Ukaž mi, jaký jsi

Ukaž mi, jaký jsi Zdroj: iStock.com

Na co si dát při seznamování pozor. Jaké chování volá na poplach

Jasně, všechny chceme, aby to tentokrát vyšlo a bylo to ideálně na věky, a proto někdy nevidíme rudé prapory, které nám vlají před očima a říkají: „Dávej pozor, tady je něco špatně.“ Jestliže se seznamujete a jste na začátku vztahu, při tomto chování zbystřete.

Ať už lásku na celý život teprve hledáte, nebo jste po rozchodu a toužíte po novém začátku, při trávení času s novým potencionálním partnerem ve fázi seznamování zkuste vnímat jeho chování bez růžových brýlí. Ano, jde to velmi těžce. Ale může vás to zachránit před vztahem, který nebude mít dlouhé trvání nebo vám zanechá šrámy na duši.

Co hlídat? Nejlépe to jednou větou shrnuje britská psycholožka Madeleine Mason Roantree: „Pokud váš nový objev dělá cokoli, co naznačuje nedostatek respektu, čestného jednání nebo zájmu o vztah, měli byste být na pozoru a spíše přemýšlet o konci.“ Samozřejmě ne vždy je jednoduché určit, zda měl partner jen špatný den a potřebuje pauzu, nebo je příliš přecitlivělý. Ale pár jasných signálů, že tohle asi nebude ta pravá volba, existuje.

Hrubé chování vůči ostatním

Jedná se o nejzásadnější věc, kterou byste neměla přehlédnout. Pokud je na vás nový partner super milý, ale drzý a hrubý vůči ostatním, považujte to za „tip“, že je čas jít dál. Mějte na paměti, že agresivní nebo odmítavé chování vůči cizímu člověku je dobrým ukazatelem toho, jak se bude chovat k ostatním lidem obecně – včetně vás, až pomine doba, kdy vás musí dobývat. Obzvláště zbystřete, pokud mluví hrubě o svých rodičích a minulých partnerkách. Pokud s vámi jedná hrubě při vaší první hádce nebo pokud je schopen vám nadávat. V takovém případě rychle zmizte. Nepřímým hrubým jednáním může být i dle sociologa Jeremyho Shermana klasický gaslighting, kdy se vám partner snaží namluvit, že to jste vy, kdo se mýlí a vlastně nic si správně nepamatuje. Ještě méně nápadným, avšak důležitým gestem je dle studie Ohio State University protáčení očí v sloup, jež je symbolem opovrhování a je dle výzkumů spolehlivým ukazatelem toho, že manželství skončí rozvodem. V těchto případech raději na bílé šaty zapomeňte.

Příliš rychlé vyznání

Samozřejmě existuje láska na první pohled, ale pokud váš zbrusu nový přítel už po prvním rande mluví výhradně o společném bydlení nebo svatbě, na chvíli se zastavte a zeptejte se sami sebe, proč takový spěch. Tlačit druhého k závazku je symbolem nejistoty. „Obzvlášť se obávejte, pokud se ocitnete ve smršti milostného bombardování. Přemíra lichotivých a neustálých zpráv, telefonátů, vzkazů na předním skle auta a neustálých vášnivých gest je známkou manipulativního chování, kdy partner chce, abyste co nejvíce času trávila s ním a co nejméně s ostatními lidmi,“ upozorňuje na serveru Psychology Today licencovaná poradkyně Suzanne Degges-White. Jakmile se snaží nový partner vrazit klín mezi vás, vaši rodinu a přátele, raději se s ním rozlučte.

Vypadá to, že neexistujete

„Když vás váš partner nechce představit své rodině a přátelům, mohlo by to znamenat, že má co skrývat, například dvojí život nebo jiné přítelkyně,“ naznačuje Ana Aluisy, vztahová terapeutka. A vy rozhodně nechcete být druhou ženou, že? Dalším znamením je dle odborníků i to, že se vídáte jen v noci a téměř nikdy ne přes den. Na rande zásadně chodíte do míst, která jsou co nejdál od těch, kde bydlíte a kde byste mohli potkat známé. Nebo pokud po několikaměsíčním sexu odchází vždy na noc domů. S tímhle mužem to nejspíš láska na celý život nebude.

Nerovnováha sil

Vztah je o spolupráci a vzájemné podpoře, a to byste měli praktikovat už i v době seznamování. „Mít pocit, že jste tým,“ říká seznamovací kouč James Preece. Pokud tomu tak není a zdá se, že jeden z vás vyvíjí kontrolu nad druhým, který je submisivnější, považujte to za jasně červenou vlajku. „Známky nerovnováhy sil mohou mít podobu žárlivosti nebo ovládajícího chování,“ vysvětluje James Preece a dodává: „Obojí může snadno vést ke konci vztahu, takže se s tím pokuste vypořádat co nejdříve, než se emočně zavážete.“ A vyrazte hledat někoho jiného.