Tak se tu pěkně uvelebím a zas nic neudělám

Tak se tu pěkně uvelebím a zas nic neudělám Zdroj: istock.com

7 kroků k funkčnímu pracovnímu prostoru. Konec práce na gauči

Ať už máte zrovna home office nebo jste se konečně odhodlala jít cestou freelancera, jedno máte společné – pracujete převážně z domova. Nejčastěji z gauče s počítačem na kolenou a hrnkem kávy na stolku. Jestli chcete, aby vám šla práce od ruky a podnikání rostlo, přesuňte kancelář z gauče jinam. Tady máte návod, jak na to.

Pro většinu z nás, buďme upřímné, je domácí kancelář u jídelního stolu nebo na gauči, který někdy vystřídá postel. A protože to není to pravé pracovní prostředí, často se zvedáme, protože po ruce nemáme ani tužku, natož diář či knihy. Postel ani gauč nás moc nemotivují, a tak většinou splníme jen, co máme. Ale co když vám řeknu, že změnou pracovního prostoru může váš pracovní výkon podstatně narůst? Změnou v hlavě odstartujete změnu ve výkonu, jak říká návrhářka interiérů Kayla Goldstein a já jako šťastný freelancer jen souhlasím. Udělejte tyhle pracovně- místní změny doporučené Kaylou a zažijete příval inspirace, motivace a chuti pracovat a pracovat.

1. Umístění, umístění, umístění

"Kancelář" by měla být v klidné oblasti. Daleko od televize, jídla a pití a dětí. Což gauč rozhodně není. Vidíte z něj na ledničku, okolo vás se válí dětské hračky a jste na odpočinkovém místě.

Ujistěte se také, že pracovní místo je v blízkosti okna s přirozeným světlem, protože zde trávíme hodiny a hodiny a nechceme být v temné depresi. Což je mimochodem u většiny lidí důvod, proč začali podnikat. Už nechtěli sedět v uzavřené, tmavé kanceláři, přeplněné lidmi s věčnou klimatizací. Ať vaše místo dýchá, má velké okno, které můžete otevřít, bude mít barvy, prostor a bude jen vaše.

2. Vaše osobní potřeby

Před nákupem nábytku pro tuto novou a vylepšenou kancelář přemýšlejte o tom, jak pracujete. Celý den píšete a sedíte? Potřebujete často prostudovávat desky s projekty, čerpat z knih, mít rozložené dokumenty? Máte dostatečně velký stůl? Přemýšlejte o své osobní práci a způsobu, jakým ji vykonáváte, a pak si kupte nábytek, aby vyhovoval těmto potřebám. Takže pokud potřebujete spoustu místa a nechcete mít kolem sebe nepořádek – nekupujte obrovský nábytek. Pokud máte spoustu věcí a všechny jsou důležité, kupujte boxy, šanony, poličky, pořadače. Aby váš mozek mohl vše funkčně využít.

3. Sezení

Jedna další poznámka k nábytku – koupit dobrou židli. Kromě toho, že v ní budete sedět po většinu pracovního dne, je to také první věc, kterou uvidíte každé ráno. Když vejdete do pracovní místnosti, první zamíříte k židli, neboť ji oči automaticky hledají. Dopřejte svým očím i mozku pozitivní vjem, ať se těší, až si do ní sednete. A až pak se podívejte na stůl, kde je dlouhý seznam úkolů. Vám to však nevadí, vy už jste pozitivně naladěná. A pokud vás občas přeci jen budou bolet záda, zkuste naše cviky.

4. Barevné ladění

Lidé rádi čerpají z psychologického aspektu a vybírají barvu, která zvyšuje koncentraci, radost nebo jakoukoli náladu, kterou chtějí. S tím však buďte opatrná, protože můžete vybrat špatně. Řekněme například, že chcete místo, kde se budete dobře koncentrovat a bude podporovat vaše myšlení. Skvělé. Paleta doporučuje modrou. Ale co když nenávidíte modrou barvu? Co když vás modrá ruší, znervózňuje? Takže než vyberete barvu, zamyslete se, jaká vás činí šťastnou, která vás motivuje, vyvolává kreativitu, a jděte do ní.

5. Důležitá dispozice

Dalším důležitým detailem, o kterém je třeba přemýšlet, je uspořádání místnosti. Když umístíte svůj stůl, ujistěte se, že vidíte něco inspirativního a kreativního. Žádnou ošklivou zeď, lepší je hezký výhled, zajímavý obraz. Já mám například v pracovně naproti stolu velký obraz s výjevy francouzského života, památky, život na ulici a když nemám inspiraci, zadívám se na něj a přemýšlím. A nápady vždycky přijdou.

6. Osobní věci

Dodekorujte si místo věcmi, které vyjadřují vaši osobnost, které jsou vám blízké jako vzpomínky, sny, pověste si na zeď váš vision board, fotky lidí, které obdivujete, vaše úspěchy. Může to být obrázek vašeho domu snů, obrázky od dětí nebo dopis od vaší matky. A všechno mějte v zorném poli.

7. Hlavu nahoru

A ještě jedna věc, dívejte se nahoru, ne dolů jako na gauči či posteli. Pokuste se zaměřit výzdobu místnosti směrem vzhůru. Umístění všeho nad podlahu. Dekorace blízko země není pro váš mozek nejlepší. Zavěste obrázky, osvětlení, vysoký úložný prostor – vše, co potřebujete, dejte tak, aby oči směřovaly více nahoru a mozek pracoval na své optimální úrovni.