Dieta titul leden 2018

Dieta titul leden 2018 Zdroj: red

Potraviny, které zaženou hlad a pomohou zhubnout

Našli jsme pro vás deset zdravých potravin a také víme, jak s nimi vyzrajete nad hladem i nad kily.

Špenát

Myslíte si, že vás obyčejné zelené listy neuspokojí? Dejte špenátu šanci. Výzkumy prokazují, že obsahuje sloučeniny thylakoidů, které vyplavují do těla hormony, jež zvyšují pocit nasycenosti. Kromě salátu s kozím sýrem můžete zkusit zamíchat rozmixovaný špenát do pomazánky z cizrny (humusu) nebo jej podávejte nasekaný a lehce podušený s krůtím masem.

Jablka

Věděli jste, že pro pocit spokojenosti stačí sníst jedno jablko za den? Studie ukázaly, že vláknina pektin uvolňuje v těle hormony, které navozují pocit nasycení a spokojenosti. Bylo také zjištěno, že pokud si lidé dali jablko 15 minut před obědem, snědli skoro o 200 kalorií méně, než když si dali jen oběd. Skvěle chutnají krůtí plátky na jablkách, ale také salát z vepřových kousků, quinoy, vlašských ořechů a rukoly.

Cottage

U nás je sice oblíbenější spíš tvaroh, ale ani cottage už není úplná neznámá. Jeden hrnek tohoto čerstvého sýra obsahuje až 28 gramů bílkovin. Důležitou látkou je v našem případě kasein, který tělo tráví delší dobu, a díky tomu cottage zasytí a omezí hlad. Zkuste smíchat cottage s česnekem, pepřem, oreganem a kapkou citronové šťávy a kůry a připravte si tak skvělý dip. Nebo můžete zkusit smíchat půl hrnku cott age s rozmačkaným banánem a lžičkou vanilkového extraktu.

Vlašské ořechy

Jejich skořápky ukrývají pravý poklad. Buněčné stěny ořechů odolávají trávení, takže tělo si vezme asi jen jednu pětinu tuku, který je v nich obsažen. Konzumace ořechů navíc spouští v těle proces, který omezuje pocit hladu a zvyšuje pocit nasycení. Zkuste přidat na kuřecí toast s pomazánkou z čerstvého sýra pár nasekaných ořechů. Posypat ořechy si můžete také salát ze špenátu, kozího sýra a řepy.

Vejce

Vejce je bohaté na čisté bílkoviny a v tom ho asi jen tak něco nepředčí. Zahraniční studie sledovaly dvě skupiny lidí. Obě dostávaly ke svačině stejné množství kalorií, ale jedna jedla toasty s vejci a nízkokalorickým ovocem a druhá jogurt a celozrnnou housku s čerstvým sýrem. První skupina pak snědla k obědu o 164 kalorií méně než druhá. Využijte vajíčko jako ozdobu na krémovou zeleninovou polévku, ale přidat ho můžete také do salátů, a výborné jsou domácí vaječné těstoviny.

Ovesné vločky

Ovesné vločky vynikají v tom, že jsou bohaté na vlákninu, která pokud se smísí s tekutinami, zpomaluje trávení, a tím také brzdí nástup hladu. Ideální je přidat ovesné vločky do salátu, smoothie, ale třeba i do rizot nebo různých jogurtových zálivek. Tam o nich nebudete ani vědět a přitom vám prokážou velkou službu.

Maliny

Borůvky jsou sice fajn, ale maliny mají více vlákniny na jednu porci než jakékoli jiné ovoce. Jsou vlastně plné vlákniny. Navíc jeden šálek malin má jen 65 kalorií a podle zahraniční studie ženy, které si daly tuto porci před večeří, pak měly u večeře daleko menší hlad a méně toho snědly. Zkuste si udělat džem z malin, s jednou lžící chia semínek, jednou lžící vody a medu. Nebo zkuste maliny smíchat s česnekem, cibulí, limetkovou šťávou a troškou zázvoru a vytvořte si speciální salsu, kterou lze podávat s grilovanou rybou nebo kuřecím masem.

Fazole

Fazole mají podobný bílkovinný náboj jako maso a navíc obsahují spoustu vlákniny. Výzkum prokázal, že lidé, kteří si k obědu dali jídlo, jež obsahovalo fazole, byli poté daleko více najedení a spokojenější než ti, kteří fazole v jídle neměli. Naprosto netradiční úprava fazolí velí smíchat je s olivovým olejem, uzenou paprikou, pepřem a česnekem a upéct je na pečicím papíře v troubě dokřupava.

Popcorn

Vláknina není jediným tajemstvím prospěšnosti popcornu. Tím, že se jádro kukuřice nafoukne, a vy si ho dáte navíc bez másla, získáte skvělou svačinku, která má pouhých 100 kalorií a zažene váš hlad. Můžete jej zkusit rozdrtit a posypat jím sendvič, burger nebo v něm obalit maso, které poté upečete. Skvělý je ale také rozsypaný a upečený v rýži či na vařených mačkaných bramborách. V tom případě jej nasucho opražte na pečicím papíře v troubě a ochuťte třeba uzenou paprikou.

Žitný chléb

Bylo zjištěno, že lidé, kteří jedli žitný chléb k snídani, měli menší hlad než ti, kteří si dávali chléb pšeničný. Dokonce až po dobu osmi hodin. Důvod? Vláknina v žitné mouce má stabilizační účinek na metabolismus. Udělejte z žitného chleba toast, potřete jej olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, upečte a nakrájejte na kostičky. Tyto krutony pak použijte na salát nebo nádivku. Vyzkoušet můžete také žitné lupínky nebo plátek žitného chleba potřený mandlovým máslem a pokladený plátky banánů.

A poslední tip na závěr: Myslíte si, že za váš hlad může pouze břicho? Ne, ne. Velké slovo má také mozek. Zní to jako hokej, že když věříte, střelíte gól. Ale ono to funguje. Věř a síla tvá zažene tvůj hlad. Pokud si vzpomenete na chvíle, kdy jste se dobře najedli a cítili se uspokojení, budete mít pocit, že je vaše břicho plné.

Článek vyšel v časopise Dieta.

Dieta titul leden 2018
Dieta titul leden 2018 | Zdroj: red