Svou řečí vás nenecháme chladnými

Svou řečí vás nenecháme chladnými Zdroj: Shutterstock.com

TED Talks: Projevy úspěšných žen, které ovlivnily svět

Píchly do vosího hnízda, upozornily na problémy světového rázu, zveřejnily své osobní příběhy, aby inspirovaly, postrčily mnoho lidí a rozhodly se ve společnosti něco změnit. A veřejně o všem promluvily na nejsledovanější a nejvlivnější show světa TED Talks, která chce šířit myšlenky a nápady, které stojí za to. A tyhle za to rozhodně stojí. 

Meera Vijayann

Je nezávislá novinářka, která prostřednictvím platformy pro občanskou žurnalistiku Meera zkoumá kreativní způsoby, jak se mladé ženy mohou podílet na politických a komunitních záležitostech, a snaží se usnadnit dialog mezi podnikateli, inovátory a institucemi a řeší globální otázky týkající se genderových práv a sexuálního násilí.

Proč byste ji měla poslouchat?

Meera Vijayann začala používat digitální média k řešení sexuálního násilí v důsledku tragického případu znásilnění a vraždy v Dillí. V roce 2013 získala cenu CNN IBN Citizen Journalist Award za její reportování v souvislosti s případem znásilnění v Dillí. Její články a blogy se objevily v Guardian, CNN, Forbes, Otevřené demokracii, IBN LIVE, New Indian Express a dalších významných médiích.

Tato řeč začíná osobním příběhem o sexuálním násilí, který může být obtížné poslouchat. „Ale to je pravda,“ říká občanská novinářka Meera Vijayann. „Mluvit o tvrdých tabuizovaných tématech je zažehnutí jiskry pro změnu.“ Vijayann používá digitální média, aby pravdivě mluvila o své zkušenosti s genderovým násilím ve své domovské zemi Indii – a vyzývá ostatní ženy, aby se také vyjádřily.

Pokračování 2 / 5

Anne-Marie Slaughter

Expertka na veřejnou politiku, která svou řečí a článkem z roku 2012 "Proč ženy stále nemohou mít všechno?“ způsobila malé zemětřesení ve společnosti. Zde Anne-Marie rozšiřuje své myšlenky a vysvětluje, proč posuny v pracovní kultuře, veřejné politice a společenských zvycích mohou vést k větší rovnosti– pro muže, ženy, pro nás všechny. Její rozhovor o rovnováze žen a ženského pracovního života zapůsobila po celém světě.

Proč byste ji měla poslouchat?

Anne-Marie Slaughter pracovala jako děkana na Princetonské Woodrow Wilsonově škole veřejných a mezinárodních záležitostí a byla první ředitelkou pro politické plánování pro americké Ministerstvo zahraničí. V závěru roku 2013 opustila Princeton, aby převzala předsednictví Nadace nové Ameriky. S manželem má dva syny. A jak je vidět, integrace její pozoruhodně silné kariéry a mateřství byla realizovatelná, ale jak sama říká, jen když měla možnost si flexibilně řídit svůj pracovní vlastní plán, ale stalo se to nemožným, jakmile přestala být svým vlastním šéfem.

V článku z roku 2012 v Atlantiku, který se stal nejčtenějším časopisem v historii, Anne-Marie Slaughter poukazuje na rozšířenou představu o tom, že ženy, které nedokáží "mít to všechno", nemají ambice tak učinit. Ale sama ze své zkušenosti ví, že ženy ambice mají, ale způsob, jakým jsou strukturovány vrcholné pozice včetně očekávání od pracovníků bez ohledu na pohlaví, podporuje otrockou oddanost pracovat a postavit ji nad rodinný život nebo jiné vášně. Vytvoření flexibilnějšího pracovního prostředí by bylo přínosem nejen pro jednotlivé ženy a muže, ale i pro společnost jako celek. Je nepřijatelné, tvrdí, že touha strávit čas s rodinou by měla být příčinou hanby.

Pokračování 3 / 5

Sheryl Sandberg

Provozní ředitelka společnosti Facebook, aktivistka a autorka knihy Lean In: Opřete se do toho Sheryl Sandberg se zabývá tím, proč menší procento žen než mužů dosahuje vrcholových profesí, a snaží se jim radit.

Proč byste ji měla poslouchat

Sheryl Sandberg opustila společnost Google, aby se připojila ke společnosti Facebook jako její hlavní provozní ředitelka v roce 2008. Dnes řídí prodej, marketing, rozvoj obchodu, lidské zdroje, veřejnou politiku a komunikaci ve Facebooku. Je to obrovské množství práce a zodpovědnosti, ale Sheryl, která nejen postavila a spravovala úspěšný online prodej a operační program Google, ale také pracovala jako ekonomka pro Světovou banku a velela štábu Ministerstva financí USA, své zkušenosti s nadšením zúročila. Její zkušenost s navigací v komplexním a sociálně citlivém světě mezinárodní ekonomiky se ukázala jako užitečná, a tak ona a zakladatel společnosti Facebook Mark Zuckerberg pracují na dosažení rovnováhy mezi tím, že uživatelé Facebooku pomáhají ovládat soukromí a zároveň hledají způsoby, jak zpeněžovat nejcennější věc na světě: data.

V TEDWomen v roce 2010 se Sandberg rozhodla odhodlaně mluvit o zkušenostech s tím, že je jednou z mála žen na úrovni C, vrcholového lídra. Poznamenala, že mnoho žen, které jednou plánují rodinu, se raději na práci do vrcholové pozice nederou. Po jejím spuštění TED Talk Sandberg napsala knihu Lean In, která strávila téměř rok na seznamu Bestsellerů New York Times. „Sheryl Sandberg je jedním z mála vedoucích pracovníků na světě s prokázaným nadšením. Je jasné, proč ji Zuckerberg potřebuje." Vogue, květen 2010

Pokračování 4 / 5

Suzanne Talhouk

Básnířka a zastánkyně jazyka, která poukazuje ve své řeči Nezabíjejte svůj jazyk na to, že se stále více a více angličtina stává globálním jazykem a její používání je vnímáno jako znak toho, že jsou člověk a společnost moderní. Ale – co ztratíme, když opustíme své mateřské jazyky? Suzanne Talhouk je vášnivým případem člověka, který miluje svůj vlastní jazyk a váží si toho moct se vyjadřovat tak, jak žádným jiným jazykem nemůžete. Suzanne Talhouk je zastáncem arabského jazyka jako nástroje moci, hrdosti a jednoty.

Proč byste ji měla poslouchat

Žijící ve válce v rozpolceném Libanonu, má titul z fyziky a velkou vášeň pro poezii; vydala dvě sbírky básní. Velký problém viděla v nedostatku moci během nedávné války na Blízkém východě a uvědomila si a je s tím ztotožněna, že arabský jazyk je jako prostředek ke sjednocení a posílení arabského světa velmi důležitý. Spustila Feil Amer, organizaci, která se snaží zachovat arabský jazyk a obnovit pýchu mladých Arabů k jejich jazyku.

Pokračování 5 / 5

Sylvia Earle

Legendární oceánská badatelka sdílející úžasné snímky o oceánu a šokující statistiky o jeho ničení. Jejím přáním je, abychom se k ní připojili při ochraně životně důležitého modrého srdce planety. Sylvia Earle je v čele průzkumu oceánů již více než čtyři desetiletí.

Proč byste ji měla poslouchat

Sylvia Earle vedla více než 50 expedic a strávila více než 7 000 hodin pod vodou. Jako kapitánka prvního ženského týmu, který žil pod vodou v roce 1970, ona a její kolegové vědci obdrželi při návratu na povrch poctu od Bílého domu. V roce 1979 chodila jako doposud žádná žena na mořském dně v největší hloubce. V osmdesátých letech začala společnost Deep Ocean Engineering a technologie Deep Ocean Technologies s inženýrem Grahamem Hawkesem navrhovat podmořská vozidla, která umožňují vědcům pracovat v dosud nepřístupných hloubkách. Začátkem devadesátých let působila jako hlavní vědec Národního oceánografického a atmosférického úřadu. "Vášeň Dr. Earleové se rozšiřuje mnohem dál... Uskutečnila průkopnický výzkum řas, zkoumala ekologii korálových útesů, vytvořila záznamy pro hloubkové potápění, sledovala mořské savce a lobovala za vytvoření námořních útočišť." The New York Times.