Zrzka od vedle píše o příhodách holky z korporátu.

Zrzka od vedle píše o příhodách holky z korporátu. Zdroj: Archiv Zrzky od vedle

Holka z reklamky a kauza Jiřího Hoška: Usměj se, vyletí ptáček

Tento týden ze Seznam Zpráv na hodinu vyrazili zástupce šéfredaktora Jiřího Hoška. Hošek sexuálně obtěžoval svoje kolegyně – posílal jim nevhodné zprávy a nevyžádané fotky svého přirození. Kauza zahýbala českým Twitterem a i Zrzka od vedle k tomu má co říct.

To tehdá ještě řepka páchla světem a lidi sedávali v kinech bez respirátorů, když Vít Klusák začal zachraňovat děti lapené V síti. Byť jsem k jeho tvorbě dost kritická a zrovna tenhle film má k dokumentu blízko asi jako já do Hollywoodu, jedna věc mě tehdy v kině zaujala. Úplně na konci štáb konfrontuje jednoho ze sexuálních predátorů a ptá se ho, jestli si svoje činy uvědomuje. Muž se rozčílí a snad až dotčeně prohlásí, že on nikdy žádnému dítěti neublížil; on si s nimi jen psal. Jako by ublížit šlo jen fyzicky. A o tom to celé je. Nemyslím si, že hlavní problém, na který film V síti poukázal, je existence sexuálních deviantů. Všichni tak nějak tušíme jejich přítomnost ve společnosti. Ne všichni lidé jsou dobří a někteří z nás mají různé fetiše a úchylky. To je v pořádku, ale pouze do chvíle, kdy to začne negativně ovlivňovat život někoho jiného. To je ta hranice, kde končím já a začíná druhý.

TIP NA VIDEO: Mýty a fakta o sexuálním násilí

Myslím, že tady jako společnost máme hořící problém. Tím je prostě a jednoduše nedostatek respektování emocí druhých. Potřebujeme vzdělávat lidi napříč věkovými skupinami natolik, aby vnímali, že internet je stejně skutečný jako fyzický svět kolem nás a to, co se odehrává ve virtuálnu, může druhého silně ovlivnit i ve skutečnosti. Především je ale potřeba konečně začít chápat, že to, nad čím já mávnu rukou, je pro jiného vážné téma.

Tenhle týden zahýbala českým Twitterem kauza, v níž byl ze Seznamu vyhozen zástupce šéfredaktora Jiří Hošek. Jeho nevhodné chování (posílání nevyžádaných fotek jeho přirození kolegyním) je už dlouho veřejným tajemstvím, se kterým vedení firmy nic nedělalo. Já fakt doufám, že patřičné kroky dosud nepřicházely hlavně kvůli významu Hoška – populární mediální osobnosti – jako zaměstnance, a ne kvůli zlehčování závažnosti jeho přečinů.

Exhibicionismus je porucha sexuální preference, definovaná potřebou předvádět svoje intimní partie na veřejnosti. Ta se dá lehce ukojit posláním pár fotek ptáčka angličáčka přes Messenger. Protože nějaká fotka, nějaký dick pic, to je přece v pohodě. Nikomu to neublíží, nikoho se to fyzicky nedotknete a vy si můžete vesele zamasturbovat nad představou, jak vaše kolegyně zrovna obdivně vzdychá u podobizny vaší chlouby. Vlastně je to i docela psina, no ne?

Ne. Možná, že ta kolegyně je teď nervózní z každého kontaktu na chodbě firmy, ve které tráví minimálně osm hodin denně. Možná se třetinu dne necítí vůbec komfortně a v bezpečí. Možná se sama sebe ptá, jestli si za tu nepříjemnou situaci může sama. Možná, že jí je trapně za odesílatele, protože co si budeme povídat, ty dick pics nikdy nevypadají dobře. A možná, ale opravdu jen možná, ji absolutně nezajímá, co se skrývá v cizích trenkách.

Není to jen fotka. Je to kolega, který během porady mlátí penisem do stolu a u toho drží kolegyni hlavu, aby se nemohla dívat jinam.

Co mě na celé kauze Jiřího Hoška štve zdaleka nejvíc je ta strašná bagatelizace. Podceňování možných následků, odkládání řešení, omlouvání a krytí pachatele, v tomhle případě dokonce ze strany zaměstnavatele. Zaměstnavatele, který má povinnost zajistit bezpečné pracovní prostředí pro všechny své zaměstnance. Není to jen fotka, byť to k téhle argumentaci může svádět. Je to kolega, co v kuchyňce dělá penisem vrtulník a během porady s ním mlátí do stolu. Zpoza rohu bafá nahý na kolegyně a silou jim drží hlavu, aby se na jeho penis musely podívat. A to už tak legrační není, že?

(Pozn. redakce: Po odevzdání textu vyšel na Seznam Zprávy rozhovor ke kauze s šéfredaktorem Jiřím Kubíkem a ředitelem divize zpravodajství a rádií Jakubem Ungerem.)