Rutinní klasika

Rutinní klasika Zdroj: iStock.com

Jak jednoduše zničit rutinu ve vztahu a oživit ho?

Rutina nám poskytuje strukturu a pocit bezpečí. A také klid. Jet na autopilota, prožívat stejné situace, které nevychýlí naše emoce, je pro nás pohodlné a mozek si může odpočinout. Jenže co když je té monotónnosti příliš a začíná tím trpět náš vztah, naše intimita i láska?

Ráno budíček v sedm, rychlá snídaně a každý ke svému počítači za prací či studiem. Oběd moc neřešíte, poté pravidelná procházka se psem, diskuze o tom, co bude k večeři, a večer podle tří scénářů – film, práce nebo sex. Bouřlivým emocím už jste odvykli, stejně jako překvapením a nečekaným situacím. Váš vztah se pohybuje v klidných vodách. Jenže, jak si začínáte uvědomovat už pár týdnů či měsíců, až moc poklidných. Rána stejná, víkendy podobné, dovolená klasická a sex pravidelně stejný. Mezi tradicí a opakující se nudnou rutinou existuje tenká hranice. Nedělní odpolední procházka je tradicí, nebo už vás pravidelné očekávání a stejnost místa unavuje? A podobné je to s vaším milováním. Přesně tušíte kdy a jak. Samozřejmě každý vztah se z divoké vášně a nestability přesune do jakési rutiny, ale jsou způsoby, jak v ní nezabřednout tak, aby ho místo posilování vztahu ničila. Vy i váš partner v sobě třímáte zbraně proti rutině. Vyzkoušejte tyto čtyři osvědčené strategie.

Vypněte autopilota

Jak nejjednodušeji přerušit rutinu? Rozpoznat ji. Odborníci doporučují sepsat si seznam situací, které vnímáte jako rutinu a při nichž jedete na zmíněného autopilota. Zapište si tam vy i váš partner vše, od přípravy snídaně až ke spánku. Kdo venčí psa? Připravuje večeře? Kdo obvykle zahajuje sex? Kdo uklízí myčku? Oba budete ohromeni tím, kolika denním vzorcům jste nevědomky propadli. Rozpoznání těchto rutin je prvním krokem k jejich porušení. Střídejte se, vyměňte si v některých role. Změňte dny. Vypněte autopilota a buďte ve svém životě přítomni, a to i v intimní oblasti. Nic nezabíjí více vztahy než to, že nejste při sexu opravdu vědomě spolu. „Sex bez přítomnosti není skutečná intimita. Může to být skvělé, když natáčíte erotický film, ale nepodporuje to hloubku vztahu a vzájemné propojení,“ zdůrazňuje kouč osobního rozvoje Michael J. Russer, zabývající se oblastí vztahové intimity.

Sněte a diskutujte

Když chceme uniknout od každodenních povinností a rutin, většina z nás začne snít. O procházkách na pláži, dni prováleném na gauči, uklízečce, která se o vše postará, honosné snídani v hotelu, nikoliv o práci. Ale vzdát se povinností nelze. Místo nereálných snů sněte realisticky. O jakých třech rutinách sníte, že je nechcete dělat? Nechcete každou sobotu dopoledne uklízet, nebo připravovat denně večeře? Diskutujte o tom s partnerem a zkuste změnu. Proč neuklízet v pondělí a víkend mít volný? Proč si dva dny v týdnu neobjednat jídlo nebo nepřenechat přípravu večeře někomu jinému v rodině? Prostor je tu mluvit i o rutinách v oblasti intimity. Pokud chcete, aby partner častěji zahajoval sex nebo jste opustili zdi ložnice a zkoušeli nová místa, řekněte mu to. Komunikace je zde klíčová. „První a poslední, s kým si máme povídat o sexu, je náš partner. Ve vztahu se máme učit a ladit způsob, jak si o sexu více povídat. Dlouhodobé vztahy neztrácejí apetit, jen se mění. To hlavní je, abyste si dokázali říci, zda jste ve vaší verzi sexuálních aktivit šťastní. Řešíte, že se milujete málo? Neexistuje žádný relevantní výzkum, který by prokazoval, že je zdravé se milovat jednou do týdne,“ vyzdvihuje důležitost vztahové komunikace v oblasti intimity párový terapeut Honza Vojtko. Jakmile můžete otevřeně diskutovat o rutinách, díky nimž je pro vás každodenní život nudný, můžete vy a váš partner spolupracovat na jejich změně.

Začněte malými věcmi

Změnit rutinu není obtížné, nemusíte vše měnit. Vzpomenete si v předchozím bodě na své tři rutiny, které jste chtěli změnit? Motivátor a kouč osobního rozvoje Michael J. Russer doporučuje společné plánování. „Vytvořte si se svým partnerem plán, ve kterém se postupně změní role v těchto rutinách. Když si s partnerem vyměníte práce nebo povinnosti, i když jen jednou nebo dvakrát týdně, každý z vás dostane to, co chce. Získáte potřebnou pauzu a váš partner také. Je to win-win strategie, jak nespadnout do stereotypu,“ poukazuje na aktivní přístup obou partnerů v boji proti rutině odborník.

Odvažte se

Může být těžké úplně opustit od rutiny, ve které se cítíme klidní a jistí. Absolutní vybočení ze zajetých kolejí je pro vztah ale velmi vzrušující. Ne každý den, ale jednou za čas je žádoucí trochu se zbláznit a udělat věci jinak. Vyberte si den a odvažte se. Žádné povinnosti, zkrátka celý den proválejte v posteli. Bez plánu, bez dozoru. Dopřejte si snídani v posteli nebo místo oběda piknik uprostřed obývacího pokoje. Změňte pořadí a dny vašich sportovních aktivit. Nechte děti hrát si i před spaním. Choďte doma v krásných šatech. Zkrátka, absolutně vybočte z kolejí a dělejte něco bláznivého. To samé zkuste i při sexu. Vystupte z komfortní zóny, zapojte fantazie a nebojte se divokého scénáře. Co nejhoršího se vám může stát? Budete se bavit a přinesete do vztahu a monotónních dnů svěžest.