...

... Zdroj: istock.com

Zrcadlo: nepřítel číslo jedna! Jak se ho přestat bát?

Jedním z míst, kde ženy samy sebe nejčastěji kritizují, jsou prý zkušební kabinky v obchodech s oblečením. Co dělat, aby zkoušení nových šatů přestalo být depresivním zážitkem? 

Procházíte se řadami oblečení a do ruky berete kousky, které se vám na první pohled líbí. Přišla jste si sice koupit kalhoty, ale v ruce držíte už pět triček. S elánem a nadšením míříte ke kabinkám, zatáhnete závěs a radost z nákupu najednou poleví. Nestojíte před jediným zrcadlem, ale rovnou před dvěma, abyste na sebe viděla ze všech možných stran a úhlů.

Hned, jak dáte oblečení pryč z ruky, můžete se začít divit ve stylu Hermiony z Harryho Pottera: „Takhle vážně vypadají moje vlasy zezadu?“ A pokračovat dosazením libovolné části svého těla. Stojíte v kabince, hodnotíte, jestli kalhoty, které máte na sobě, nejsou už skutečně příliš vytahané, a to jste ještě nepřešla k nejdůležitější části. Ke svlékání.

Ženy se příliš často kritizují

Kabinky jsou nasvětlené ostrými světly, která fungují jako zvýrazňovač veškerých nedostatků, dokonce i těch, které se teprve tvoří a zanedlouho se objeví. Detailně vidíte všechna znaménka, skvrny, strie, dolíčky a údolí, popraskané žilky, vrásky, záhyby a ohyby. Přicházíte blíž k zrcadlu, zcela zapomenete na mentální hygienu, a pokud byste měla vyslovit nahlas všechno, co vás v danou chvíli napadá, určitě byste se nechtěla poslouchat. A především dokážete zapomenout na to nejdůležitější - že jste krásná žena.

Některé ženy v zrcadle skutečně vidí pokřivený obraz sebe samých. Na to upozorňuje americká psycholožka Karen Horneffer-Ginter, Ph. D., která uvádí, že až 8 z 10 žen není spokojeno se svým odrazem v zrcadle a více než polovina z nich jej vnímá zkresleně. Pokud patříte mezi oněch osm žen, určitě byste si přála být jednou z těch, které na sebe nahlížejí nekriticky a umějí si nákupy vychutnat. Můžete! Výsledek studií nepoukazuje na to, že dvěma ženám z deseti se podařilo dosáhnout ideálu krásy a mohou se v zrcadle konečně náležitě ocenit. Se svým odrazem může být spokojená každá z nás, a to i před tím, než začneme chodit šestkrát týdně do posilovny a naučíme se odříct si návštěvu restaurace. Důležitější než posílit tělo může být posílit sebevědomí a mysl.

Učme se od mužů

Jít nakupovat s mužem pro nás ženy může být exotickým zážitkem. Většině se do obchodu vůbec nechce, a když se přimějí (nebo je přimějete) a půjdete společně koupit kalhoty, skutečně je zajímají pouze kalhoty a nic jiného. Muž vybere, nebo vás nechá vybrat, několik kusů, na které se sotva podívá, a urychleně odchází do kabinky. Dlouho v obchodě čekat nebudete. Za chvíli nadšeně rozevírá závěs a kráčí k velkému zrcadlu, aby na sebe lépe viděl, ve slovy: „Tyhle jsou dobrý, viď?“ - „V těchhle mi to sluší.“ - „Tyhle mi dělaj hezkej zadek a jsou pohodlný.“ - „Tyhle jsou ještě lepší než ty předchozí, co myslíš?“ A my souhlasíme, protože skutečně vypadají dobře, a také proto, že tahle přehlídka byla dostatečně přesvědčivá. Pojďme se učit jeden od druhého, a až příště půjdete nakupovat sama pro sebe, dejte si na výběr více času, ale oceňte se stejně. Protože vám to také sluší.

Cvičte před zrcadlem

Na internetu najdeme dlouhé diskuse nad tím, co dokáže naši podobu zachytit věrněji. Je to zrcadlo, jehož obraz je převrácený, nebo fotografie, na které se vidíme očima druhé osoby? Ať se pozorujete na fotkách, nebo v zrcadle, klíčem je zvyknout si na svůj vzhled a nechtít jej za každou cenu měnit a vylepšovat. K tomu vám může pomoct jednoduchý zvyk. Často nejsme zvyklé na celý svůj odraz v zrcadle, a když se ocitneme ve zkušební kabince, prostoupí námi především zvědavost. Se zaujetím a soustředěností si prohlížíme své tělo, stejně jako si každé ráno prohlížíme svůj obličej, během příprav na začínající den.

Jestli patříte mezi ženy, které si nemohou na své proporce zvyknout, a navíc vám na vašem vzhledu záleží, zkuste si jít zacvičit a dívat se při tom do zrcadla. Místnosti, ve kterých probíhají skupinové tréninky, jóga nebo posilování, bývají často vybaveny zrcadlovou stěnou. Během cvičení, při kterém se budete dívat na celou svou postavu, si brzy zvyknete na to, jak vypadáte, a nemilosrdné zkušební kabinky vás už příště nezaskočí. A navíc uděláte něco pro své zdraví.

Západní svět si stanovil vlastní ideál fyzické krásy, na kterém staví současná média, značky a obchodní domy. Magazíny a soutěže každý rok volí nejkrásnějšího muže a ženu dané země, Evropy, planety. Většinou vyhrávají ženy, které mají velké oči, souměrnou tvář, pevná prsa, dlouhé a štíhlé nohy. Ani dívky, které se pohybují ve světě modelingu a mají většinu těchto předností, si nemusejí připadat krásné. Slavná feministka Naomi Wolf poukazuje na fungování nároků na ženy ve své knize Mýtus krásy: „Mýtus krásy nám říká, že kvalita zvaná ,krása‘ objektivně a univerzálně existuje. Ženy ji musejí chtít ztělesňovat a muži musejí chtít vlastnit ženy, které ji ztělesňují.“ Skutečně byste ale chtěla něčeho takového dosáhnout?

Usmějte se na sebe

Úsměv je základem dobrého dne a dobré nálady. Během psaní tohoto článku se mě moje spolubydlící zeptala, o čem to vlastně píšu. O tom, jak se jako ženy kritizujeme před zrcadlem, povídám… „To já se vždycky ráno podívám do zrcadla, usměju se na sebe a je mi dokonce líp, než mi bylo předtím,“ namítla ona. Myslím, že je to dobrý nápad. Zítra až vstanu, zkusím se na sebe usmát. A až budu nedůvěřivě prohlížet své tělo ze všech nasvícených úhlů, zkusím to taky. Věřím jí.

Článek vyšel v listopadovém čísle magazínu Moje psychologie!