,,,

,,, Zdroj: iStock.com

Nejlepší výstavy v Evropě: Do Berlína na Bauhaus nebo do Madridu na Giacomettiho

Máte chuť vyrazit někam po Evropě, ale kromě typických památek vidět něco extra? Zajeďte si na výstavu! Madrid, Paříž, Budapešť, design, malba nebo fotografie, stačí si vybrat a koupit jízdenku. Začněme ovšem v tipem v Praze, který nemůžeme vynechat!

Praha

Šílený hedvábník. Zika & Lída Ascher: textil a móda

Uměleckoprůmyslové museum, do 15. září 2019

http://www.upm.cz/

Zika Ascher
Zika Ascher | Zdroj: archiv

Zika Ascher (1910–1992) byl český reprezentant ve sjezdovém lyžování, ale hlavně výrobce látek netradičních vzorů a barev, ze kterých šily v druhé polovině 20. století všechny velké módní domy včetně Dioru nebo Y. S. Laurent. Muž, který před druhou světovou válkou odešel se svou ženou Lídou do Anglie a o spolupráci se neostýchal – z telefonní budky! – požádat slavné umělce Henriho Matisse, Henryho Moora nebo Alexandera Caldera. Všichni přikývli. Na retrospektivní výstavě látek, šátků a dalších modelů Ziky Aschera dělala kurátorka Konstantina Hlaváčková několik let. Díky spolupráci s Ascherovým synem Peterem i londýnským Victoria and Albert Museem nyní Ziku a Lídu představuje domácímu publiku. A to ve velkém stylu – je to výstava světových parametrů a dost možná, že i tuzemská výstava roku.

Pokračování 2 / 7

Berlín

From Arts and Craft to the Bauhaus (Od umění a řemesla k Bauhausu)

Bröhan – Museum, do 5. května 2019

http://www.broehan-museum.de

...
... | Zdroj: broehan-museum.de

Svět si letos připomíná sté výročí založení umělecké školy Bauhaus, která výrazně určila směr předválečné architektury a designu. Bauhaus oslavuje i berlínská výstava, která si posvítila na jeho historii a celoevropský vliv. Návštěvníci na ní uvidí tři stovky ukázek nábytku, designu, kovových předmětů nebo keramiky. I tuhle dřevěnou kárku pro děti od holandského architekta a truhláře Gerrita Thomase Rietvelda z roku 1920.

Pokračování 3 / 7

Vídeň

Mark Rothko

Kunsthistorické muzeum, do 30. června 2019

https://rothko.khm.at/

Mark Rothko
Mark Rothko | Zdroj: khm.at

Sotva ve vídeňském Kunsthistorickém muzeu skončila vyprodaná výstava Pietera Brueghela staršího, mohou si fanoušci brousit zuby na historicky první souhrnnou výstavu Marka Rothka (1903–1970). Spolu se souputníky Jacksonem Pollockem, Barnettem Newmanem a Willemem de Kooningem byl Rothko průkopníkem stylu zvaného abstraktní expresionismus, díky kterému se stal New York centrem moderního umění. Vídeňská výstava se soustředí na dobu od Rothkových figurativních začátků až k jeho nejslavnějším malbám z padesátých a šedesátých let.

Pokračování 4 / 7

Paříž

Victor Vasarely

Centre Pompidou, do 6. května 2019

https://www.centrepompidou.fr

Victor Vasarely_Kalota II_1964
Victor Vasarely_Kalota II_1964 | Zdroj: centrepompidou.fr

Paříž láká na první velkou retrospektivní výstavu Vásárhelyiho Gyözöa, známého jako Victor Vasarely (1906–1997). Tento maďarský grafik, malíř, sochař patří mezi zásadní postavy op-artu a kinetického umění a jeho tvorba ovlivnila také dobovou estetickou stránku architektury, reklam nebo designu – jeho prací je například logo značky Renault. Výstava v Centre Pompidou je pojatá jako chronologická i tematická procházka světem, ve kterém nebude chybět žádná ze zmíněných oblastí Vasarelyho tvorby.

Pokračování 5 / 7

Madrid

Alberto Giacometti

Museo del Prado, do 7. července 2019

https://www.museodelprado.es

...
... | Zdroj: museodelprado

Dlouhé, úzké, ale neopracované tělo, které je neustále v pohybu. Typické sochy slavného švýcarského sochaře Alberta Giacomettioho se poprvé nastěhovaly do španělského Museo del Prado. Tam budou “vést dialog” s klíčovými díly tamní sbírky, která se soustředí na dobu mezi 12. a 19. stoletím. A ještě jeden domácí tip: Vůbec první retrospektivu Alberta Giacomettiho u nás plánuje na druhou polovinu letošního roku Národní galerie v Praze.

Pokračování 6 / 7

Bratislava

El Lissitzky & eR Sikora

Danubiana, do 30. června 2019

https://www.danubiana.sk/

...
... | Zdroj: danubiana.sk

Pětadvacet minut cesty autem z centra Bratislavy stojí uprostřed Dunaje muzeum moderního umění Danubiana. Za hezkého počasí bývá zážitek už jen cesta k ní. Na letošní jaro si muzeum připravilo výstavu, na které připomíná umělecký odkaz ruské revoluční avantgardy v podobě prací malíře, designéra, fotografa a typografa Lazara Markoviče neboli Ela Lisického (1890–1941). Ten spolu se svým učitelem Kazimirem Malevičem přišel se stylem zvaným suprematismus – tedy s uměním založeným na geometrické abstrakci, spolupracoval s holandským avantgardním hnutím De Stijl a svou tvorbou chtěl, jak sám říkal, měnit svět. Spolu s Lisickým ukáže Danubiana umění jednoho z hlavních představitelů slovenské a středoevropské neo-avantgardy, konceptualisty Rudolfa Sikory (1946).

Pokračování 7 / 7

Budapešť

Every Past is My Past – Výstava fotografií

Maďarská národní galerie, 17. dubna – 25. srpna 2019

https://mng.hu

...
... | Zdroj: Fortepan.hu

Deset let slaví letos Maďaři od vzniku Fortepanu, digitálního archivu fotek z dvacátého století do roku 1990. Je jich tam už přes sto tisíc! Mezi nimi spousta momentek z rodinné dovolené u Balatonu, z dění v centru města nebo kdesi v hospodě. Jak připomínají organizátoři výstavy spolu s maďarskou básnířkou Zsuzsou Rakovszky, fotky ukazují nestylizovaný svět obyčejných lidí, a proto je pro diváka jednoduché se s nimi ztotožnit a třeba se i pousmát při vzpomínce na historky z vlastní rodiny. Mimochodem, i Maďarská národní galerie se v jednom ze svých výstavních sálů věnuje stému výročí vzniku výtvarné školy Bauhaus.