...

... Zdroj: iStock.com

Pět otázek, na které se hned teď zeptejte své mámy

Možná jste četli řadu textů o tom, na jaké otázky z oblasti zdraví se vašich matek zeptat, abyste měli přehled o případných dědičných chorobách, které by vám mohly hrozit. To je určitě důležité. Pak jsou tady ale další otázky, ty, které se týkají zdraví jejího. Protože když znáte odpověď, můžete předejít závažným zdravotním komplikacím. Jaké otázky to jsou?

Chodíš na gynekologii?

Řada žen po padesátce si vzpomene, že čas od času je třeba zajít na mamograf. Preventivní screeningové vyšetření je pro ženy po 45. roce života hrazené ze zdravotního pojištění jednou za dva roky. Ale do ordinace gynekologa – obzvlášť po menopauze – už mnoho žen nemíří. Přitom právě pravidelné prohlídky jsou nejlepší prevencí proti rakovině děložního čípku. Onemocnění, které je celosvětově čtvrté nejrozšířenější nádorové onemocnění u žen.

Odborníci napříč medicínským spektrem se shodují: Čím dříve se na rakovinu děložního čípku přijde, tím větší naděje je na vyléčení. Zcela zásadní roli v ochraně ženského zdraví hraje tedy prevence. A zatímco mladé ženy jsou v tomto směru poměrně odpovědné, u starší generace to tak není. „Pravidelnost prohlídek u žen starších 45 let ubývá a u žen starších 60 let, tam je jich ještě méně. V tom vidíme hlavní oblast, na které je potřeba zapracovat,“ říká prof. MUDr. David Cibula, CSc., vedoucí Onkogynekologického centra VFN v Praze.

Až se tedy budete objednávat vy, vzpomeňte si také na svoji matku.

Jsi pořád stejně vysoká?

Zmenšování tělesné výšky je s postupujícím věkem přirozené. Ochabují svaly, meziobratlové ploténky „sesedají“ a páteř se kulatí. Snížení tělesné výšky a kulatá záda mohou být ale také příznakem osteoporózy.

Osteoporózou jsou výrazně ohroženy ženy po menopauze. Onemocnění může zůstat dlouho nepoznáno. Jedním z prvních projevů může být právě snížení výšky nebo silné bolesti v zádech. Pokud se onemocnění neléčí, může u pacienta dojít ke zlomenině kosti překvapivě již při malém úrazu nebo pádu nebo při běžné situaci, například při doskoku ze schodů a podobně. Zlomeniny se nejčastěji objevují v zápěstí, v krčku stehenní kosti nebo v páteři.

Léčba zlomeniny krčku je dlouhodobá a pro starší pacienty nebo osoby trpící dalším onemocněním poměrně náročná. Mohou ji doprovázet komplikace v podobě zápalu plic, proleženin i celkové zhoršení psychického stavu pacienta.

A už jsi četla tenhle článek, mami?

Zeptat se své maminky na to, jestli nemá problémy s inkontinencí, může být hodně těžké. Jen v České republice trpí tímto problémem více než jeden milion lidí, tedy každý desátý člověk. A plná třetina o svém problému mlčí a nijak jej neřeší.

„Nejčastějším druhem inkontinence, kterým trpí až polovina pacientů, je stresová inkontinence. Nechtěný úniku moči nastává během námahy, jako je kašlání, kýchání nebo zvedání břemene,“ říká urogynekolog MUDr. Lukáš Horčička, vedoucí lékař Urogynekologické ambulance GONA v Praze.

Dobrou zprávou však je, že inkontinenci je možné správně zvoleným postupem zmírnit. Prvním krokem při potížích s únikem moči tak musí být především zjištění příčiny a následná efektivní léčba. Proto je nutné navštívit odborníka (například obvodní lékař, urolog, gynekolog).

Můžete téma jen naťuknout. Zeptat se, jestli tím netrpí někdo ze známých nebo z rodiny. Pokud byste cítila, že hovořit na toto téma není jednoduché, můžete mamince doporučit stránky www.moliklub.cz. Tam může získat všechny potřebné informace i rady lékařů.

Co ti zvedne tlak?

Až budete někdy s mámou probírat své srdeční záležitosti, vzpomeňte si na její srdce a tlak. Víte, jestli ho má v pořádku? Protože vysoký krevní tlak se zpočátku nemusí vůbec nijak projevovat. Pokud by se ale neléčil, hrozí vaší mamince infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Vysoký krevní tlak může zvýšit riziko onemocnění srdce, ledvin, očí a riziko mozkové mrtvice. Tlak by měl hlídat praktický lékař na preventivní prohlídce, na kterou má každý bezplatně nárok jednou za 2 roky a měl by ji absolvovat i člověk, který nemá vůbec žádné zdravotní problémy. Řešením může být také domácí tlakoměr, jehož obsluhu zvládne každý a člověku dá základní informaci o jeho zdraví.

Víš, že už jsem ti to říkala?

Alzheimerova nemoc je typická tím, že zpočátku probíhá plíživě, skoro bez příznaků. A je velmi těžké odlišit ji od běžného zapomínání. Kolikrát se nám stane, že zapomeneme jméno člověka, který se nám právě představil, hledáme po celém bytě klíče, které máme v kapse... Pokud si ale všimnete, že vaši rodiče častěji zapomínají slova, zpozorněte. „Byl tam s náma taky ten, no, víš kterej, ten...“ Poruchy paměti se mohou také projevovat tím, že člověk opakuje po chvílích stejnou historku, ptá se na ty samé věci, nepamatuje si nové informace nebo začíná mít větší potíže se samostatností. Více o Alzheimerově nemoci, jejích příznacích a léčbě čtete na stránkách mojezdravi.cz.