.

. Zdroj: Shutterstock

Jaké faktory způsobují nerovnováhu bakterií v ústech a jak ji napravit?

Zdraví z velké části souvisí se stavem mikrobiomu ve vašem těle – množství přátelských a nepřátelských bakterií rozhoduje o vaší celkové imunitě a o zdraví a nemoci. Proto je důležité se o svou mikroflóru starat a nezanedbávat prevenci. Čím si ji zbytečně poškozujete a jaké jsou nejúčinnější prostředky podporující vaši imunitu i uprostřed podzimní epidemie?

Dvě největší sídliště prospěšných i patogenních bakterií jsou ve střevech a v ústech. Pouze v ústech jsou jich miliardy, ve střevech byste jich našli mnohonásobně víc. Pro lepší představu jich může být až 2 kila! Většina z nich jsou přátelské, které prospívají, některé patogeny ale mohou i škodit. Důležité je, aby mezi nimi panovala rovnováha.

Faktory, které způsobují nerovnováhu v ústním mikrobiomu

Mezi nejvýznamnější faktory, kvůli kterým dochází k nerovnováze, patří kouření a strava s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů. Právě sacharidy jsou zdrojem energie pro bakterie, které produkují kyselinu, která poškozuje sklovinu a způsobuje tak zubní kaz.

Dalším hlavním viníkem je stres. Kromě fyzických projevů, jako je skřípání zubů, zatínání čelistí a nepříjemných pocitů v ústech má i negativní vliv na chemii v těle a rovnováhu v mikrobiomu.

Posledním z důležité trojice je nedostatečná a nepravidelná ústní hygiena. Schválně: používáte zubní nit nebo mezizubní kartáček?

.
. | Zdroj: Shutterstock

Imunita začíná v ústech

Ústa a nos jsou vstupní branou pro množství virových a bakteriálních onemocnění, proto je důležité se o ústní mikrobiom náležitě starat – je to právě on, který s nemocí bojuje v první linii. Kromě zdravého životního stylu mu můžete pomoci i probiotiky.

Probiotika v pastilkách podporují přátelské bakterie v ústech a napomáhají udržovat rovnováhu. Vhodnou bakterií, kterou je možné užívat dlouhodobě je Streptococcus salivarius K12.

.
. | Zdroj: Shutterstock

Ochrání vás před nemocemi horních cest dýchacích

Probiotické pastilky vám mohou pomoci v boji před běžnými virovými a bakteriálními infekcemi – angínou, záněty dutin, nosohltanu atd.