...

... Zdroj: iStock.com

Hubnutí v létě: Který sport vám nejlépe zformuje postavu?

Slunce hřeje, venku je krásně, kdo by se chtěl potit zavřený ve fitku? Řešení je jednoduché. Dopřejte si svou pravidelnou dávku pohybu venku na čerstvém vzduchu. Máme pro vás tipy, jak spojit příjemné s užitečným. 

Plavání

Na co zabírá: ramena, hrudník, záda, ruce, nohy a střed těla

Proč zrovna tohle: Plavání představuje ideální letní aktivitu, u níž budete spalovat kalorie, ani nebudete vědět jak. Nehrozí vám, že se zpotíte (maximálně cestou k bazénu, rybníku nebo na pláž), a díky nadnášení vody vydržíte sportovat mnohem déle. Pokud si chcete dát víc do těla, vyzkoušejte náročnější styly plavání, jako jsou prsa nebo motýlek, případně vezměte do hry zátěž v podobě například bójek. V každém případě je důležité plavat správně, takže na styl paní radové rozhodně zapomeňte. Pokud se plavání chcete věnovat víc, pak se určitě vyplatí využít služeb trenéra nebo plavecké školy, díky čemuž bude vaše technika bez chybičky.

Kolik spálíte: 360 kcal/h (všechny údaje odpovídají výkonu 30leté ženy vysoké 165 cm a vážící 60 kg)

Plážový volejbal

Na co zabírá: nohy, zadek, ramena a střed těla

Proč zrovna tohle: Stačí vám jako odpověď pohled na ladná těla plážových volejbalistek? A znáte nějaké jiné sportovkyně, které vypadají v plavkách takhle bezchybně? Abyste dokázala přesně a tvrdě zasáhnout míč, budete potřebovat spoustu energie vycházející ze středu těla. Odměnou vám tak budou silné a pevné břišní svaly. Navíc při pohybu po nestabilním povrchu, jako je písek, nutíte mnohem víc pracovat svaly nejen nohou, ale také hluboké stabilizační svaly. A díky neustále zpevněným pažím pak budete moci svoje tricepsy hrdě ukazovat v tílkách a šatech bez rukávů.

Kolik spálíte: 470 kcal/h

Turistika

Na co zabírá: nohy, zadek a střed těla

Proč zrovna tohle: Nejprve si musíme ujasnit, že tentokrát nemáme na mysli poklidné procházky parkem nebo kolem rybníka, ale pořádné, ideálně horské túry. Při vhodně zvolené trase je pěší turistika skvělou volbou pro všechny bez ohledu na jejich pohybovou zdatnost. V terénech vyznačujících se vyššími výškovými rozdíly svoje svaly pořádně potrénujete. Pokud si chcete hlídat, zda se pohybujete ve správném tempu, a tudíž spalujete tuky, pak do své turistické výbavy přidejte i některý z chytrých fitness náramků. Případně vám pomůže jednoduchá pomůcka – dobré tempo poznáte tak, že můžete plynule mluvit bez lapání po dechu. Vyzkoušet můžete také variantu chůze pomocí holí na nordic walking. V každém případě vám bonusem budou super výhledy na krásné přírodní scenerie.

Kolik spálíte: 350 kcal/h

Tenis

Na co zabírá: nohy, zadek, ramena, záda, ruce a střed těla

Proč zrovna tohle: Prvním předpokladem správného a dostatečného spalování je nasadit na kurtu rychlejší tempo. Zapomeňte proto na nějaké lážo plážo plácání a dopřejte si pořádnou rychlou dvou- nebo čtyřhru. Intenzivní výpady za míčkem prověří nejen vaši kondici, ale také vytvarují vaše stehna a zadek. Po zápase, ale i před ním, nezapomeňte zejména na pořádné protažení celého těla (můžete tak předejít například obávanému tenisovému lokti nebo problémům se zápěstím) a mějte na paměti, že tenis patří mezi sporty, které vždy více zatěžují tu stranu těla, kde držíte raketu. V kompenzaci proto zapracujte na středu těla.

Kolik spálíte: 360 kcal/h

Cyklistika

Na co zabírá: nohy, zadek a střed těla

Proč zrovna tohle: I v tomto případě platí, že je důležité sledovat tempo a pohybovat se v aerobním režimu. Pomoci se zjištěním správného tempa vám může stejný „test mluvení“ jako u turistiky. Spalování tuků startuje přibližně po dvaceti minutách, které však v případě letního cyklovýletu nebude problém překonat. Jestliže se nevěnujete žádnému jinému sportu, měla byste na kolo sednout ideálně čtyřikrát za týden a alespoň na hodinu. Délku trasy a terén volte podle svých schopností a kondice. Nezapomeňte na dostatečné vybavení v podobě helmy a rukavic, případně i cyklistických kalhot a samozřejmostí je nechat si před prvním výjezdem zkontrolovat svoje kolo.

Kolik spálíte: 420 kcal/h při rychlosti 16 km/h

Jízda na inlajnech

Na co zabírá: nohy, zadek, záda a střed těla

Proč zrovna tohle: Při jízdě na kolečkových bruslích dochází kromě spalování kalorií také ke zlepšení stavu dýchacího a oběhového systému. O super vytvarovaných nohách a zadku ani nemluvíme. Bruslení je svými účinky velmi podobné běhu, ale zároveň je mnohem šetrnější k vašim kloubům. Na brusle byste se měla vydat alespoň na 3 hodiny týdně. Síť bruslařských tras je u nás poměrně hustá a neustále se rozvíjí, takže možností, kam se vypravit, máte víc než dost. I tady ovšem musíme připomenout pořádné ochranné pomůcky – chrániče kolen, loktů a helmu. Při jízdě v předklonu dochází k nepřirozenému ohnutí páteře, proto ji střídejte s jízdou vstoje. Ulevíte tak svým zádům a vyhnete se nepříjemnostem.

Kolik spálíte: 350 kcal/h při rychlosti 10 km/h

Vodácké sporty

Na co zabírají: paže, ramena, záda a střed těla

Proč zrovna tohle: Cestovat v létě po vlastní ose a vlastními silami? Proč ne. Je jenom na vás, vašich preferencích a zdatnosti, zda se rozhodnete veslovat v klidném tempu na řece, vyrazíte si zapádlovat na kánoi nebo s celou partou sjedete řeku na raftu. Důležité je dodržovat bezpečnostní pravidla a zvolit si trasu, která odpovídá vašim schopnostem. Z hlediska obtížnosti patří většina českých řek spíše mezi klidné až mírně proudící toky. Mezi nejoblíbenější se řadí Vltava, Lužnice, Berounka, Sázava, Otava a Ohře. Odměnou vám bude nejen dobrý pocit, že jste se dokázala dostat z bodu A do bodu B, ale také pevné a vytvarované paže, ramena a záda. Aby se vaše paže rychle neunavily, snažte se držet zpevněný střed těla.

Kolik spálíte: od 295 kcal/h podle druhu sportu

Článek vyšel v časopise Dieta.