Šílená matka píše pravidelný sloupek o životě s dítětem školou povinným.

Šílená matka píše pravidelný sloupek o životě s dítětem školou povinným. Zdroj: Šílená matka

Šílená matka: Podzimní romantika? Dítě od bahna a já na zhroucení

Podzim je takové PMS ročních období. Listy se romanticky převlékají do ohnivých barev, odráží teplé sluneční paprsky a najednou BUM – nečum na mě laskavě tímhle tónem, jsem příroda a všechny vás zničím!

V podobném duchu se nese nálada i v dětském světě, respektive školním či školkovém kolektivu. Ať už vedete dítě do té či oné instituce poprvé, nebo zaplať pánbůh po prázdninách, je to pro všechny velká událost. Někteří pláčou dojetím, jiní štěstím, tu a tam se najde někdo, kdo lhostejně přehodí dítě přes plot a pokračuje vesele do práce. Společné je ovšem to, že než se všichni stačíte pořádně rozkoukat, máte dítě zpátky doma, protože si z kolektivu přitáhlo rýmu a kašel, ti šikovnější dokonce vši, a to je teprve ten správný kolotoč.

TIP NA VIDEO: Jak rozeznat běžnou chřipku od covid-19?

Byla jsem varována, jak to minimálně od září do dubna s dětmi je, ale na tohle se prostě nepřipravíte. Hektolitry čajů a sirupů, tuny kapesníků, k pediatrovi dojdete už během října snad i poslepu a s lékárnicí máte soukromý gangsterský pozdrav. Samozřejmě, když to vezmeme z nějakého širšího hlediska, díky Bohu za pouhé virózy! Každý ale pracuje s tím, co zrovna má, takže i obyčejná rýma může být docela peklo.

Malí pacienti se totiž vyznačují tím, že zásadně nespolupracují. Pokud se nechcete uchýlit k použití lepicí pásky, uspávacích šipek nebo chloroformu, není moc způsobů, jak donutit dítě ležet. Já když mám rýmu, sotva se vleču. Ale ten satan je schopný houpat se na lustru v deset večer, zatímco na teploměru svítí výhružně rudých 38,7 a maminka je na zhroucení. Poslední rok a půl tomu navíc dodal naprosto nepotřebnou špetku napětí.

Ale dobře, uznávám, podzim má i svou nežnou stránku. Můžete s dětmi chodit na procházky, sbírat listy a kaštany. Základem je správné oblečení a tady se nemůžete splést. Ať už potomka obléknete do jedné nebo čtyř vrstev, bude zpocený vždycky stejně. Pokud zabloudíte za město, může se vám stát, že díky všudypřítomnému bahnu a tlejícímu listí dítě aktivuje tzv. stealth mode, tedy se ve všem vyválí a naprosto splyne s okolím.

Chceš hrát na schovávanou? Dobře. Podzimní verze schovky je ta nejbezpečnější. Nemůže se vám stát, že byste dítě nenašli, neboť do tří minut spolehlivě odněkud kýchne nebo zakašle, případně za sebou zanechává šnečí cestičku z nudlí. I tak ale musíte zachovat chladnou hlavu, povinně nadzvednout všechny kameny a kouknout za každý strom, nehledě na chrchlání metr za vámi, a nakonec nadskočit leknutím. Tím je neplecha ukončena a vy se můžete společně vydat domů, kde si uvaříte teplý čaj, z bahenní příšery uděláte zase jen příšeru a už vám nic nebrání pořezat se nožíkem při výrobě roztomilých kaštanových zvířátek nebo strašidelných dýní.

Spousta lidí nemá podzim ráda, ale to jen proto, že mu nerozumí. Já osobně ho miluju. Jsme totiž stejní. A nečumte na mě laskavě tímhle tónem.