.

. Zdroj: iStock.com

Proč jsou všichni lepší než já? Syndrom FOMO a jak se ho zbavit!

Denně sjíždíte sociální sítě a vidíte ty dokonalé rodinné fotky z dovolených, krásné vztahy a nádherně vypadající večeře. A zas máte ten pocit, že všichni se mají lépe než vy. Vy, která večeříte obyčejný chleba se sýrem, o víkendu jezdíte na chalupu a na děti jen štěkáte. Propadáte se do deprese anebo přemýšlíte, čím je všechny trumfnete? Syndrom Fomo je vám v patách.

O čem je řeč? O FOMO neboli „Fear of missing out“, česky řečeno strach z toho, že vám něco uteče ve virtuálním světě. Může to být pocit, že někde se bude zajímavě diskutovat a vy to neuvidíte. Že někdo zveřejní něco vtipného, o čem všichni budou mluvit příští týden v hospodě. A také že už skoro všichni mají hezkou fotku s jednorožcem a vy ještě tak vtipná nejste.

Sociální sítě dokážou ovlivnit váš pocit štěstí a to, jak prožíváte každodenní pohodu. Jedná se o jistý druh nelátkové závislosti, kdy máte neustálou potřebu vědět, co se děje na síti, a když máte pocit, že vy sama jste na síti ignorována, máte málo sdílení, liků a komentářů, upadáte do špatné nálady.

Ruku v ruce s těmito pocity jde i neustálé porovnávání. Kdo je lepší, úspěšnější, krásnější, má se lépe. „Předvádět se a porovnávat s druhými je lidské, někdo se předvádí více, jiný má tuto potřebu někde skrytou. Najdou se ale i lidé, které tento pocit zcela ovládá, a tam nastává „FOMO problém“,“ vysvětluje vztahová specialistka Linda Bloom, která se se svým manželem Charlie Bloomem věnuje vztahové terapii.

Falešná krása života

Úspěch je pro naši společnost jedním z klíčových slov. Při prohlížení komentářů či fotek na sociální síti může některé lidi najednou začít pohlcovat deprese… "Proč ona má to, a já ne?", "Kde dělám chybu, že se nemám tak jako oni?" Často pak člověk zapomíná na to, co skvělého v životě má, v čem je dobrý, a je pohlcen jen porovnáváním. A žene se do pekel. Jak řekl Theodore Roosevelt:“Srovnávání je zloděj radosti.“

V této chvíli je nutné uvědomit si, že ne vše, co je na sociálních sítích, je pravda. Všemocné filtry udělají krásnou fotku i z obyčejné kaluže, vyhladí pleť, rozjasní vlasy a rybník promění v přenádherné jezero. Už jste někdy viděla post, jak je člověk rozčilený, jak opravdu vypadá ráno po probuzení, neuklizený byt či foto ve starých, mnohokrát praných šatech na doma? Ne. Mnoho lidí nám předkládá jen ty části svých životů, které považují za důležité a zajímavé, my si pak ve srovnání s nimi připadáme jako nudní ztroskotanci. A jsme chyceni do sítí FOMO závislosti.

Linda a Charllie Bloomovi na základě svých zkušeností uvádí 6 způsobů, jak se osvobodit a zvýšit kvalitu našich vztahů a i celkovou pohodu.

1. Zpomalte. Většina z nás se pohybuje rychleji, než je nezbytné nebo prospěšné pro naše nejlepší zájmy. Snažte se věnovat svůj čas aktivitám, které děláte – jídlu, sportu, rozhovoru či milování. Heslo zní: "Zpomalte."

2. Pamatujte, že více není nutně lepší. Zaměřte se na druhy věcí, které zvyšují kvalitu, nikoliv množství vašich zkušeností.

3. Chtějte zážitek, ne symbol. Vždycky budou lidé, které budeme obdivovat a závidět jim. Zaměření na zkušenost – pocit úspěchu, dobrodružství, spojení, zábavy, sebeúcty, svobody – to je základem pro zážitek, ale symbol – bohatství, automobil, luxusní dům nebo i fotka na síti – poskytuje pouze dočasný pocit radosti.

4. Buďte ochotná nemít všechno. Potřeby jsou omezené. Touha je nekonečná. Stanovení priorit určitých aktivit nám umožňuje zbavit se ostatních. Rozhodněte, jaké jsou vaše nejvyšší priority, a zaměřte se na ně. Rozhodnutí co upřednostňovat vyžaduje, abychom odřízli další možnosti, ale umožňuje nám dát jasnější pozornost těm, které jsou pro nás důležité.

5. Investování času a energie do vztahů a zlepšování dovedností, které potřebujete, může být jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, abyste dosáhla vyšší úrovně naplnění života, což je nádherná protilátka k FOMO.

6. Užijte si okamžik. Udělejte si čas, abyste opravdu prožila krásné zážitky, než abyste neustále hledala další vzrušení. Vnímejte vůně ranní kávy, květin, které jste dostala, prohlédněte si opravdu danou historickou památku a nespokojte se jen s rychlou fotkou na Instagram. Vychutnávejte si pocity, a hlavně život.