Které svatební koláčky jsou ty tradiční a které jsou nejlepší? Máme srovnání i recept

15. ledna 2018
• Foto: iStock.com

Pečení svatebních koláčků je oblíbená svatební tradice. A ačkoliv se v poslední době sladké na svatbách objevuje především v podobě minidezertů, cupcaků, muffinů nebo takzvaných sweet barů, alespoň trocha koláčků nechybí téměř na žádné svatbě. Jaké koláčky si můžete vybrat, kdy je péct a které jsou nejlepší?

Svatební koláčky se dříve podle tradice pekly několik dnů až týdnů před svatbou. Říkalo se jim zvací a roznášely se osobně s pozvánkou na svatbu všem sousedům a hostům. Dnes se oznámení posílá většinou poštou a koláčky se dávají spíše jako výslužka. Pečou se dva až tři týdny před svatbou a na jejich přípravu je potřeba téměř celý den.

Tradiční koláčky jsou se třemi různými náplněmi a dnes je opravdu jen na vašem rozhodnutí, jestli koláčky předáte hostům před svatbou jako pozvánku, nebo až na konci svatebního dne při odchodu (v tomto případě koláčkům stačí tři až čtyři dny na uležení). Většinou je ale hosté ocení i jako občerstvení během svatby.

Jedno je jisté - nevěsta koláčky nepeče. Ptáte se proč? Podle jedné pověry by byla v manželství nešťastná, podle jiných by měla uplakané děti. Proto pečení koláčku přenechte jiným a nevěsta ať si užije volnou chvilku pro sebe. Více o tradicích si přečtěte zde.

Koláčky se samozřejmě dají objednat i v nejrůznějších cukrárnách nebo pekárnách. Pokud byste je chtěli péct sami, zde jsou naše tipy na te nejlepší.

Svatební koláčky bez kynutíSvatební koláčky bez kynutíAutor: Profimedia

Svatební koláčky bez kynutí

Pokud se rozhodnete pro poctivou domácí výrobu, budete v první řadě volit, jeslti koláčky kynuté, nebo nekynuté. Pokud si na kynuté těsto netroufáte, můžete zkusit variantu bez kynutí. Některá těsta si vystací bez kvásku (vyzkoušejte například tento recept), případně těsto s kváskem, které se zadělá a koláčky můžete dělat hned. Osvědčený recept na rychlé svatební koláčky bez kynutí najedte zde.

Moravské koláčky

Také klasické moravské koláčky se nedělají z kynutého těsta a s nimi rozhodně nešlápnete vedle. Nejlepší jsou s tradiční makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou náplní. Z tohoto receptru na tradiční moravské svatební koláčky jich uděláte asi 270 kusů. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Nejlepší jsou po 2-3 dnech. A pokud je dobře uschováte, vydrží až týden.

Koláčky pro svatebčany jsou dlouholetá tradice.Koláčky pro svatebčany jsou dlouholetá tradice.Autor: Profimedia

Kynuté svatební koláčky

Pokud bude koláčky péct někdo, pro koho je kynuté těsto hračkou, může vyzkoušet tento recept na báječné máslové koláčky, případně další osvědčený recept na tradiční koláčky.

Svatební tipy na závěr

•  Koláčky se svatebčanům předávají v pytlíčku ovázaném mašlí nebo v krabičce.

•  Pokud koláčky rozdáváte při odchodu, pověřte někoho z blízkých svatebčanů, nejčastěji to bývá maminka nevěsty.

•  Nemáte-li ve svém okolí vášnivé pekařky, využijte ověřenou pekárnu v blízkosti. Raději počítejte s tím, že během svatebního shonu mohou nastat nečekané komplikace a každá minuta navíc se počítá.

Jdi na homepageZpět na začátek
Komerční sdělení

Horoskopy