..

.. Zdroj: Shutterstock

Osvěžuje a doplňuje vitamíny: zázračné smoothie!

S příchodem teplého počasí se na pultech obchodů začíná objevovat stále více druhů ovoce a zeleniny. Tyto přírodní zdroje vitamínů pomáhají zahnat nejen únavu, ale mohou vás i báječně osvěžit. Připravte si proto lahodný energetický nápoj, který probudí váš organismus. Díky takzvanému smoothie budete mít nejen více energie, ale navíc díky tomuto zdravému zázraku vylepšíte své trávení. Vaše tělo vám poděkuje!

Historie smoothie sahá až do období starodávných kultur u Středozemního moře a v oblastech na Dálném východě. V té době se zeleninové a ovocné pyré sice ještě nejmenovalo smoothie, ale už tenkrát obyvatelé věděli o jeho skvělých zdravotních účincích. Revoluce nicméně přišla až v 19. století s vynálezem lednice, mrazáku a především mixéru s kovovými čepelemi. Od 30. let se v USA rozmohl trend pití mléčných a ovocných koktejlů, smoothie jak ho známe dnes, přišlo až v 60. letech s rozmachem makrobiotické stravy a éry hippies, která také přinesla jméno pro tento lahodný nápoj podle jeho jemné struktury.

Přestože o smoothie dlouho nebylo slyšet, zažívá v posledních letech neuvěřitelný boom. Tato vitamínová bomba má totiž skvělé účinky na lidský organismus. Nejenže mu dodává energii, vitamíny a spoustu vlákniny z rozmixované dužiny plodů, slouží ale také k očistě organismu od škodlivých látek, neboli k tzv. „detoxu“. Pro ten je ideální čas právě nyní na přelomu jara a léta, kdy se z těla stále ještě vyplavují zimní škodliviny – proti nim se dá bojovat zvýšeným příjmem vitamínů ve stravě. Smoothie si ale můžete připravovat v průběhu celého roku, vašemu tělu to jen prospěje. Výborné je místo klasické snídaně, budete se pak celý den cítit svěží a plní energie. V letních měsících může smoothie suplovat i svačiny nebo lehký oběd. Pokud jej ještě necháte dostatečně vychladit v ledničce, stane se nepostradatelnou součástí vašeho letního jídelníčku.

TIP!

Potřebnou porci vitamínů vám pomůže připravit kompaktní osobní mixér Tefal On the go BL1A0D38. Vyniká především svou rychlostí ajednoduchostí použití. Stačí pouze vložit suroviny, uzavřít nádobu s nožem a jedním stiskem vytvořit lahodné smoothie. Nápoj nemusíte ani přelévat do jiné nádoby, stačí vyměnit nože ve spodní části za sportovní uzávěr, který výborně těsní, takže je konzumace pohodlná i během chůze, při sportu či jízdě autem. Objem 700 ml je navíc dostatečný na přípravu různých receptů. Mějte na paměti, že ne každý mixér je na přípravu této zdravé „bomby“ vhodný. BL1A0D38 zvládnekromě krémových smoothie i další mixované nápoje, polévky, studené omáčky, ledovou kávu či koktejly. Poradí si i s tvrdšími ingrediencemi, jako například oříšky nebo s ledem, a to díky chytré funkci PULSE a odolnému tělu motoru, který je vyrobený z prémiové nerezové oceli. Doporučená maloobchodní cena je 1299 korun.

TIPY NA LAHODNÁ SMOOTHIE:

Banánovo-jahodové smoothie

Pro 6 osob potřebujete: 250g banánů, 150 g jahod, 4 bílé jogurty nebo 600 ml mléka, 2 polévkové lžíce třtinového cukru

Banány oloupejte, vložte do nádoby s hnětacím nožem, přidejte 2 bílé jogurty nebo 300 ml mléka, oslaďte 1 lžící cukru a vyšlehejte do hladka. Skleničky naplňte z poloviny.

Nádobu vypláchněte, vložte jahody, přidejte 2 bílé jogurty nebo 300 ml mléka, oslaďte 1 lžící cukru a opět vyšlehejte do hladka.

Zelená bomba

Pro 2 osoby potřebujete: 2 pomeranče, 1 avokádo, 2 velké hrsti čerstvého špenátu, 2 zelená jablka, šťáva z 1 limetky, lístky máty, 150-200 ml vody

Pomeranče i avokádo oloupejte a spolu s jablky překrájejte na menší kusy. Vložte do nádoby s hnětacím nožem, přidejte listy špenátu a máty a zalijte šťávou z 1 limety a studenou vodou. Vše vyšlehejte do hladka.