.

. Zdroj: iStock.com

.
.
.
4
Fotogalerie

Chcete vylepšit vztah a užívat si milování? Zacvičte si tyto jednoduché pozice jógy

To, že vás cvičení jógy dostane do psychické pohody a skvělé fyzické kondice, víte. A dalším bonusem je lepší vztah a prožívání orgasmu. Nevěříte? Vezměte si podložku a šup do pozice holuba.

O józe je známo, že má pozitivní vliv na fyzičku i psychiku. Při cvičení jógy uklidníte svou mysl, protáhnete klouby a posílíte svaly. Můžete ale ovlivnit i svůj prožitek při sexu. „Při józe se otevírají energetická centra, díky čemuž se naučíte lépe vnímat své tělo, lépe ovládat svaly pánevního dna a tím i své pohlavní orgány. Dochází i ke zkvalitnění sexuálního života,“ tvrdí zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová a dodává, že jóga umožňuje uvolnit svalové napětí, což vede k silnějšímu a hlubšímu prožitku z milostného života v celém těle, nikoliv jen v oblasti pohlavních orgánů.

Dalším bonusem při praktikování jógy je lepší pružnost těla, rovnováha a koordinace, což vám umožní poznat rozkoš z nových sexuálních pozic. Ty mohou být pro běžného člověka mnohdy krkolomné a nemožné. To potvrzuje i hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. „Jóga, posilování či jakýkoliv jiný sport zlepšuje fyzičku, takže už žádné křeče unavených svalů při složitějších polohách či předčasné vyčerpání, bránící v dosažení orgasmu. Sportovní aktivity vám zkrátka zlepší i ty postelové,“ vysvětluje Kateřina Hollerová. Pojďme se tedy podívat na pár konkrétních pozic z jógy, které jsou pro lepší sex jako dělané.

Pozice holuba

.
. | Zdroj: Dům Jógy

Prvním cvikem bude pozice holuba. Napomáhá uvolnění kyčlí, uvolní bedrokyčelní sval, protáhne bedra a podporuje průtok krve do pánve a pánevního dna. Pomáhá uvolnit i napětí v celých zádech. „Do pozice vstupujeme z polohy na čtyřech – jsme opřené o kolena a dlaně, pravou nohu pokrčíme a pravé koleno položíme mezi naše dlaně, levou nohu natáhneme za sebe. Zvedneme hrudník a co nejvíc se protáhneme šikmo vzhůru, ale pouze do fáze, kdy necítíme bolest. V této poloze vydržíme několik nádechů, pak skloníme horní polovinu těla až k zemi a položíme břicho na pravé stehno, hlavu na podložku a protáhneme ruce před tělo. Protahuje se iliopsoáz na pravé straně hýždě a my pomalu pozici rozdýcháme. Zůstáváme v delší výdrži na 5–10 nádechů a výdechů,“ popisuje provedení cviku Věra Vojtěchová.

Pozice polovičního můstku

.
. | Zdroj: Dům Jógy

Druhou pozicí bude poloha kandarásany, kde si pomůžeme vylepšenou variantou od věhlasné paní Mojžíšové. Lehneme si na záda, nohy jsou pokrčené, kotníky pod koleny na vzdálenost kyčlí, ruce podél těla se opírají dlaněmi o podložku, protažené temeno hlavy. Zapřeme jemně chodidla do podložky a s nádechem (obratel po obratli) zvedáme záda od podložky. Protahujeme se za koleny a opíráme se o ramena. S výdechem zpevníme svěrače a klesáme dolů. Ještě než položíme obratle bederní páteře, jemně podsadíme pánev a stlačíme svěrače v oblasti močové trubice ještě intenzivněji a zatlačíme kolena do sebe. Pak pomalu položíme i obratle bederní páteře, jeden po druhém, a teprve nyní uvolníme všechno napětí. „Pozice posiluje oblast pánevního dna, zároveň ji zvědomí, stimuluje a prokrví. Mobilizuje a uvolňuje celou oblast páteře. Učí nás vnímat poševní svaly i svaly svěračů a vede energii v těle,“ říká Věra Vojtěchová a dodává, že každý orgasmus je vlastně takový krátký stav naprosté blaženosti.

Pozice orla

Pozice orla je už jen takovou třešinkou na dortu. Orel posiluje vnitřní stranu stehen i svaly břicha a kvůli udržení rovnováhy se také zapojuje oblast pánevního dna a zároveň naše koncentrace. Nejhlubší vrstvy svalů pánevního dna přitom hrají důležitou roli právě pro dosažení orgasmu u žen. Orel je zároveň pozicí, která vede energii do druhé čakry, v oblasti podbříšku, která nejvíce ovlivňuje naši smyslnost a emoce, má nejužší spojitost s pohlavními orgány a pomáhá nám v prožívání přítomného okamžiku – tedy toho, co se děje tady a teď, což je z hlediska kvalitního sexu jedna z nejdůležitějších věcí, se kterou mají ženy problémy a kvůli níž těžko dosahují orgasmu.

.
. | Zdroj: Dům Jógy

Instruktorka jógy Věra Vojtěchová radí, jak na to: „Postavte se rovně s chodidly u sebe, pokrčte kolena a pravou nohu položte přes levou, pokud by vám rovnováha dělala problémy, klidně se zkraje přidržte palcem země. Vnímejte kompresi pohlavních orgánů a můžete zkusit i jemně stahovat svěrače. Až získáte větší jistotu, nechte i pravou nohu zdviženou. V konečné fázi můžete jednou i zkusit obtočit pravý nárt kolem levého lýtka. Pravou ruku podvlékněte pod levou a spojte dlaně. Protáhněte se šikmo vzhůru za temenem hlavy a pomalinku stahujte sedací kosti v protitahu dolů, až se dostanete do mírného podřepu. Vnímejte tah za hlavou a protitah za křížovou kostí dolů, páteř je rovná, stlačte k sobě vnitřní strany stehen. Vydržte po dobu 4–8 nádechů a výdechů, odpočiňte a opakujte na opačnou stranu.“ Cvik na posílení pánevního dna, který pomáhá také s lepší schopností udržet moč, přidává i trenérka Kateřina Hollerová: „Kdykoliv a kdekoliv budete mít prostor, stahujte a povolujte přerušovaně svaly, jako byste chtěla zadržet moč nebo stolici. Cvičení provádějte pravidelně několikrát během dne – dohromady alespoň 20 minut.“

Co vás čeká v příštím roce? Horoskop pro všechna znamení na rok 2020 od Martiny Boháčové najdete zde.