Karolína Presová při natáčení podcastu Máma a táta na síti

Karolína Presová při natáčení podcastu Máma a táta na síti Zdroj: Avast

Socioložka Karolína Presová
2
Fotogalerie

Máma a táta na síti: Kdy digitální detox dětem škodí a kdy pomáhá?

Hranice mezi zábavou a závislostí je příliš tenká na to, abychom si uvědomili, že už jsme ji dávno překročili. Je opravdu budoucností našich dětí život v úzkostech? Dopady moderních technologií na život lidí jsou extrémní, ale málokdo si to plně uvědomuje. Jak se s tím vypořádat a najít mezi off-line a on-line světem ten správný balanc, radí socioložka Karolína Presová, která se tímto problémem začala zabývat během práce v Indonésii. Nabyté zkušenosti předává rodičům, učitelům, dětem i široké veřejnosti v rámci intenzivních vzdělávacích projektů a v novém seriálu Máma a táta na síti.

Karolínu Presovou zpovídala v nové epizodě seriálu Máma a táta na síti herečka a máma šestnáctiletých dvojčat Ester Geislerová. Pořad navazuje na úspěšnou vzdělávací platformu Buď safe on-line Nadace Avast, která už čtyři roky pomáhá dětem s bezpečností na internetu. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu tady:

Poznáte, že dítě potřebuje pomoc?

„Pro rodiče je stěžejní proniknout do on-line světa a bavit se o něm s dětmi, důležité je pochopení. Doporučuji vyhýbat se podceňování a zlehčování situace, kterou dítě v on-line světě zažilo, protože pro něj je to stejně bolestivé a důležité, jako kdyby se to stalo v reálném životě. Některé děti dokonce ocení fyzickou pomoc při odpojení se od digitálního světa. Jedna dívka se mi svěřila s tím, že kdyby před ní máma nezamykala telefon, tak by nejspíš ani neodmaturovala, ale každý případ je jedinečný. Jinému dítěti by zabavení telefonu mohlo způsobit psychické potíže,“ popisuje socioložka Karolína Presová, která se na jaře roku 2016 odstěhovala na dva roky do Indonésie a začala si všímat, že tamní obyvatelé tráví mnohem více času na sociálních sítích než Evropané.

Závislost Indonésanů na mobilech přiměla Presovou založit projekt Replug me, který cílí na lidi, jež mají problém s nadužíváním mobilních telefonů a chtějí s tím něco dělat. Po návratu do České republiky se Karolína rozhodla s projektem pokračovat. Osvětu cílí zejména na děti, věnuje se přednáškám na základních a středních školách. Časopis Forbes ji zařadil do seznamu talentovaných Čechů 30 pod 30.

Odebrání telefonu není řešení

Digitální detox není vhodný pro každé dítě. Někomu může přinést hodně, druhému jen stres. Vždy je na prvním místě komunikace. „Restriktivní řešení, jakými jsou například vypnutí wi-fi sítě, zablokování či odebrání mobilu, podle našich zkušeností moc nefunguje. Děti jsou velmi sofistikované a v každé třídě, kterou jsme navštívili, je nějaká specifická strategie. V jedné třídě měly děti ještě pět plonkových telefonů, kdyby ho náhodou někomu rodiče zabavili. Stejně tak se vždycky najde rodina, kde je wi-fi bez hesla nebo má signál dosahující před dům. Takže se děti chodí připojovat ke kamarádům před barák. Každá třída má specifické mechanismy, kterými řadu restriktivních opatření dokáže obejít,“ uvádí Presová.

„Hranice určitě mohou fungovat u dětí na prvním stupni základní školy, ale vždy je důležité dítěti vysvětlit, z jakého důvodu se tyto zákazy nebo omezení zavádějí. U starších dětí je ta cesta mnohem složitější. Ideálem je vybudovat v nich sebereflexi a donutit je, aby o tom přemýšleli,“ nabádá Karolína a dodává, že dnešní digitální dětství je velmi náročné, protože je neustálý tlak na výkon. „Mnoho dětí pak nedělá to, co je opravdu baví, ale tlačí se do něčeho, co je cool. Děti se navzájem drží v takovém zvláštním prostoru tlaku a úzkosti,“ vysvětluje socioložka.

Tipy na to, jak se vypořádat s digitálním rodičovstvím, poslouchejte na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts nebo sledujte na YouTube.