Strach z telefonování vás nemusí ničit

Strach z telefonování vás nemusí ničit Zdroj: Shutterstock

Jak překonat strach z telefonování? Vyzkoušejte 7 triků profesionálů

Pro většinu lidí znamená telefon zapomenutý doma malou katastrofu. Málokdo si dnes umí představit, že nebude celý den až do večerního návratu z práce na příjmu. Jsou ovšem i tací, pro něž je takový den výhrou. Mají totiž strach z telefonování.

1. Připravte se – příprava je zásadní fází telefonování. Zkuste si hovor nanečisto a klidně si třeba jen v bodech napište, co všechno chcete dotyčnému sdělit a nač se ho potřebujete zeptat. Přehrajte si pravděpodobný scénář telefonického rozhovoru do nejmenších detailů.

2. Naučte se dýchat – Jste-li z telefonování nervózní, soustřeďte pozornost na dech. Jakmile začne vaše nervozita během hovoru stoupat, zkuste se několikrát pomalu nadechnout a pak co nejpomaleji vydechnout, dokud neklid neustoupí. Čím častěji to budete provozovat, tím lépe to na vás bude účinkovat.

3. Rozhýbejte se – Nervozita nás často zahltí, když sedíme. Zkuste se postavit, projít se, volat při chůzi nebo vestoje.

4. Rozmluvte se – Vyzkoušejte třeba hlasová cvičení, zamezíte tomu, že váš hlas bude zastřený, chraplavý nebo bude přeskakovat.

5. Pozitivní formulky – Pozitivní myšlení je základem pozitivních skutků. Základem je formulovat výroky kladně a jednoduše, tedy například „ten telefon zvednu“ namísto „budu mít problém zvednout telefon“.

6. Dobré načasování hovoru – Zvažte, komu kdy zavolat. Dobrým načasováním telefonátu zvýšíte pravděpodobnost, že ten, komu voláte, bude reagovat příjemně.

7. Poslouchejte, jak telefonují druzí – Nejenže můžete odposlouchat pár frází, které pak můžete také začít používat, ale určitě též uslyšíte, že i ostatní se v hovoru někdy zamotali nebo hledají slova. Je to zkrátka normální a v telefonování určitě nejste nejhorší na světě!

Článek připravil časopis Moje psychologie.