...

... Zdroj: iStock.com

SmartPhone Zombies: Nebezpeční pro sebe i okolí. Patříte mezi ně?

SmartPhone Zombies neboli Smombies na ulici poznáte snadno. Plouží se s hlavou skloněnou ke svému telefonu podobně jako zombies z hororu. Narozdíl od těch filmových ti reální představují reálné nebezpečí – pro sebe i okolí.

Tenhle problém už tu pár let je: na ulicích přibývají ti, kteří chytrý telefon sledují místo toho, aby dávali pozor na spoluchodce, tramvaje nebo auta v cestě. Studie, provedená v pěti evropských velkoměstech ukázala, že už 17 % lidí používá chytrý telefon nepřetržitě, i za chůze.

Některé země už vyhlašují ochranná opatření. Když v německém Augsburgu srazila tramvaj dívku-smombie právě proto, že se dívala do mobilu, zavedli tam v povrchu chodníku zapuštěné semafory. V Číně mají zase na chodnících vyhrazené pruhy pro uživatele smartphonů - aby nevráželi do ostatních a nezranili ani sebe. Existují mobilní aplikace, jež smombies varují, že se blíží přechod pro chodce, nebo v Americe zase města, jež pokutují za esemeskování během chůze. Opatření proti úrazům smombies rostou. Ale růst by měla hlavně ta, jež ochrání jejich duševní zdraví.

Smombies mívají často „nophone fobii“, tráví na telefonu klidně pět hodin denně, nemají partnery, zvyšují už tak velké řady singles, nebo jim vztahy nefungují… Nemluvě o tom, co udělá výhradní spojení člověka se světem prostřednictvím telefonu, virtuality - ve smyslu: emoční inteligence, sociálních dovedností, vnímání reality jako takové. „Neustálé spojení s okolním světem, těkání, sledování cizích příběhů, porovnávání nás odvádí od sebe samého. Přestáváme cítit, vnímat svoje potřeby, stáváme se součástí cizích příběhů, místo toho, abychom se zastavili, promysleli, procítili a tvořili příběh vlastní,“ vyjmenovává další následky koučka emoční inteligence Jitka Ševčíková.

A ještě pokračuje: „Zanášíme si hlavu informačním balastem, stáváme se závislými. Přináší nám to také nižší sebevědomí, uvědomování si sebe sama, svou pozorností jdeme tam, kam nás ostatní chtějí dovést: média ke svým zprávám, reklama ke svým produktům, politika ke svým strategiím, stáváme se manipulovatelnou masou.“

Rozvoj myšlení? Kdepak!

Kromě toho u smombies odchází schopnost třídit informace, utvářet si vlastní názor, upadá kritické myšlení… Sílí bezmoc, protože v rámci virtuality se zabýváme věcmi, jež nedokážeme vyřešit! Jen si vzpomeňte na smutek nad zabíjenými velrybami na videu ochránců zvířat, které si přehrajete, protože ho olajkoval váš známý… Můžete s tím něco udělat? Ale dáváte tomu energii, pozornost. „Tím pádem jim věci, na které vliv máme (rodina, vztahy, práce) unikají, protože na to nemají čas. Podle studií tráví lidé na sociálních sítích 2-5 hodin denně!!! A zapomínáme, že vše, co se děje na internetu, už je minulost cizích příběhů. Už se to stalo. A nemělo by nás to okrádat o naši přítomnost,“ podotýká Jitka Ševčíková.

Článek vyšel v časopise Moje psychologie. Nové číslo je k dostání právě teď!