...

... Zdroj: red

Letní tipy pro lepší hubnutí i relax

Léto pozitivně ovlivňuje nejen naši náladu, ale často i naše výživová rozhodnutí. Využijte prázdninové měsíce k pochopení toho, jak lépe přistupovat k hubnutí, relaxu i sami k sobě. Na rady a doporučení, v čem nám může období letních měsíců pomoci, a také na to, jak se vyhnout zbytečným přešlapům ve stravování, jsme se zeptali nutriční poradkyně a psycholožky Zuzany Douchové.

Je léto dobrým obdobím pro změnu životního stylu?

Léto má výhodu v tom, že se nám díky teplému počasí přirozeně snižuje chuť na těžké a tučné pokrmy a naopak preferujeme osvěžující, lehké a ochlazující potraviny. Delší slunečné dny nás také více lákají jít ven a k aktivnímu pohybu. Navíc díky zvolnění a častějšímu odpočinku máme přirozeně i více energie na pohyb a zdravější jídelníček, než když jsme ve stresu a vyčerpaní. V tu chvíli máme naopak sklon doplňovat chybějící energii velmi kalorickými jídly a na pohyb nemáme ani pomyšlení. Z tohoto pohledu je léto pro změnu životního stylu a hubnutí přívětivé.

Jak naše tělo reaguje na zvolnění v podobě dovolené nebo prázdnin?

Je potřeba si uvědomit, že zvolnění je důležitou součástí prevence stresu, přejídání a různých psychosomatických potíží. Únava a stres jsou hlavními faktory, které negativně ovlivňují nejen naše mentální a fyzické zdraví, ale také náš jídelníček. Čím hůře se cítíme, tím těžší je pro nás dodržovat zdravý životní styl. Je však důležité pečovat o sebe celý rok, fyzický i mentální odpočinek zařazovat pravidelně a především si ho dovolit! Nutkání stále něco dělat, výčitky z odpočívání, neustálé myšlenky na práci i na dovolené – to jsou již příznaky dlouhodobého vyčerpání a nepodporujícího vztahu k sobě.

Zuzana Douchová
Zuzana Douchová | Zdroj: WWW. ZUZANADOUCHOVA. CZ

Stejné je to se stravováním. Pokud se po celý zbytek roku omezujeme nebo jíme nepravidelně, o to více se může na dovolené spustit opačný extrém, kdy máme potřebu se přejídat a doplňovat si všechno to, co po zbytek roku nemáme.

Jste autorkou e-booku 10 pravidel chronické dietářky aneb Největší mýty o hubnutí. Který z bodů je typický pro letní měsíce?

Držení nesmyslných diet, striktní omezování se v jídle před plavkovou sezonou a strach ze zakázaných potravin. Diety a hladovění jsou pro tělo jen další zátěží, na kterou v konečném důsledku reagujeme přejídáním, a tedy i přibíráním na váze. Strach z určitých potravin nás sice může provázet po celý rok, ale v létě je kolem nás víc lákadel v podobě zmrzlin, zákusků, alkoholu a grilovaných dobrot. Jestli si rozdělujeme jídlo na „povolené“ (nebo „zdravé“, „dietní“) a na „zakázané“ („nezdravé“, „po čem se tloustne“), nejenže se trápíme výčitkami po snědení zakázaného, ale o to více po něm toužíme. Neexistuje totiž zdravé a nezdravé jídlo – je jen zdravé a nezdravé množství. Proto je důležité do vyváženého jídelníčku zakomponovat i „zakázané“ potraviny a učit se je jíst s mírou a bez výčitek.

Teď si hlavně ženy připravují k obědu či večeři saláty. Ty sice na první pohled vypadají zdravě, nemůžou být ale někdy nenápadným důvodem vzrůstajících kil?

Ano, máte pravdu. I ze salátu se může stát kalorická a tučná bomba přidáním tučné zálivky, majonézy či dresinku. Nebo může jít o naprosto nevyvážený pokrm s chybějícími živinami, po kterém máme ještě větší hlad a chuť sáhnout po nezdravých dobrotách. Když jíme salát jako doplněk k hlavnímu jídlu, stačí zeleninu pokapat kvalitním rostlinným olejem. Když jej však máme jako hlavní jídlo, samotný salát nestačí! Je důležité přidat zdroj bílkoviny (libové maso, rybu, luštěniny, tofu či sýr) a doplnit salát celozrnným pečivem nebo obilovinou (kuskus, těstoviny, bulgur). Zdravé tuky zastoupí kvalitní olej nebo semínka či ořechy.

Ovoce není jen skrytý zdroj cukru: Jaké vám pomůže při hubnutí?

Pokračování 2 / 2

Správná šestka

1/ TŘEŠNĚ Pitím třešňové šťávy zmírníte bolesti svalů po tréninku a také zlepšíte kvalitu spánku. Antioxidant anthocyanin obsažený v třešních navíc aktivuje molekuly, které zvyšují spalování tuků a snižují jejich ukládání.

2/ MELOUN Vodní meloun obsahuje až 92 % vody, a tak přirozeně chrání tělo před dehydratací. Dodá tělu vitaminy, minerály a díky své sladké chuti vám pomůže udržet si dobrou náladu – a přitom nepřibrat.

3/ MALINY Mají nízký počet kalorií a jsou skvělým zdrojem vlákniny (jeden šálek malin = 8 gramů), jež navozuje pocit sytosti a pomáhá s hubnutím. Obsahují i biotin, který zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky.

Video placeholde

4/ RAJČATA Patří mezi nejbohatší přírodní zdroje lykopenu, jenž chrání pokožku před spálením, a jsou i prevencí proti vráskám a rakovině. Nejvíc lykopenu najdete v sušených rajčatech.

5/ BORŮVKY Výzkum z Nového Zélandu prokázal, že antioxidanty obsažené v borůvkách pomáhají odstranit svalovou únavu tím, že vyčistí volné radikály, které svaly produkují během cvičení.

6/ MANGO Přestože má pouze 135 kalorií, pyšní se vysokým obsahem vlákniny a dodává tělu draslík a vitaminy A a C. Ať už zvolíte samotné ovoce, nebo si pochutnáte na šťávě, zabráníte úpalu a únavě z tepla.

VĚDĚLI JSTE, ŽE?

* Studené polévky, jako je gazpacho či okurková polévka, patří mezi oblíbené nízkokalorické pokrmy. Výzkumy prokázaly, že když jimi začnete oběd či večeři, sníte mnohem méně jídla.

* Po sportovním výkonu vsaďte na kokosovou vodu, citronovou šťávu nebo podmáslí. Jde o přirozeně ochlazující nápoje, kterými rychle doplníte ztracené tekutiny. › V létě je dobrým pomocníkem také tvaroh, jenž je prospěšný pro naše trávení, zvyšuje počet přátelských bakterií ve střevě a též posiluje imunitu.

* Abyste předešli dehydrataci, zvyšte příjem zeleniny, která má vysoký obsah vody a je snadno stravitelná. Jde o okurky, rajčata, mrkev, špenát či řepu.

* Smaženým a těžkým jídlům se radši vyhněte. Dlouho trvá, než je tělo zpracuje, a jejich trávení také vyžaduje hodně vody. Kořeněné potraviny navíc zvyšují tělesné teplo.

Článek vyšel v časopise Dieta. V srpnovém čísle vás čekají další dietní tipy – například jak na poslední chvíli shodit do plavek nebo mýty o letním sportování. Nové číslo časopisu Dieta je v prodeji právě teď!

...
... | Zdroj: red