Video placeholde

O čem se mlčí: Konec tichému trápení. Jak mluvit o intimních problémech?

Existuje řada věcí, o kterých se nemluví. Lidé pociťují strach, stud, nebo nevědí, jak správně reagovat. Nemluví se o bolesti, smrti, sexuálním násilí, finančních potížích, ale také o běžných záležitostech, obzvlášť je-li na obzoru nějaký problém. Tabuizované jsou i nemoci spojené s intimními partiemi. Právě ty jsou tématem aktuálního dílu pořadu O čem se mlčí, ve kterém moderátor Honza Vojtko mluví s psycholožkou docentkou Laurou Janáčkovou a s proktologem doktorem Martinem Koudou z projektu Konec tabu.

Obvykle nepomůže mlčení, ale naopak upřímný rozhovor na dané téma. Začít mluvit s partnerem o tom, že nás už dlouhou dobu trápí například hemoroidální onemocnění, vyžaduje vskutku dávku kuráže. Na druhou stranu, s kým jiným o takových záležitostech hovořit a komu se svěřit než tomu nejbližšímu. Vždyť intimita v partnerství znamená také vědomí, že se dá v případě potřeby na druhého spolehnout, lze s ním důvěrně komunikovat a přijmout jeho emoční podporu a pochopení.

Sdílení pomáhá

Potřebu otevřené komunikace, která zlepšuje i zvládání nemoci, potvrzuje také docentka klinické psychologie Laura Janáčková. „Vidíme to například u zvířat. Kolem opičky, která je nemocná nebo ji něco trápí, se shlukne řada ostatních a snaží se najít společně řešení. U lidí je to stejné. Potřebujeme okolí a podporu, ale ne vždy si o ni řekneme,“ říká a doplňuje, že se často lidé uzavírají do sebe a o to víc prožívají bolest, utrpení a strádání. To, co potřebují nejvíc, je naopak podpora nejbližších a pomoc odborníka. „Je důležité o svých nemocech mluvit nahlas a nazývat je správnými slovy,“ dodává Janáčková.

Pro odborníka není nic tabu

Hemoroidální onemocnění je intimní zdravotní problém, který nemocným znepříjemňuje život, často se o něm ale zdráhají hovořit. Většina se snaží své problémy řešit samoléčbou, návštěvu lékaře odkládají, co to jde, a zajdou k němu často až v případě, že už nevědí kudy kam. A i u lékaře často pociťují stud. To by se ale mělo změnit. Stačí si třeba jen uvědomit, že doktoři jsou zvyklí poslouchat denně všelijaké zdravotní potíže a určitě jim neřekneme nic, co by neslýchali dnes a denně a z čeho by byli nějak šokovaní.

„S některými problémy se pacienti neradi svěřují a trvá jim dlouho, než se odhodlají je řešit. Je to pochopitelné, ale řešení není dobré odkládat. Čím dřív se pacienti odhodlají k návštěvě praktického lékaře, tím dřív je možné určit správnou diagnózu a začít s cílenou léčbou. V případě řitní oblasti se jedná zpravidla o režimová opatření a kombinaci lokální a systémové léčby, “ potvrzuje i praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková z Prahy. Nemocným se tedy doporučí léky na zpevnění žilní stěny, vhodné masti a čípky z lékárny a také strava bohatá na vlákninu a dostatek pohybu.

Nečekejte!

Návštěvu lékaře by lidé neměli odkládat už kvůli tomu, že se může jednat o jiné, závažnější onemocnění. Podle studie z roku 2018 trvá v průměru 17 měsíců, než se pacienti odhodlají svěřit se lékaři s tím, že je trápí hemoroidální onemocnění. Tato neuvěřitelně dlouhá doba plná trápení a nepohodlí je nejen zbytečná, ale i nebezpečná. Krev na papíře totiž může znamenat i jiné onemocnění.

„Typické hemoroidální krvácení je malé intenzity, neprovází ho větší bolestivost a periodicky se opakuje. Příčinou bolestivého krvácení bývá řitní trhlina. Je-li krev smíchaná se stolicí a se sraženinami, a navíc je tu přítomnost hlenu nebo dochází k odchodu krve i bez vyprazdňování, může jít o závažnější onemocnění, například nádor. Důležitá je vždy návštěva lékaře, který provede odborné vyšetření, odhalí zdroj krvácení a rozhodne o vhodné léčbě,“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda z Chimare Clinic v Praze. Ať už vás tedy trápí cokoli, svěřte se nejbližším a dovolte jim vás podpořit. Možná i oni mají něco na srdci a ocení na oplátku pomocnou ruku se svými intimními problémy.

Kde najít pomoc?

Hemoroidy jsou žilní pleteně, které zcela přirozeně uzavírají konečník a zabraňují nechtěnému odcházení stolice. O hemoroidálním onemocnění hovoříme tehdy, jestliže cévní hemoroidální pleteně zbytnějí a začnou působit obtíže, které jsou spojeny s příznaky. Typické je pálení, svědění a řezání kolem konečníku, krev na papíře, později i bolest při vyprazdňování a sezení. Rady a tipy od lékařů najdete i na webové stránce.

Pořad O čem se mlčí vzniká ve spolupráci s časopisem Moje psychologie. Aktuální číslo si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

.
. | Zdroj: Lucie Robinson