Video placeholde

Víno a sýr jako hvězdná dvojice. Párujte a ochutnávejte!

Co vám vžene do tváří barvu a vlije krev do žil? Víno. A když se spojí se sýrem, najde svou spřízněnou duši, na tu chvilku, kdy je společně ochutnáváte, už nepotřebujete nic. Jen snít.

Patříte-li do skupiny lidí, jako jsem já, kteří potřebují k vínu něco jíst, jste zrozeni pro párování. A nejlepším společníkem pro víno je sýr. Běžnému večeru či slavnostnější příležitosti tyhle dvě gurmánské osobnosti dodají ten správný šmrnc. Probouzí se vám chuťové buňky? Konec slov, jde se párovat.

Poslouchejte své chutě

A to doslova, nenuťte se do striktních pravidel. Jste milovnicí bílého vína, ačkoliv vám k určitému typu sýru doporučují červené, nenuťte se. Že by se na vás sommeliéři dívali zle? Nebojte. „Současná všeobecná doporučení uvádějí docela prostou radu – ať si každý ke svému sýru vybere takové víno, které mu chutná, protože nejvhodnější výběr téměř vždy vychází z individuální chuti. Sýry a víno jsou totiž „živé“ a stále se měnící produkty. A od toho se odvíjejí naše ideální chuťové kombinace,“ uvádí Ing. Jiří Kopáček, CSc., z ČMSM. Je však pravdou, že zvolíte-li k danému sýru vhodné víno, vytváříte vzájemné spojení a zajímavější kontrast jejich chuti. Hotové divy s vašimi chuťovými buňkami udělá spojení výrazně slaného a pikantního modrého sýra se sladkým dezertním nebo s ledovým či slámovým vínem.

Vyberte chuťově dokonalý pár
Vyberte chuťově dokonalý pár | Zdroj: ČMSM

Sedmero sýrovo-vínového přikázání

1. Pokud můžete, vyberte si k sýrům takový druh vína, který pochází ze stejného regionu jako vybraný sýr. Milujete francouzský Camembert původem z Normandie? Vyberte k němu francouzské víno, ideálně z této oblasti.

2. Čím více je sýr jemný a méně výrazný, mají se k němu podávat lehká a zpravidla bílá vína.

3. Čím je naopak sýr vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantní, tím by i víno mělo být silnější chuti a převážně červené.

4. Sušší vína a svěží růžová vína se dobře hodí k čerstvým a měkkým sýrům, např. vyrobeným z kozího mléka.

Víno není jedinou variantou
Víno není jedinou variantou | Zdroj: ČMSM

5. Při volbě červených vín vybírejte spíše lehká vína s ovocným podtónem. Chuťově těžší vína s výraznější tříslovinou se podávají spíše k výrazně aromatickým sýrům, např. s mazem na povrchu či tzv. omývanou kůrou.

6. K dezertním, ledovým a slámovým vínům vždy hledejte chuťový kontrast, kterým jsou např. sýry s modrou plísní uvnitř hmoty.

7. Dodržujte zásadu, aby podávané sýry a vína měly vždy správnou teplotu. U čerstvých sýrů by se měla teplota pohybovat mezi 15–17 °C, zralejší sýry by měly mít teplotu pokojovou okolo 20 °C. Bílá vína musejí být vždy vychlazená, červená vína by měla být temperovaná na teplotu 15–18 °C.

K dokonalosti chybí už jen stylové servírování. Inspirujte se dekorací pro vaši sýrovo-vínovou party.

Video placeholde