pouze jednou denně. Kdy budete postovat, to si ovšem nemůžete vybrat dobrovolně. V zájmu zachování co největší autenticity příspěvků vám totiž aplikace sama náhodně vyhazuje upozornění, že je čas se vyfotit. Musíte reagovat hned a vždycky na to máte jen ty 2 minuty.

Úžasná zábava… na pár dní. Zatím

Kromě vlastního profilu můžete na BeReal sledovat profily lidí, které si přidáte do přátel a kteří vám žádost schválí. Přátele si můžete přidávat buď na základě svých telefonických kontaktů, nebo vybíráte z uživatelů s veřejnými účty, jejichž příspěvky můžete vidět ve feedu s označením Discovery. Vyhledávat podle přezdívek jako na Instagramu ale nemůžete – tady totiž sbíráte kamarády, ne followery. Stejně tak nemůžete fotky lajkovat. Můžete na ně reagovat šesticí základních emoji, které navíc můžete nahradit vlastními selfíčky vyjadřujícími jednotlivé emoce.

Jak vypadá zmiňovaný feed, to zjistíte v galerii tohoto článku. Asi nepřekvapí, že je plný dvojitých brad, otevřených laptopů s excelovými tabulkami, e-maily nebo puštěným Netflixem. Objevuje se tam také hodně prázdných chodeb, chodníků a nohou. BeReal jsem kvůli tomuto článku testovala týden a vyhodnotila jsem, že je hodně populární mezi lidmi 30+, ale naopak i mezi studenty, kteří si podle sdílených postů touto aplikací krátí dlouhé chvíle ve školních lavicích. Zajímavé je, že ti mladší na přiložených selfíčkách vypadají vždycky skvěle. Žádné druhé brady, ale lichotivé pózy, výrazy i celkový look. Je vidět, že generace Z v tom zkrátka umí chodit a její zástupci jsou připraveni pořídit kvalitní selfie téměř kdykoliv.

Hlavní úskalí BeReal tkví v tom, že v Česku o něm skoro nikdo neví. Sociální síť bez lidí – obzvlášť taková, která vás motivuje k tomu spojovat se na ní jen s těmi, které opravdu znáte – je tak trochu k ničemu. I když mě obsah cizích lidí ve feedu několikrát upřímně rozesmál a oproti Instagramu se s ním umím mnohem častěji ztotožnit, přece jen by mě to bavilo víc, kdybych bez filtru sledovala realitu života těch, které mám skutečně ráda. „Před časem s tím přišel jeden kamarád v group chatu. Všichni jsme si to nainstalovali a strašně nás to bavilo… přesně dva dny,“ svěřila mi svoje dojmy kamarádka, která si v objevování podobných novinek libuje a BeReal vyzkoušela.

Pokud vás sociální sítě baví, berete je jako hru, zpestření denní šedi a chcete si na chvilku odpočinout od dokonalých influencerů, BeReal se určitě vyplatí zkusit. Asi nejlepší na aplikaci je, že už po několika dnech užívání na vašem profilu přirozeně vzniká přínosná zpětná vazba, která vám ukazuje, jak reálně nakládáte se svým časem (když pětkrát po sobě vyfotíte, jak se po večerech válíte u televize, donutí vás to se malinko zamyslet). Instagram asi tahle appka nikdy úplně nenahradí; ale TikTok byl ze začátku taky nudný a zdál se nám hloupý – a kam až to dotáhl, že?