Anna Bolavá, Kde dnu, vydává Odeon

Anna Bolavá, Kde dnu, vydává Odeon Zdroj: archiv firem

Knihy, které vám zpříjemní jaro: Nový Viewegh, Dousková nebo návod na úspěch od Ivanky Trump

Orientovat se v knižních novinkách není jednoduché, a tak vám přinášíme přehled toho, co určitě stojí za přečtení. Ať je to beletrie nebo to jsou populárně naučné knihy. Co byste řekli receptu na štěstí od autora knihy Hygge, receptu na úspěch od Ivanky Trump nebo novým románům českých autorů? Čtěte naše tipy!

Irena Dousková - Rakvičky

Irena Dousková, Rakvičky, vydává Druhé město
Irena Dousková, Rakvičky, vydává Druhé město | Zdroj: archiv firem

S novou knihou přichází také Irena Dousková, autorka oblíbeného Hrdého Budžese. Také tentokrát se vrací do dob před rokem 1989. Hned v úvodu této vtipné, ale i dojemné perestrojkové „road-movie“ definuje dvacetiletá Róza svůj osudový plán zcela jasně. Musí „najít Ostraváka a přiznat, že ho miluje“. V tu chvíli ještě netuší, jak těžký úkol to bude.

Pokračování 2 / 7

Anna Bolavá – Ke dnu

Anna Bolavá, Kde dnu, vydává Odeon
Anna Bolavá, Kde dnu, vydává Odeon | Zdroj: archiv firem

Tahle knížka volně navazuje na úspěšnou prvotinu autorky Do tmy. Ta byla věnována osamělé ženě, která celý svůj život zasvětila sbírání bylinek. Pokud vás styl Anny Bolavé zaujal a Do tmy znáte, pak určitě znáte také manželku lékaře Marka Diviše. A určitě vás také bude zajímat, jak to, že se její mrtvé tělo objevilo v močálech na kraji města!

Pokračování 3 / 7

Alena Mornštajnová – Hana

Alena Mornštajnová, Hana, vydává Host
Alena Mornštajnová, Hana, vydává Host | Zdroj: archiv firem

A do třetice ženská autorka, tentokrát Alena Mornštajnová a její román Hana. Spisovatelka většinou vypráví příběh obyčejné rodiny nebo člověka, do kterého zasáhnou události 20. století. Nejinak je tomu i v případě Hany, dívky z židovské rodiny, která se narodila před druhou světovou válkou. Ale jak říká sama autorka, není to jen příběh o holocaustu. Je hlavně o dívce, která měla své sny a plány a ty se střetly s krutou realitou.

Pokračování 4 / 7

Michal Viewegh – Muž a žena

Obálka nové knihy Michala Viewegha
Obálka nové knihy Michala Viewegha | Zdroj: Archiv nakladatelství Ikar

Poslední kniha oblíbeného českého spisovatele přináší čtenářům to, co mají na autorovi rádi: humorné a ironické pohledy na vztahy mezi muži a ženami a nějaké ty autobiografické motivy. Michal Viewegh ale zároveň přichází i s něčím novým: Druhá ze dvou novel je o dívce, která umí číst myšlenky. Takže ve chvíli, kdy s ní muži hovoří o pracovních záležitostech, ona přesně ví, jaké konkrétní představy se v souvislosti s její dokonalou postavou mužům právě honí hlavou. První novela je věnována muži, který si prožívá jakýsi pád na společenské dno. "Sám jsem si něčím podobným prošel," říká k tomu autor a s humorem sobě vlastním dodává: "Je to taková má sarkastická vize, jak bych mohl vypadat za dvacet let."

Pokračování 5 / 7

Meik Wiking – Lykke

Meik Wiking, Lykke, vydává Jota
Meik Wiking, Lykke, vydává Jota | Zdroj: archiv firem

Nedávno knižní trh ovládly knihy o hygge – dánském receptu na štěstí. Jedním z autorů, kteří se tématu věnovali, byl i Meik Wiking, spisovatel a prezident Institutu pro výzkum štěstí v Kodani. Možná si říkáte, co tam asi takhle mohou zkoumat. Tak konkrétně sám pan prezident například procestoval celý svět od Dubaje po Finsko, Ria de Janeira po Bhútán, Jižní Koreje po USA a hledal tajemství těch nejšťastnějších lidí.

Zabýval se opravdu praktickými otázkami – kolik peněz potřebují lidé, aby byli šťastní? Jak se naučit budovat důvěru, jak si můžeme pomoct tím, že pomůžeme jiným, a proč naše očekávání často převáží skutečnost. Lykke – Tajemství nejšťastnějších lidí na světě v sobě snoubí výsledky výzkumů i osobní příběhy a je globální mapou radosti, která nabízí nový přístup k dosažení každodenního štěstí, které nám nepřinese jen hezčí život, ale pomůže nám vybudovat lepší společnost i lepší svět.

Pokračování 6 / 7

Ivanka Trump – Přepišme pravidla úspěchu

Ivanka Trump, Přepišme pravidla úspěchu, vydává Moba
Ivanka Trump, Přepišme pravidla úspěchu, vydává Moba | Zdroj: archiv firem

No a pokud nevěříte Institutu pro výzkum štěstí, možná vás svou knihou osloví Ivanka Trump. Také ona přináší návod, jak žít naplněný život a jít si za svými sny. V knize najdete rady a tipy nejen od ní, ale také od mnoha dalších úspěšných žen. Naučí vás, jak odhalit své sny a cíle, jak definovat své životní poslání, a poradí, jak být úspěšnou vůdčí osobností na každé firemní pozici i jak si založit vlastní podnikání.

Pokračování 7 / 7

Radkin Honzák – Psychosomatická prvouka

Radkin Honzák, Psychosomatická prvouka, vydává Vyšehrad
Radkin Honzák, Psychosomatická prvouka, vydává Vyšehrad | Zdroj: archiv firem

O tom, že nemoc je do určité míry také odrazem duše, už nepochybují ani ti největší zastánci klasické medicíny. Přesto vstoupit na pole psychosomatiky chce od každého velkou odvahu. Se svým typickým humorem se do zkoumání vztahu těla a duše pustil významný český psychiatr Radkin Honzák. Snaží se ukázat, že brát v úvahu stejně vážně jako faktory biologické také velmi obtížně měřitelné faktory sociální a psychologické, eventuálně už téměř neuchopitelné faktory duchovní neboli spirituální, je důležitým doplněním pohledu současné medicíny. Sám ovšem uznává, že s pravdou v medicíně to není jednoduché. Každopádně jde o čtení zábavné i inspirativní.